Hemgjord Ketchup LCHF med vuxen smak

Kryddig Tomatketchup

Hör Du också till dem, som liksom jag, har haft ett livslångt kärleksförhållande till ketchup?

I mitt fall har det alltid varit Heinz som varit nummer 1.

Men på senare år har jag börjat tycka att den är alldeles för söt, inte så konstigt med tanke på dess höga sockerinnehåll.

När jag i våras blev tillfrågad av Anna Hallén om jag ville skapa recept till hennes nya bok LCHF för familjen, kom idén att vi skulle ha en god och nyttig ketchup med.

Jag satte igång med att ta fram ett recept som passar barn och resultatet blev mycket lyckat.

Nu har jag också skapat en variant på ketchup med mer vuxen smak, här nedan följer recept på den.

Riktigt god både till en Lammburgare  eller en Grillkorv med hög kötthalt.

Hemlagad Ketchup

250 gr Tomater

5 cm av det vita på en Purjolök

50 gr Smör

1/4 Ekologisk Grönsaksbuljongtärning

2 dl Vatten

1 dl Tomatpuré

2 msk Balsamvinäger

2 tsk Chiliflingor

1 tsk Worcestersauce

1 tsk Honung

1 skivad Vitlöksklyfta

1 krm stött Kummin

1 krm malda Nejlikor

Havssalt

Skär tomaterna i bitar och strimla purjon. Fräs i smöret tillsammans med tomatpurén.

Tillsätt alla övriga ingredienser, koka upp och låt puttra i 30 minuter på svag värme.

Mixa ketchupen direkt i kastrullen, låt puttra 15 minuter till.

Smaka av om Du vill ha mer syra, sötma eller sälta.

Häll upp på rengjorda burkar, skruva på locket och låt svalna. Förvara i kyl.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/01/17/hemgjord-ketchup-lchf-med-vuxen-smak/trackback/

RSS feed for comments on this post.

30 kommentarerLämna en kommentar

  1. Nu har vi testat ketchupen och den gick verkligen hem. Inte sista gången jag gör den. Tack för receptet.
    Med vänlig hälsning, Tuula

  2. Hej. Vill testa ketchupen du gör, men undrar hur lång hållbarhet det är på den? Kan den frysas?
    Med vänlig hälsning, Tuula

    • Minst en vecka i kylen och den går utmärkt att frysa 🙂

      • Tack för ett snabbt svar. Dessutom tack för alla fina recept som jag prenumererar från dig. Varje dags härlig läsning och ibland lagar jag dem. Men spar och förvarar alla. En skattkista 🤗❤️❤️

      • Tack, glad att du tycker om bloggen och mina recept ❤

  3. […] Hemlagad ketchup […]

  4. Trevligt med en ketchup gjord på färska tomater, tycker recepten ofta har burktomater. Tror du man kan ersätta honungen med stevia?
    Vad använder du för buljong?
    Ska spara några små barnmatsburkar och frysa in ketchup!

    • Hej Jenny och välkommen till mitt kök. Kul att höra att du gillar min ketchup, det blir verkligen bättre med färska tomater. Du kan ta lite stevia om du hellre använder det, men var försiktig så det inte blir bismak.
      Jag använder antingen Biofood ekologiska buljongpulver från hälsokosten eller Kung Markattas som brukar finnas på vanliga mataffärer. Lycka till, hör gärna av dig hur den blev med stevia och hur mycket du använde 🙂

  5. […] ägg till pytten och servera med majonnäs och ajvar eller en klick av min hemgjorda Ketchup. Garnera med Machésallad och […]

  6. […] 🙂 Edit: Tomatförrådet var slut så jag blandade en rejäl klick hemgjord ketchup inspirerad av Birgittas variant med en dryg deciliter grädde och ett ägg. Blev riktigt […]

  7. […] hittar Du mitt recept på Ketchup med vuxen smak, en lite kryddigare variant än den i Anna’s […]

  8. […] 2 msk Hemgjord Ketchup […]

  9. […] 2 msk hemgjord Ketchup […]

  10. Hej, vet du om Worcestersauce ar gluten fritt?

    • Hej Sara och Välkommen hit. Ja, Lea and Perrins som jag använder är glutenfri, enligt deras hemsida.

      • Underbart!! Jag som undvikit det dom senaste 5 aren 🙂 nu ar det fritt fram for bloody Mary’s igen. Tack for svar och for en underbar sida for oss som ar glutenintoleranta, kor lchf och dessutom en lank hem for en utlandssvensk.

        Sara

      • Glad att jag kunde hjälpa dig, Sara och stort Tack för ditt fina beröm. Länge sen jag drack en Bloody Mary, det är ju riktigt gott. Med en skvätt olivolja i, så blir den ju nästan en hälsodryck också 😉

  11. Åh så härligt med Narcisser, det påminner mig om
    att det snart ”grönskar i dalens famn igen” och att
    livet kan återvända igen för några månader…

    Hoppas ni får en härlig tid därnere med njutbart väder
    och allt som hör till.

    • Visst är de vackra. Köpte en stor bukett på Tisdagsmarknaden idag, de är så fina i badrummet 🙂 Soligt men kallt har vi nu, njuter ändå för fullt.

  12. Denna ska absolut testas!! Har saknat ketchup ibland…!!
    Heinz Chilisås använde jag ofta förr i världen för jag trodde att den var bättre än ketchupen, men ICKE!! Den innehåller faktiskt ännu mera socker har jag upptäckt!! Så nu mera går den fetbort!!

    • Visst är det synd att det ska vara så mycket socker i de köpta varianterna. Här kan man variera själv, dels hur söt den ska vara och så med kryddningen också 🙂

  13. Tack för reseptet, har tänkt på att göra ketchup sen i somras men inte hittat nåt recept utan socker. En fråga, kan man inte mixa tomaterna först till en nästan slät sås, och sen koka allt tils det tjocknar?

    • Varsågod 🙂 Det går säkert alldeles utmärkt att mixa allt först, sen koka och sila. Hoppas du tycker om den.

  14. Mmm låter gott och spännande. Den måste jag pröva. Smm tur är äter min dotter inte ketchup ofta.

    • Bra om hon inte gillar söt ketchup, men en kokt tomatsås som den här är väldigt nyttig också, med hög halt av Lykopen. Så man kan blanda den i maten, istället för att servera till.

  15. Egen ketchup, spännande! DET ska jag testa när jag har egenodlade tomater. Tills dess blir det Heinz, men jag använder chilisåsen istället!

    • Ja, du som odlar så fina tomater, kan nog få till nåt riktigt gott till hösten 🙂 Chilisåsen är bra i mat tycker jag, men lite för skarp i smaken som rent tillbehör.

  16. Låter lockande! Vet du något om hur länge den håller i kylen och om man kan frysa den?

    • Den jag gjorde till Annas bok höll flera månader i kylen, men vill man vara på den säkra sidan, så passar det förstås fint att frysa in i små burkar 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.