Nachos à la LCHF

Mexikanskt utan majsbröd

Jag tillhör de fåtaliga som aldrig varit så speciellt förtjust i Texmex, Tacos och Nachos.

Men med en bra krydda och lite goda tillbehör så fungerar det fint både för mig och till LCHF-kosten.

Med färska morotsskivor istället för majschips blir det en helt annan och bättre smakupplevelse.

De flesta sorters tacokrydda i butik innehåller Glutamat E621. Men Änglamark’s Ekologiska är riktigt god och utan konstiga tillsatser.

Här inne hos Janicke på En sunn familie hittar Du annars ett bra recept på både krydda och en god sås som tillbehör.

Köttfärsen är också viktig för att det ska bli ett gott resultat. Jag köpte nymald nötfärs på färskt gräsbeteskött från Hälsingestintan på Kvantum.

Det är så mört och smakrikt, stor skillnad mot billig färs packat i så kallat skyddande atmosfär med lång hållbarhet.

Tacofärs

400 gr Nötfärs

2 msk naturellt Kokosfett

1 msk Smör

1 röd Paprika

6 torra, soltorkade Tomater

1 gul Lök

2 dl Vatten

1 dl Grädde

2 msk Tomatpuré

2 tsk Tacokrydda

1 tsk Balsamvinäger

1 krm grovmald Svartpeppar

Havssalt

Morotsskivor och riven Ost

Koka upp vattnet och häll över de torkade tomaterna, låt dem bli mjuka i en halvtimme. Ta upp och spara vattnet att blanda i färsen.

Hacka lök och paprika. Skär tomaterna i små bitar. Fräs lök, paprika och köttfärs i kokosfett och smör.

Krydda med salt, peppar, tomatpuré och tacokrydda. Låt fräsa i fem minuter, rör runt i färsen så den blir finfördelad.

Häll på vatten, vinäger och grädde. Koka upp och låt småputtra en halvtimme. Smaka av om Du vill ha mer kryddor.

Servera färsen med riven ost över och morotsskivor istället för nachos. Persilja ger god smak och färg.

Sallad och en klick Aioli, Vitlöksyoghurt eller Guacamole är också gott att servera till.

Vill Du ändå ha något som mer liknar chips till tacofärsen, så kan Du testa mitt Fröknäckebröd.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/08/25/nachos-a-la-lchf/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

15 kommentarerLämna en kommentar

  1. Her i huset liker vi veldig godt meksikansk mat, så denne skal prøves!
    Ser herlig ut :)

    Gilla

  2. Helt rätt, jag måste sluta att köpa standardköttfärs. Den SMAKAR ju inget.
    Hälsar fröken Dill

    Gilla

    • Dåligt med näring och dåligt med smak. Det är ingen vidare kombination ;) Bättre att satsa på prima råvaror.

      Gilla

  3. Vad gott det ser ut Birgitta!
    Många grattis till den nya boken tillsammans med Annika Dahlqvist. Den skall jag absolut köpa! Vad roligt att du och Annika samarbetar.

    http://annikadahlqvist.com/2011/08/25/tva-nya-bocker-av-mig/comment-page-1/#comment-2572

    Gilla

    • Tack, tack, Ingmarie :) Det känns väldigt kul att äntligen få skriva en kokbok. Det kommer ett inlägg om det här på lördag, har väntat med att berätta det tills allt var skrivet och klart. Men nu är jag klar, några dagar innan deadline. Är så glad och stolt så jag nästan hoppar. Tänk att förlaget tyckte om min idé och jag helt plötsligt blev Författare ;)

      Gilla

  4. Ser nydelig ut Birgitta :-D Kjempe god ide med morotskiver. Som tortilla fungerer også spisskål også kjempe bra. http://sunnfamilie.net/2010/07/10/fredag-og-taco/

    Tusen takk for linken! Ser at linken går til den gamle bloggen kan du endre den til: http://sunnfamilie.net/2010/05/31/taco/

    Gilla

    • Tack, Janicke :) Ja, olika sorters kål blir ju fint som tacoskal också. Ska genast ändra länken, så fler hittar till den rätta bloggen. Du har så mycket gott där :)

      Gilla

      • Tusen takk Birgitta :-D

        Gilla

  5. Mums va gott det ser ut och låter!!! För min del blir det förstås Quornfärs, men det går bra det med!!
    Morötterna i vårt grönsaksland har blivit riktigt stora nu, så det är bara att gå ut och dra upp några! Eller rättare sagt: skicka ut karl’n att dra upp några!! :P He he..!
    Men ostchipsen måste förstås också testas!! Det passar nog alldeles perfekt till denna rätt!! :D

    Gilla

    • Det blir säkert jättegott på quorn också :) Ska testa med ostchips nästa gång, tillsammans med morötterna.

      Gilla

  6. Hej, jag tänkte precis tipsa om samma sak ;) Västerbotten är godast tycker jag. Häls Lisa

    http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/august/vasterbotten-och-peppar-snacks.html

    Gilla

    • Tack, Lisa, för ett gott recept :) Visst är det härligt när vi kan dela med oss av bra LCHF-recept :)

      Gilla

  7. Ser supergott ut. Jag brukar göra ostchips av någon god ost, västerbotten eller cheddar och använda för att lasta köttfärs med tillbehör på. Funkar bra och är knaprigt. Tack för jättefina idéer!

    Gilla

    • Hej Cat och Välkommen till mitt kök. Kul att höra att du tycker om mina idéer, tack för ditt eget tips också. Ostchips måste ju smaka ypperligt till den här rätten :)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 693 andra följare