Vinter i Alanya

Vinterbilder

En långsemester i Alanya består inte bara av solsken. Även här nere vid Medelhavet får vi känna av lite ruggigare väder ibland.

Senaste veckan har varit rätt kulen och grå, med både hagelstorm, regn och snöklädda berg. Solen tittar fram då och då mellan varven, så det har inte bara varit grått.

Vi får ofta frågan därhemma, vad vi gör hela dagarna på en långsemester på vintern.

Många tror att man lever som på en charterresa i två månader och tillbringar den mesta tiden i en solstol eller vid en bardisk.

Men vi lever ju faktiskt ungefär som hemma. Fast med den skillnaden att det blir mycket fler och längre promenader och riktigt bra mat.

Det går även en hel del tid till att laga maten och inköpen av alla råvarorna på olika marknader och butiker.

Men det är kärt besvär, en av anledningarna till att jag trivs så bra här i Turkiet.

Trots mulet och regnskurar ligger temperaturen på behagliga 12-15 grader på dagen, ungefär som en Svensk sommar.

Jag försöker ta ett par, tre promenader på sammanlagt 2 timmar per dag, det är betydligt mer än hemma.

En mulen dag kan vara riktigt vacker i de olika gråskalorna, bara man tar sig tid att titta efter.

Möten med det Turkiska folket på alla olika grönsaksmarknader gör resan ännu mer intressant.

På vintern får de verkligen ta över sin stad igen, turisterna syns knappt alls i stadsbilden.

Jag kan ägna långa stunder åt att bara sitta och studera hur folket lever, invånarna här har ett mycket rikt socialt liv. Vänligheten lyser i de flestas ögon, särskilt när de pratar med barn eller gamla.

Vi är en rätt stor grupp Skandinaver som bor här i Alanya, så det blir förstås att man träffar en del vänner, som vi lärt känna genom åren.

Resten av tiden går åt att läsa en hel del böcker, gymnastik, sitta vid datorn och skriva eller titta på Svensk och Norsk TV. Lite Turkiska nyheter blir det också, så vi får en ännu större inblick i kulturen här.

Så inte är det svårt att få dagarna att gå, inte ens när solen gått och gömt sig.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/30/vinter-i-alanya/trackback/

RSS feed for comments on this post.

30 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag har följt din blogg och avnjutit många av dina recept. Härligt att se och höra om dina upplevelser i Turkiet. Jag har själv köpt lägenhet i Turkiet/Kusadasi för två månader sedan och kommer så småningom att tillbringa vinterhalvåret där nere och sommarhalvåret på vackra Åland var jag bor för tillfället. Skall passa på att tacka för ditt fina inlägg i somras från min arbetsplats M/S Eckerö om vårt smörgåsbord 🙂
    Ser framemot att följa dig och få många matlagningstips från Turkiet.

    Med vänlig hälsning
    Gunilla

    • Hej. Vad roligt att du uppskattar min blogg. Du har ett härligt liv att se fram emot 🙂
      M/S Eckerö hade verkligen en härlig brunch, den bästa på Ålands hav ❤

  2. Vad vackert du beskriver den turkiska kulturen. Kul att ni trivs. 🙂

    • Tack, Yasemin, vad glad jag blir åt din kommentar. Du har ju egen erfarenhet av hur livet är här i Turkiet. Tror att befolkningen är lyckliga och tillfreds med sitt liv i större utsträckning än hemma i Sverige. Det märks överallt 🙂

  3. Låter verkligen ljuvligt. Min dröm om livet är det där lugna och vardagliga där laga mat kan få ta sin tid osv. Jag tror inte jag skulle vilja leva lång tid i något annat land än Sverige dock även om jag gärna reser. Det enda som tynger mig lite om jag skulle välja att tex dra ned på jobbet är att resor nog skulle få bli ett nöje som skulle få åka eller endast ske säg vart femte år. Sedan jag börjat jobba har jag vant mig med minst en resa per år.

    • Ljuvligt är ordet. Jag har alltid älskat att resa och nu har jag både tid och möjlighet till det. Klimatet är så bra för min kropp, men 2 månader i taget är lagomt.
      Dyrt blir det inte heller. 398 kr för flygstol ToR med Ving. Hotellet för 3400 per månad, delat på två. Så jag lever billigare när jag är här än hemma.
      Jag har inte hög pension, men klarar ändå att resa så här, eftersom jag knappt lägger pengar på annat 🙂

  4. Vilket fint inlägg! Jag förstår att ni åker dit ner! Det verkar som om livet går den lunk som vi alla längtar efter i vardagen.

    Och vinter…… snacka om att allt är relativt. 😉

    • Tack, Krister 🙂 Det var först när jag blev pensionär som jag lärde mig att uppskatta det lugna i livet, förr skulle det alltid vara fullt ös…

  5. Hej!
    Hittade din blogg idag. Tyckte den var så härlig. Jag brukar drömma bort vintern på http://www.matochvanner.se och deras underbara recept, men nu har jag fått en sida till att hänga på! Tack!

    • Hej Rebecca och Välkommen till mitt kök. Tack för beröm och länk, blir intressant att titta in till. Titta in såp ofta du vill, har en hel del att välja på i arkivet 🙂

  6. Härligt inlägg! Jag tittar på dina fina foton – främst på människorna på dem…! Tänk om de visste att det sitter massa folk i Sverige, Norge och kanske andra ställen och tittar på dem!! 😀 De gamla ser otroligt vänliga och rara ut!! Jag förstår verkligen att ni trivs!! 😀

    • Tack, Anneli. De är lika vänliga som de ser ut. En Yabanci (utlänning) som klarar att handla grönsaker på Turkiska är mycket uppskattat 🙂 Men när de börjar prata om annat än grönsaker och priser, så begriper jag inte mycket…

      • Ha, ha!! Språk är inte så himla lätt alla gånger!! Jag kan några Turkiska fraser och ord!! Men absolut inte så jag skulle klara mig i Turkiet!! Bl a kan jag säga Merhaba och domus plus Jag älskar dig och jag är kär i dig, men det vet jag inte hur det stavas…! 😀
        Jag gillar att lära mig olika språk!!

      • Språk är riktigt roligt, men jag har tyvärr inte haft ork genom åren att lära mig Turkiskan. Klarar enkla fraser och vet vad maten och räkneorden heter, det räcker ganska bra 🙂

  7. Det låter otroligt härligt att spendera vintern så som ni gör! Njut!

    • Det är verkligen härligt att ha den här möjligheten. Inte är det dyrt heller, så många skulle kunna leva så här om de bara har tiden till sitt förfogande 🙂

  8. Åh vilket underbart inlägg!

    Tack Birgitta!

    😀

    • Tack för en lika underbar kommentar. Vilka läsare jag har 🙂 Kram från ett numera soligare Alanya

  9. Vilka vackra bilder du bjuder på och vad fint du berättar om er vardag. Vilken dröm att kunna vara där nere i två månader och leva med ortsbefolkningen och vad underbart det låter med de långa promenaderna 🙂 /Kram

    • Tack, Marie-Louise. Det är så kul att kunna dela med mig av det jag upplever, både vad gäller mat, möten, människor och motion 😉

  10. Det är väl just vardagslivet som ger behållningen! Att sitta och studera folklivet till vardags. Se och uppleva naturen utan att stöna över hettan. Att delta fast lite på sidan om. Själv kan jag inte tänka mig ett bättre sätt att spendera en långresa på. Om man är borta en vecka eller två hinner man kanppt landa mentalt innan man ska hem igen. Härlig temperatur ni har! Här har det gått från -16 till + 2 på ingen tid alls.
    Ja, klar jag är avis! 😉

    • Mina semestrar är lite annorlunda mot förr, då tyckte jag att höjden av njutning var att ligga på stranden.
      Temperaturen är väldigt skön, just för min typ av upptäcksfärder.
      Vilka temperatursvängningar ni har därhemma, vintern borde ju vara kallare i januari. Gå försiktigt 😉

      • Jag ska tassa på med försiktighet för det är attans halt!
        Visst är dina semestrar bättre nu än då? Ligga på stranden är ingen hit! 😉
        Jag hoppas inneligt att min sambo ska tänka om och resa med mig så som du reser. Kanske inte så länge (vi har inte den möjligheten) men på samma sätt med njut i vardagen och vandringar i sökande efter bra matvaror.

        *bloggkärlek* ges till dig från mig 🙂

      • Har sett på TV vilket nedrans väder ni har..
        Ja, nu njuter jag på hög nivå, är så glad att jag tappat lusten att ligga och pressa. Får ont i ryggen av det också, så det alternativet gick bort av sig självt.
        Du lyckas säkert med att få din sambo att börja upptäcka såna här njutningar. L tycker till och med om att gå på marknaden numer, för några år sen fick jag alltid gå själv. Han stod mitt bland alla grönsaker i fredags och sa ”Det är ju det här som är guldgruvan” och såg alldeles lycklig ut 🙂 Kram tillbaks.

  11. Det är så här jag skulle föreställa mina dagar också 😀

    • De är rätt behagliga, hoppas du får möjligheten att prova så småningom 🙂

  12. Hej !
    Härligt att kunna läsa hur andra har det i främmande länder.Jag bor i Södertälje som är ett stort invandrar-befolkat från Turkiet,Libanon,Syrien, Iran, Chile m.fl.De lever inte så mycket efter svensk kultur,de vill ha sina kyrkor o.minaret.Ibland händer det att jag är ensam svensk på bussen.Det kan bli lite jobbigt ibland.Min granne som varit i Turkiet, hon säger att befolkningen där är trevligare än de som kommit hit.

    Jag kollar in Dina matrecept, för jag får eller bör inte äta något med kolhydrater.Det är så kämpigt.
    Mina prover var normala, varför fortsätta då.

    Hälsningar Marie-Louise

    • Hej Marie-Louise och Välkommen hit.
      Vi är nog så de allra flesta människor, att vi vill hålla fast vid vår kultur. Ser man inte minst bland utlandssvenskar.
      Om man hälsar på varann, så brukar vänligheten synas hos de flesta.
      Hoppas du kan hitta mycket inspiration här inne, det finns väldigt mycket god mat med lite kolhydrater att välja bland. Vi mår mycket bra av den, skulle aldrig vilja gå tillbaka och äta den mängd kolhydrater jag gjorde förr. Stor skillnad i pigghet, värk och ork 🙂

  13. Härliga bilder och beskrivning av er vardag, det låter som ni har det riktigt fint Birgitta!

    Här på bygden är man helt klart mera isolerad vintertid, inte minst för att det är mörkt både när man åker på jobb och när man åker hem.
    Sånt märks nog inte på samma sätt i stan där de har gatljus och skyltfönster överallt.

    Men nu börjar ju ljuset komma tillbaka så sakteliga och det är så skönt!

    Ha en underbar söndag!
    Kram ♥

    • Tack, Ellinor. Ja, vi har det riktigt skönt. Njuter av den ljusa tiden på dygnet, kvällspasset på stan får de andra sköta. Just hälsat på en god vän som ramlat ner och brutit benet i en grop i trottoaren, ganska dålig belysning på kvällarna..
      Kram och ha en skön söndag i Värmland, du och Gubben 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.