Lammfärsbullar med Tomatsmörsås och Broccoli

Nyttiga grönsaker

Värmda tomater har visat sig vara ännu nyttigare än råa. Ämnet Lykopen, som skyddar kroppen mot fria radikaler och vissa cancerformer, är även ett bra skydd mot UV-strålning och rynkor.

Har klarat mig rätt bra ifrån kråksparkar, trots många år i soligt klimat. Kanske har det att göra med min stora förtjusning just i tomater.

Ketchup var, som för många, en favorit redan som barn. En passion som fortfarande finns kvar, om än i betydligt mindre format.

Då som nu har det varit Heinz som vunnit förstaplatsen. Jag använder lite i maten nu med, även fast den innehåller en del socker. Vilket ju uppvägs av det nyttiga lykopenet.

Att göra en tomatsmörsås på Ekologiskt odlade tomater och smaksätta den  med balsamvinäger, ger en sås som blir ännu  godare än ketchup.

Syran från vinägern och smöret lyfter tomatsmaken till oanade höjder.

Tillsammans med lammfärsbullarna, persilja och kokt broccoli, blev det hälsokost på hög nivå.

Tomatsmörsås

2 Ekologiska Tomater

2 Vitlöksklyftor

50 gr Smör

1 tsk Balsamvinäger

Havssalt och  nymald Vitpeppar

Skålla och skala tomaterna. Skär i centimeterstora tärningar. Skiva vitlöken fint.

Smält hälften av smöret och bryn tomathacket och vitlöken, utan att ta färg. Krydda och häll på vinägern, låt koka ihop i några minuter.

Klicka ner resten av smöret strax innan serveringen, rör till en simmig sås.

Lammfärsbullar

250 gr Lammfärs

1 Ekologiskt Ägg

½ tsk Fiberhusk

2  rivna Vitlöksklyftor

1 msk finhackad Bladpersilja

1 msk torkad Mynta

Havssalt och Chiliflingor

3 msk Smör

Blanda färsen med ägg och fiberhusk. Rör ner kryddor och örter. Blanda väl och låt stå och svälla en stund.

Rulla till köttbullar, stek gyllenbruna några minuter i smör. Skaka pannan medan Du steker, så blir de jämnt brynta runtom.

Låt eftersteka några minuter med plattan avstängd.

Vacker kvällspromenad

Lördagar är den stora Bröllopsdagen i Turkiet, det här brudparet blev fotograferade i en av Alanya’s många fina parker.

Kvällspromenaden bjöd också på en fantastisk solnedgång. Bilden tagen på Kleopatrastranden.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/17/lammfarsbullar-med-tomatsmorsas-och-broccoli/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ja, eller hur!?! :D

    Gilla

  2. Det var verkligen en vacker solnedgång!!
    Tomatsmörsåsen ska absolut provas – den låter suveränt god!!
    Morotstzaziki lät inte helt fel det heller!! Vi som har så mycket morötter i jordkällaren!! Egenodlade förstås!! :D

    Gilla

    • Ja, den var något alldeles extra, det är nåt visst att se solen gå ned i havet som ett eldrött klot.
      Vilken lycka med egenodlade morötter på vintern :)

      Gilla

      • Japp!! Det + en karl som inte är rädd för spindlar och utan problem går in i jordkällaren och hämtar morötterna!! ;-)

        Gilla

      • Vilken tur du har både och ;)

        Gilla

  3. Bra mot rynkor?? Det låter ju bra det, jag som äter så mycket tomater ;-)

    Gilla

    • Visst är det suveränt, att kunna köpa tomater och koka istället för små, dyra burkar med krämer. Just berättat det för två äldre, rätt skrynkliga damer. De skulle genast testa :)

      Gilla

  4. Hej Birgitta.
    Man känner verkligen solens strålar över brudparet i parken, väldigt vacker klänning måste jag säga.
    Då på den tiden inte boulevarden fanns, så var det endast två filer på huvudgatan, en åt varsitt håll.

    Då åkte alltid brudparen i tutande bilkortege genom staden, bilarna var smyckade med blommor och det var ett tjoande utan like. Det var då stört omöjligt att ta sig över gatan man fick vackert vänta till de åkt förbi.
    Ock det kunde dröja ett tag , då det ofta var flera följen efter varandra.

    Ja Engelsmännen var inte så tokiga som stekte sina tomathalvor till frukost, det gör även jag.
    Förutom de sydländska tomaterna som har mycket smak så tycker jag inte de är så goda.Ej heller äter jag Ketchup, men däremot Tomatpurè.

    Naturligtvis hette 25 meters gatan samma sak då som nu, men man använde sig inte av det uttrycket , vi sa nog bara marknaden, eftersom det var det som guiderna sa.
    Sedan handlade, och åt vi också där turkarna själva gick. Då blev det mer genuint, godare mat, och ännu bättre priser.

    Morotsaziki måste jag pröva, det låter gott. Det passar nog bra till det mesta.

    Din tomatsås låter också god, jag har inte tänkt på Balsamvinägern trots att det står en flaska hemma.
    Jag har mest använt mig av den tillsammans med Jordgubbar.
    Jag får försöka att bättra mig och lära mig att använda den.

    Angående Tazetterna Birgitta, så var du inte helt fel ute,
    de tillhör familjen Narcisser de också.

    Nu ska jag njuta en stund över din fina solnedgång.
    Ha det så bra.

    Gilla

    • Hej Kia. Ja, de är så vackra brudparen, klänningarna är nåt alldeles extra här. Det var såna bilkorteger första åren vi var här, men de har tunnat ut sen dess. Men bröllopsfesterna kan vara riktigt stora, med upp emot 1000 gäster. Seden är att alla ska ha med pengar till brudparet, så de får en bra start på sitt nya liv.

      Vi går också och äter där Turkarna går, där är det alltid bäst mat :)

      Balsamvinäger är gott till gubbar, men den passar till så mycket annat också. En liten skvätt förhöjer smaken på många såser.

      Tack för mer blomkunskap, är lite dålig på det området…
      Ha det så bra du med :)

      Gilla

  5. Får man tag på fina tomater höjer de nästan vilken rätt som. Håller med dig, ska det vara ketchup ska det vara Heinz. Köper helst den chilikryddade. Fast jag har den bara i mat. Det är ingen i familjen som äter ketchup till maten, inte ens barnen konstigt nog.

    Gilla

    • Hej Emmy. Du kan tänka dig vilken smak det är på tomaterna här, där de får mogna direkt i solen. Blir lika förvånad varje gång jag tar en tugga, det är så intensiv tomatsmak både på cocktail och vanliga.
      Jag har gått över till den KRAV-märkta hemma, den är suverän. Heinz Chilisås är också mycket god, perfekt i mat :)

      Gilla

  6. Ja den turkiska matkulturen lockar verkligen mina smaklökar när man ser dina bilder på maten :-). Verkar som att ni får er en riktig matupplevelse. Härligt:-)!

    Här är mitt recept på lammfärsbullar tillsammans med ett recept på morotstzaziki som funkar väldigt bra ihop.

    http://foodelicious.se/lammfarsbullar/

    http://foodelicious.se/morotstzaziki/

    Gilla

    • Tack igen, Foodelicious. Vi har tydligen smak för samma typ av mat, brukar också göra morotstzatziki ibland :)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 697 andra följare