Medelhavsräkor i Vitlökssmör

Snabbmat på hög kulinarisk nivå

Medelhavsräkor (Akdeniz Karides) är bland de godaste och mest hälsosamma av de varelser som lever i Medelhavet.

Ett bra exempel på Medelhavskost och på mat vi ätit ända sen stenåldern.

Passa på att prova dem i den här enkla rätten, där räkornas aromatiska smak utvecklas för fullt tillsammans med smöret.

Jag köpte tio stora räkor, vid ett besök på Metro. Annars finns de fina skaldjuren att köpa även i fiskhallen (Balik Hali).

Vi tar bussen ut till stora köpcentret Metro i Oba ibland. Här finns Alanya’s största sortiment av mat, eftersom många hotell och restauranger köper sina råvaror här.

All köksutrustning som behövs till en restaurang finns också. Bra för oss turister som vill komplettera den ofta enkla utrustningen i hotellköken.

Ett tips är att investera i en stekpanna om Du stannar längre än en vecka.

Då blir det ännu roligare att laga lite snabba, enkla rätter på de fina råvaror Du hittar på marknader och i butiker under semestern.

Jag köpte också ett kilo av min favorit bland smör, Pinar Tereyagi. Det finns väldigt många sorters smör (Tereyagi) här i Turkiet, alla med olika syra och smak.

Det är fint att se att den gamla matkulturen lever kvar så mycket här, smör används mycket i den traditionella maten.

En viktig sak att tänka på när Du steker räkorna är att göra det snabbt, annars blir de lätt sega och torra.

Bra mat behöver inte ta lång tid att laga och är lätt att göra även i det enklaste hotellkök.

Medelhavsräkor i Vitlökssmör

10 stora Räkor

50 gr Smör

1-2 klyftor Vitlök

Havssalt

Skiva vitlöken fint. Bryn smöret lätt, lägg i vitlöken och räkorna. Salta räkorna och stek en minut på hög värme.

Vänd och salta på andra sidan, stek en halv minut till.

Dra stekpannan från värmen och låt räkorna svalna lite i smöret.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/10/18/medelhavsrakor-i-vitlokssmor/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Wow, jag som har älskat räkor sedan jag var barn måste prova detta recept!

    Gilla

  2. Ojojoj så gott…

    Gilla

  3. Alltid lika härliga bilder att se i höstrusket, räkorna ser fantastiskt goda ut! Ha en go dag!

    Gilla

    • Tack, Martina. Ja, här i Alanya är det en riktigt härlig höst. Hoppas din blir finare också :)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 620 andra följare