Ugnsbakad Torskrygg med Örter och Äggsås

Klassisk Husmanskost

Idag bjuder jag på en gammal klassiker i lite ny tappning. Kokt Torsk med Ägg och Persiljesås har nog många ätit förr, men nu syns den inte så ofta på lunchmenyerna.

Jag vill gärna slå ett slag för vår Svenska Husmanskost, den fungerar ofta väldigt bra på LCHF-vis.

Det är sån mat som var populär på våra Mor och Farföräldrars tid. Ren mat på naturliga råvaror, med minimalt av smaktillsatser.

Lunchmaten på restaurang är idag tyvärr ofta väldigt mycket kryddad, så de unika smakerna hos ingredienserna går förlorade.

Det går att laga god mat med betydligt mindre kryddning, om man lär sig vilka smaker som harmonierar.

Jag hittade en Ekologisk Torskrygg på Konsum, från Änglamark. Med en försiktig ugnsstekning på låg temperatur, höll den sig väldigt saftig och mjäll.

Äggsåsen förr innehöll ju en hel del mjöl, men låter man grädden koka ihop en liten stund, behövs ingen redning.

Ett enkelt sätt att bli av med extra kolhydrater och samtidigt blir såsen glutenfri.

Det här borde vara något för lunchrestaurangerna att tänka på. Jag och säkert fler med mig, betalar gärna lite mer, om vi får en sås kokad på bara grädde.

Tillbehöret blev lättkokta, baconlindade Haricot Vert’s. Bacon och äggsmak går ju alltid fint ihop, så även i den här rätten.

Örtbakad Torsk med Äggsås

1 bit Torskrygg à 125 gram

1 msk hackad Dill

1 msk hackad Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

½ msk smält Smör

Krydda torsken runt om med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform och pensla med smält smör.

Strö de hackade örterna över. Linda 2 Ekologiska Baconskivor runt en bunt lättkokta Haricot Vert’s. Bryn i lite smör och lägg sen bredvid fisken.

Ställ in på 175° i 10-15 minuter, beroende på fiskens tjocklek. Den ska bara bli genomvarm, annars kan den lätt bli lite torr.

Äggsås

1 mjukkokt Ekologiskt Ägg

1 dl Grädde

½ tsk Ekologiskt Buljongpulver

½ tsk pressad Citron

1 msk Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

Koka upp grädden med buljongen, krydda med lite salt och peppar. Skär ägget i små tärningar.

När såsen tjocknat rör Du i det hackade ägget och citronsaften. Koka upp och dra från värmen. Rör ner smöret i såsen.

Servera den bakade torsken på en bädd av äggsås, med de baconlindade bönorna till. En Cocktailtomat, Citronklyfta, Dill och Timjan bredvid.

Så har Du en riktigt god Husmansrätt, som fungerar både till Påsk och till vardags.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/04/22/ugnsbakad-torskrygg-med-orter-och-aggsas/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

11 kommentarerLämna en kommentar

  1. [...] njöt vi min barndoms älsklingsrätt – torsk med äggsås. Inspirationen fick jag från det här receptet, men istället för att steka fisken i ugnen så fick den sjuda i en vid kastrull istället, i [...]

    Gilla

  2. Åh, min barndoms älsklingsrätt. Eller jo, det är nog faktiskt fortfarande favoriten! :) Tack för påminnelsen – och glad påsk!

    Gilla

  3. Mums!

    Torsk med äggsås är verkligen en klassiker värd att lyftas
    igen och igen..

    Stor Påskkram!

    Gilla

    • Det finns ju så mycket trendiga recept överallt, så jag har bestämt mig för att vara lite tvärsemot ;) Gammaldags mat är så gott. Kram tillbaks.

      Gilla

  4. Fisken ser ut att vara perfekt tillagad och det är ju som du så ofta säger; det enkla är det goda :-)

    Gilla

    • Den blev helt i min smak, med fiskkött som bara just stannat. Blir mer och mer förtjust i enkel mat med naturliga smaker, det är en fin biverkan av LCHF ;)

      Gilla

  5. Birtitta – undrar vem det kan va? ;) Verkar vara dags för lite kaffe.

    Gilla

  6. Oj, oj, oj Birtitta. Detta ser magiskt gott ut! Så länge sedan jag åt torsk nu…

    Vill passa på att önska dig en riktigt fin och glad Påskhelg!

    Gilla

    • Tack, snälla Sökaren :) Torsk förekommer inte så ofta här med, blev väldigt glad att hitta en Ekologisk i min lilla Konsumbutik. Det blir nog fler recept framöver, det är en väldigt god fisk.
      Glad Påsk!

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 701 andra följare