Kokt Torsk med skirat Smör och Pepparrot

Så enkelt, så gott

Kokt torsk låter väl kanske inte som en riktig delikatess för en del.

Men för mig är det höjden av njutning. Att något så enkelt kan bli så fascinerande smakmässigt, förvånar mig faktiskt varje gång.

När jag jobbade på Seglarrestaurangen i Sandhamn, hade vi alltid den här rätten på menyn. Det blev ofta min middag i en silverskål, på stående fot i Kallskänken.

Rena råvaror med mycket egen smak, slår det mesta. Fast då gäller det förstås att det är prima kvalitet.

Som käre Särbo L uttryckte det så klokt häromdagen, apropå att den mesta restaurangmaten är så mycket kryddad idag; ”Smör slår ut glutamat och chili med hästlängder”.

Håller med honom fullkomligt i det, man behöver inte krydda sönder matens egen smak.

Smöret är en suverän förhöjare av smakerna i den mesta maten, samtidigt hjälper den de fettlösliga vitaminerna i morötterna att komma fram. Utan smör, mindre vitaminer.

Ofta som vardagsmat blir det numera bara en kött eller fiskbit med smör och grönsaker till. Lätt kryddat med bara salt och peppar.

Smaksinnet utvecklas ordentligt när man drar ner på kolhydraterna, en av många fördelar.

Kokt Torsk med Pepparrotssmör

125 gr Ekologisk Ryggfilé av Torsk från Änglamark

Vatten

Lite Citronsaft

Havssalt

50 gr Smör

1 msk finriven Pepparrot

½ Morot

Färsk Dill

Salta torskfilén på båda sidor. Lägg fisken med den mörka sidan upp i en vid kastrull eller stekpanna.

Fyll på med vatten så det kommer upp på halva fiskbiten. Pressa i lite citron i vattnet.

Lägg på lock och ge den ett hastigt uppkok. När vattnet just kokat upp, dra kastrullen från värmen. Låt dra ett par minuter, vänd försiktigt torsken med en stekspade.

Lägg på locket och låt fisken bli färdig, det tar ett par minuter till. Känn efter att den känns fast.

Under tiden skirar Du smöret tillsammans med pepparroten på plattans eftervärme. Koka tunt skivad morot till.

Servera fisken med morötterna, en dillkvist och det skirade smöret över. Njut!

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/05/26/kokt-torsk-med-skirat-smor-och-pepparrot/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. åh mums!

    Gilla

  2. Hejsan!

    Jag vet inte hur jag ska fatta mig kort och vart jag ska börja någonstans. Jag är så glad att jag hittade din sida i alla fall. Underbara recept och kanonfina bilder. Jag känner mig så inspirerad! Jag har nyligen gett mig på min viktresa och letat och letat efter rolig mat.. tyvärr är jag ju en av dem som anser att nyttig mat är tråkig mat men inte nu längre!! Tack snälla Birgitta för din sida!

    Nu ska jag gladerligen ge mig ut och storhandla och testa alla dina smarriga recept samtidigt som jag påbörjar mitt livs omvandling!

    Tack återigen! Jag kommer kika in regelbundet här!

    Kram //Milli

    Gilla

    • Hej Milli och Välkommen hit. Vad roligt att läsa dina vänliga rader. Verkligen härligt att jag kan inspirera till bra matlagning, det har liksom varit mitt mål ända från början, att lära ut att bra matlagning inte är krånglig eller tråkig. Lycka till på din väg, hör gärna av dig igen och berätta hur det går :)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 596 andra följare