Tapas på Kalvlever med Citron, Chili och Oregano

Kvällsnjutning till ett glas rött

Små bitar av kryddig, marinerad lever kan man få som tilltugg på flera platser runt Medelhavet.

Jag har ätit den här varianten både i Spanien och Turkiet. Fast där kallas små godbitar Meze istället för Tapas.

Vad man än vill kalla de läckra tilltuggen till ett glas Rioja eller Raki, så är de i alla fall mycket nyttiga och goda.

Så mycket bättre än en påse chips till helgen, särskilt för oss som äter mer som våra förfäder gjorde på Stenåldern.

Är Du inte så förtjust i lever i vanliga fall, så testa de här, det blir en helt annan smakdimension.

För den som föredrar en mildare smak, går det förstås fint att använda kycklinglever istället.

Jag njöt de små bitarna en riktigt varm försommarkväll på balkongen. Som har blivit riktigt fin i år, med nytt golv och en hel del blomster som vanligt.

Här kommer jag att tillbringa många stunder i sommar, sitter ute nu och skriver det här direkt efter min Tapas-portion.

Bor Du i närheten av Östersund, så finns chans att köpa andra goda tilltugg på Stortorget idag.

Jämtens Marknad hålls varje lördag ända till i höst och har öppet mellan 10-15.

Så passa på att köpa hem lite lördagsgodis från våra duktiga lokala mathantverkare.

Vill Du läsa mer om mina smakupplevelser i Turkiet, så har senaste numret av Hello Alanya Magazine kommit ut på nätet idag.

Där finns min Turkiska matkrönika på sidorna 128-129, alltså nästan längst bak i tidningen.

Tapas på Kalvlever 2-3 port

200 gr Kalvlever

½ Citron

1 tsk Chiliflingor

1 msk Oregano

Flingsalt

Smör och Kallpressad Olivolja till stekning

Skär levern i centimeterstora tärningar. Lägg i en bunke och pressa över citronsaften.

Krydda med chili, oregano och rejält med flingsalt. Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.

Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av. Hetta under tiden upp ett par matskedar smör och en skvätt olivolja i en stekpanna.

Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom. stek bara ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.

Lägg upp på en tallrik, häll smöroljan från stekpannan över och garnera med Cocktailtomat och Persilja. Strö lite extra Flingsalt och Chiliflingor över.

Levern blir också god som en varm sallad, med Rucola, Citronklyfta och tunt skivad Rödlök till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/06/11/tapas-pa-kalvlever-med-citron-chili-och-oregano/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Örtmarinerad Kalvlever […]

  2. […] somras gjorde jag en god Tapasrätt på kalvlever, marinerad över natten med citron och […]

  3. Mmm det ser gott ut. Undrar om det funkar med rådjurslever som jag har i frysen. Kanske ska testa att grilla den också.

    • Hej och Välkommen hit. Det blir nog riktigt gott med rådjurslever också 🙂 Min Mamma har ett knep att göra viltlever mildare genom att lägga den i mjölk över natten.

      • Tack, det ska jag testa. Och tack för välkomnandet, har läst ett tag men inte kommenterat tidigare.

      • Varsågod. Alltid lika roligt när nya läsare ger sig till känna 🙂

  4. Hejsan Birgitta!
    Det ser riktigt gott ut med din tapas på kalvlever! 🙂 Har dock faktisk aldrig provat krydda med citron men jag kan tänka mig att det lyfter smakerna.

    När jag är i grillartagen så lägger jag gärna någon skiva marinerad älglever på grillen – jättegott tycker jag. Nästa gång skall jag prova citron i marinaden! 😀

    Hälsningar från Värmland!

    • Hej Ellinor. Tack för grilltipset på lever, det får jag prova i sommar. Citron gör sig mycket bra till den lite bittra leversmaken.
      Hoppas ni har det fint i Värmland, sommaren har verkligen kommit till Jämtland med besked 🙂 Kram

  5. Mannen älskar kycklinglever så det här ska jag prova.

    • Det får du göra, Elin. Tror du kommer att tycka om den du med 🙂

      • Det gör jag säkert men jag är inte leverfantast på samma sätt som han. Han älskar det verkligen. Jag tycker det är helt OK och ganska gott ibland men jag skulle lätt kunna leva med att aldrig mer få äta lever i mitt liv.

      • Så tycke jag också förr, men lärt mig att tycka väldigt mycket om lever numer 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.