Hemgjord Ketchup LCHF med vuxen smak

Kryddig Tomatketchup

Hör Du också till dem, som liksom jag, har haft ett livslångt kärleksförhållande till ketchup?

I mitt fall har det alltid varit Heinz som varit nummer 1.

Men på senare år har jag börjat tycka att den är alldeles för söt, inte så konstigt med tanke på dess höga sockerinnehåll.

När jag i våras blev tillfrågad av Anna Hallén om jag ville skapa recept till hennes nya bok LCHF för familjen, kom idén att vi skulle ha en god och nyttig ketchup med.

Jag satte igång med att ta fram ett recept som passar barn och resultatet blev mycket lyckat.

Nu har jag också skapat en variant på ketchup med mer vuxen smak, här nedan följer recept på den.

Riktigt god både till en Lammburgare  eller en Grillkorv med hög kötthalt.

Hemlagad Ketchup

250 gr Tomater

5 cm av det vita på en Purjolök

50 gr Smör

1/4 Ekologisk Grönsaksbuljongtärning

2 dl Vatten

1 dl Tomatpuré

2 msk Balsamvinäger

2 tsk Chiliflingor

1 tsk Worcestersauce

1 tsk Honung

1 skivad Vitlöksklyfta

1 krm stött Kummin

1 krm malda Nejlikor

Havssalt

Skär tomaterna i bitar och strimla purjon. Fräs i smöret tillsammans med tomatpurén.

Tillsätt alla övriga ingredienser, koka upp och låt puttra i 30 minuter på svag värme.

Mixa ketchupen direkt i kastrullen, låt puttra 15 minuter till.

Smaka av om Du vill ha mer syra, sötma eller sälta.

Häll upp på rengjorda burkar, skruva på locket och låt svalna. Förvara i kyl.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/01/17/hemgjord-ketchup-lchf-med-vuxen-smak/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

24 kommentarerLämna en kommentar

  1. [...] Hemlagad ketchup [...]

    Gilla

  2. Trevligt med en ketchup gjord på färska tomater, tycker recepten ofta har burktomater. Tror du man kan ersätta honungen med stevia?
    Vad använder du för buljong?
    Ska spara några små barnmatsburkar och frysa in ketchup!

    Gilla

    • Hej Jenny och välkommen till mitt kök. Kul att höra att du gillar min ketchup, det blir verkligen bättre med färska tomater. Du kan ta lite stevia om du hellre använder det, men var försiktig så det inte blir bismak.
      Jag använder antingen Biofood ekologiska buljongpulver från hälsokosten eller Kung Markattas som brukar finnas på vanliga mataffärer. Lycka till, hör gärna av dig hur den blev med stevia och hur mycket du använde :)

      Gilla

  3. [...] ägg till pytten och servera med majonnäs och ajvar eller en klick av min hemgjorda Ketchup. Garnera med Machésallad och [...]

    Gilla

  4. [...] :-) Edit: Tomatförrådet var slut så jag blandade en rejäl klick hemgjord ketchup inspirerad av Birgittas variant med en dryg deciliter grädde och ett ägg. Blev riktigt [...]

    Gilla

  5. [...] hittar Du mitt recept på Ketchup med vuxen smak, en lite kryddigare variant än den i Anna’s [...]

    Gilla

  6. [...] 2 msk Hemgjord Ketchup [...]

    Gilla

  7. [...] 2 msk hemgjord Ketchup [...]

    Gilla

  8. Hej, vet du om Worcestersauce ar gluten fritt?

    Gilla

    • Hej Sara och Välkommen hit. Ja, Lea and Perrins som jag använder är glutenfri, enligt deras hemsida.

      Gilla

      • Underbart!! Jag som undvikit det dom senaste 5 aren :) nu ar det fritt fram for bloody Mary’s igen. Tack for svar och for en underbar sida for oss som ar glutenintoleranta, kor lchf och dessutom en lank hem for en utlandssvensk.

        Sara

        Gilla

        • Glad att jag kunde hjälpa dig, Sara och stort Tack för ditt fina beröm. Länge sen jag drack en Bloody Mary, det är ju riktigt gott. Med en skvätt olivolja i, så blir den ju nästan en hälsodryck också ;)

          Gilla

  9. Åh så härligt med Narcisser, det påminner mig om
    att det snart ”grönskar i dalens famn igen” och att
    livet kan återvända igen för några månader…

    Hoppas ni får en härlig tid därnere med njutbart väder
    och allt som hör till.

    Gilla

    • Visst är de vackra. Köpte en stor bukett på Tisdagsmarknaden idag, de är så fina i badrummet :) Soligt men kallt har vi nu, njuter ändå för fullt.

      Gilla

  10. Denna ska absolut testas!! Har saknat ketchup ibland…!!
    Heinz Chilisås använde jag ofta förr i världen för jag trodde att den var bättre än ketchupen, men ICKE!! Den innehåller faktiskt ännu mera socker har jag upptäckt!! Så nu mera går den fetbort!!

    Gilla

    • Visst är det synd att det ska vara så mycket socker i de köpta varianterna. Här kan man variera själv, dels hur söt den ska vara och så med kryddningen också :)

      Gilla

  11. Tack för reseptet, har tänkt på att göra ketchup sen i somras men inte hittat nåt recept utan socker. En fråga, kan man inte mixa tomaterna först till en nästan slät sås, och sen koka allt tils det tjocknar?

    Gilla

    • Varsågod :) Det går säkert alldeles utmärkt att mixa allt först, sen koka och sila. Hoppas du tycker om den.

      Gilla

  12. Mmm låter gott och spännande. Den måste jag pröva. Smm tur är äter min dotter inte ketchup ofta.

    Gilla

    • Bra om hon inte gillar söt ketchup, men en kokt tomatsås som den här är väldigt nyttig också, med hög halt av Lykopen. Så man kan blanda den i maten, istället för att servera till.

      Gilla

  13. Egen ketchup, spännande! DET ska jag testa när jag har egenodlade tomater. Tills dess blir det Heinz, men jag använder chilisåsen istället!

    Gilla

    • Ja, du som odlar så fina tomater, kan nog få till nåt riktigt gott till hösten :) Chilisåsen är bra i mat tycker jag, men lite för skarp i smaken som rent tillbehör.

      Gilla

  14. Låter lockande! Vet du något om hur länge den håller i kylen och om man kan frysa den?

    Gilla

    • Den jag gjorde till Annas bok höll flera månader i kylen, men vill man vara på den säkra sidan, så passar det förstås fint att frysa in i små burkar :)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 594 andra följare