Biff med Citronbräserad Lök, Aubergine och Haydari

Turkisk Biff

Idag bjuder jag på en ny variant av Biff med Lök, den här gången med Turkiska smaker.

Vi har njutit av en hel del fint kött under hösten, mestadels från vårt favoritslakteri Altinbicak Et, vid korsningen nedanför Saluhallen.

Gräsbeteskött av bästa slag, till riktigt bra pris, jämfört med våra Svenska butikpriser.

Det är inte så stor skillnad i pris på de olika styckningsdetaljerna, så att unna oss en mör biff hör numer till vardagen.

Biffen kostar ca 120 kr kilot och köttfärsen ca 90 kr. Bim, lågpriskedjan här i Alanya, tar bara 7 kr mindre per kilo för köttfärsen.

Den är packad i skyddande atmosfär med upp till en veckas hållbarhet, vilket märks på smaken.

Jag försöker sprida budskapet till mina vänner här i Alanya, hur mycket bättre det är att handla kött direkt över disk.

Då ser man precis vilket kött man får och färsen mals medan man väntar. Så slipper man också gynna de stora djurfabrikerna.

Hemma blir det numer bara nymald nötfärs från Hälsingestintan som satsar helt på gräsbetesdjur.

Den mals också medan jag väntar och kostar 99 kr kilot på Kvantum i Östersund.

Bra kvalitet måste få kosta lite extra, så att vi kan ha chans att få fler bönder som vågar satsa på kött och mjölkproduktion.

När man äter LCHF, så blir det ju inte en massa dyr färdigmat, kakor, chips, läsk, öl och godis med hem från affären.

Då kan vi istället lägga de pengarna på fina råvaror i kött-, fisk-, grönsaks- och mjölkdisken.

Smörbristen är inte bara ett Svenskt problem längre, det har spridit sig även till Finland och Norge.

I våra grannländer är lågkolhydratkosten eller lavkarbo nu på lika stark frammarsch som i Sverige.

Fick just veta på Facebook att min första kokbok finns att köpa i senaste reklambladet från ICA.

LCHF finns helt plötsligt överallt, det har hänt mycket senaste året.

Biff med Citronbräserad Lök

300 gr Biff

50 gr Smör

2 gula Lökar

½ pressad Citron

½ tsk Chiliflingor

2 msk hackad Bladpersilja

Havssalt

Dela och skiva löken. Bryn skivorna i smöret en liten stund tills den blivit mjuk.

Häll på citronsaften och låt puttra 5 minuter. Krydda med salt, chili och persilja.

Stek köttet i brynt smör, 2-3 minuter på var sida tills det fått fin färg. Krydda med salt och peppar.

Ta pannan från värmen och låt eftersteka några minuter. Skär upp köttet i sneda skivor och servera på en bädd av stekt lök och med en klick Haydari.

Smörstekta tärningar av Aubergine, Tomat, Gurka, en klick Smör och Bladpersilja smakar gott till.

Haydari

2 dl Turkisk Yoghurt

2 msk Kallpressad Olivolja

1 msk hackad Bladpersilja

1 tsk torkad Mynta

1 liten riven, Vitlöksklyfta

Havssalt

Blanda alla ingredienser väl och kyl ett par timmar. Smaka av om det behövs mer salt.

Haydarin är också mycket god som dipsås till råa grönsaker.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/11/22/biff-med-citronbraserad-lok-aubergine-och-haydari/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Haydari låter gott, det måste vi testas!

    Gilla

    • Ja, det sätter extra sprätt på många orientaliska rätter, smakar lite som Raita, fast mycket krämigare.

      Gilla

  2. Spännande med citronbrässerad lök. Det ska jag testa!

    Köttfärs i plastpack med skyddande atmosfär är urtrist. Smakar ingenting! Jag tänker hädanefter, om möjligt, köpa gott kött och mala min färs själv. Bättre att äta lite mindre kött, men kött som smakar!

    Gilla

    • Det var första gången, blev riktigt nöjd med smaken. Bra tips att mala köttet själv, har en gammal handkvarn liggandes som jag får testa :)

      Gilla

  3. Roligt att LCHF är på frammarsch även i våra grannländer!
    Och visst är det viktigt att välja gräsbeteskött om man nu äter kött!! Då vet man ju att djuren haft det bra den tid de levt!!

    Haydari låter riktigt gott!! Själv har jag ”snöat in på” Rysk yoghurt, som är ännu fetare och jättegod!!

    Gilla

  4. Så avundsjuk jag blir på det fina köttet du har tillgång till! Här hemma blir jag GALEN på ”förpackat i skyddande atmosfär”. Köttet blir torrt och smaklöst och jag köper det aldrig numera. I affärerna säger de att ”ingen annan har klagat”. Antingen är det den gamla vanliga visan eller så har konsumenterna förlorat smaklökarna.

    Dock finns personal i vissa butiker som medger att de själva aldrig köper kött i den förpackningen.

    Jag tycker det är så synd på t ex fint kött från Gotland som i min välsorterade Sabisbutik ligger där i sina atmosfärlådor och gör att åtminstone jag inte köper. Och vad gäller köttfärsen vet jag numera endast en butik som fortfarande tillhandahåller köttfärs i gammal vanlig förpackning och det är just mitt Sabis.

    Jag ska nu gå in för att hitta nån butik där jag kan få gräsbeteskött och annat kött i lösvikt. Det poppar ju gudskelov upp en och annan, jag ska ut och rekognosera! Jag köper hellre köttfärs och helt kött mer sällan nuförtiden för att ha råd med riktigt bra kvalitet när jag väl köper.

    Ha det fortsatt gott – på alla vis – och grattis till dina framgångar!

    Gilla

    • Vi får fortsätta vår kamp för att få tjänligt kött i butikerna, det är bara att fortsätta tjata ;) Jag pratade med en chef på Scan i somras, efter att jag fått ett mail med information just om förpackningar i ”skyddande atmosfär”. Det smakar ju härsket av köttet redan efter några dagar. Han sa att de förhandlade med butikerna om att börja använda andra typer av förpackningar, men då är butikerna oroliga att vi konsumenter inte vill köpa köttet, eftersom det inte ser lika rött ut…
      Får se om det snart kan bli någon ändring, om fler går över till färskt gräsbeteskött så kan de kanske börja reagera.
      Kolla min länk till Hälsingestintan i inlägget, tror att de säljer kött i Stockholm också.
      Tack för gratulationen, svävar riktigt runt på små moln :)

      Gilla

      • tack för tipset! Och nu gäller det – har mejlat Hälsingestintan och frågat om hennes kött i Stockholm är förpackat i den förbannade atmosfären eller inte.

        Gilla

      • Bra jobbat :) Hoppas du får ett positivt svar. Kram

        Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 701 andra följare