Apelsinmarinerad Kalkon på Rosmarinspett

Apelsinmarinerad Kalkon på Rosmarinspett

Olika typer av grillspett är populära här i Turkiet. En av mina favoriter är det kryddstarka Adana Kebap.

Köttfärs med mycket smak av chili, som formas runt ett metallspett och grillas.

Sultan Pide, en liten lunchrestaurang mellan Fredagsmarknaden och 25-metersgatan har mycket goda spett.

Hemma i hotellköket, utan både grill och spett, går det bra att använda kvistar av rosmarin att trä upp maten på. Det ger samtidigt en god smak till köttet eller fisken.

Jag använde bitar av kalkonbröst och lät dem ligga i en marinad över natten. Apelsin, kallpressad olivolja och finhackad rosmarin är en mycket god marinad till fågel.

Citrusfrukterna som växer kring Alanya har en mycket intensiv smak, så jag passar på att njuta av dem här ibland.

Som tillbehör till spetten gjorde jag en lite annorlunda sås på avocado med finhackat äpple.

Det blev en riktigt fräsch och lättlagad lunch, det är bara marineringen som tar lite tid.

Marinerad Kalkon

250 gr tärnat Kalkonbröst (Hindi Gögüs)

1 pressad Apelsin (Portakal)

1 msk finhackad Rosmarin (Biberiye)

2 msk kallpressad Olivolja (Zeytinyagi)

Lägg kalkonbitarna i en plastpåse. Blanda marinaden och häll över köttet.

Knyt igen påsen, lägg på en tallrik och låt ligga i kylen ett dygn. Vänd den någon gång under tiden, så kommer smakerna åt överallt.

Ta upp bitarna ur marinaden och låt dem rinna av i ett durkslag.

Dra av rosmarinbarren från 6 kvistar, lämna kvar några i toppen. Spetsa änden med en kniv, så går det lättare att trä på köttet.

Varva kalkon med bitar av röd paprika. Stek gyllenbruna i smör, krydda med havssalt och chiliflingor.

Stek ett par minuter på var sida, inte för länge för då blir fågeln lätt torr.

Avocadoröra med Äpple och Chili

1 välmogen Avocado

2 msk Majonnäs

2 msk fintärnat Äpple

1 tsk Citronsaft

Havssalt

Chiliflingor

Mosa avocadon med citronsaften. Blanda väl med majonnäs, salt och chili.

Rör ner äpplet och låt stå en stund så smakerna utvecklas.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/10/28/apelsinmarinerad-kalkon-pa-rosmarinspett/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

11 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag är inte ett dugg avundsjuk!!! Inte ett dugg!! Näe då…!! *Spelar oberörd* :P

    Gilla

  2. Det där borde funka med Quornbitar….! Fast jag har hört att de inte tar åt sig marinad lika bra som kött eller fågel – men testa kan man ju alltid!!
    Avocadoröran lät också supersmaskig!! :D

    Gilla

    • Ett tips är att du naggar quornbitarna med en gaffel, då tränger mer av marinaden in i de små hålen och ger god smak. Det har verkligen blivit avocado på längden och tvären i höst, ett perfekt och lättlagat tillbehör :)

      Gilla

      • Tack för tipset!! Det ska jag prova!!
        Mmmm…!! Avocado är gott till mycket och går att variera på så många olika sätt! Mums!! Du har det bra du som kan äta avocado som inte behövts transporteras långa sträckor!! :D

        Gilla

        • Här är de plockade när de är som bäst. Man kan köpa de som är lite hårda än, men även de helmogna finns, de är otroligt krämiga :) Men skulle inte tåla lång transport överhuvudtaget.

          Gilla

  3. Jisses så frestande, du är suverän som vanligt. Det här ska jag verkligen göra. Kram kram

    Gilla

  4. Underbara bilder från soligare breddgrader. Och spetten lät suveräna! Har bara för mig att kalkon så lätt blir torr, så jag kanske fegar ur och tar kycklinglårfilé istället…
    fredagsfunderar fröken Dill en kulen höstdag i Stockholm

    Gilla

    • Tack, Fröken Dill. Här i Turkiet är kalkonbröstet mycket saftigt. Men lårbitarna är alltid de bästa, lite fetare och saftigare. Ha en skön hösthelg :)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 590 andra följare