Pannbiff med Lök och Rosmarinstekt Pumpa

Svensk Pannbiff på Turkiska

Pannbiff med Lök och stekt Potatis är väl bland det mest klassiska i den Svenska Husmanskosten.

Potatis äter vi väldigt lite av i vår Lågkolhydratkost, så det blir till att hitta på nya tillbehör.

Pumpa är en rätt så ny grönsak för mig, men ett mycket gott alternativ istället för potatis. Kolhydratinnehållet är blygsamma 5,8 jämfört med potatisens 19 per 100 gram.

Jag köpte ett kilo tärnad pumpa för under 10 kronor på marknaden i fredags. Enklare än att köpa hel, så lättsamt att bara lägga bitarna i pannan i en klick brynt smör.

Pumpan får en mycket god smak av smöret den suger åt sig, lite söt och nötaktig.

Rosmarin växer på buskar i parkerna runtom i Alanya, så jag brukar nypa med mig några färska toppskott på morgonrundan.

Köttpriset har gått ner lite sen i höstas, fick nymald kalvfärs på Migros för bara 90 kr kilot nu.

Det soliga vädret håller i sig, så vår entimmes promenad längs havet har varit riktigt skön.

Dagen efter att vi åkte hem i december, bröt ett stort oväder lös, med åska och regn som våra vänner knappt sett maken till förut.

Julveckan bjöd på sol, men veckan efter Nyår var kall och blåsig igen.

Så vi verkar ha prickat in våra resor riktigt bra, som slapp två av vinterns stora oväder.

Det är bara att hålla tummarna att värmen håller i sig. Snön ligger kvar på topparna av de 2000 meter höga Taurusbergen runtomkring Alanya.

Så vintrarna kan vara lite kalla även här vid Medelhavskusten.

Kalvfärsbiffar med Lök

500 gr Kalvfärs

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

1 tsk Fiberhusk

2  rivna Vitlöksklyftor

2 msk finhackad Bladpersilja

Havssalt och Svartpeppar

3 msk Smör

Blanda färsen med ägg och grädde. Rör ner kryddor och fiberhusk. Blanda väl och låt stå och svälla en stund. Forma till biffar och stek i smör.

Stek under tiden 250 gr tärnad Pumpa i 3 matskedar Smör. Krydda med Havssalt och 1 msk finhackad Rosmarin. Vänd bitarna då och då, låt steka mjuka i minst 20 minuter.

Ta upp pumpan, håll varmt på ett fat under lock. Stek löken mjuk i smör, utan att få alltför mycket färg.

Servera pannbiffarna med löken över och skivat smör på sidan om. Stekt pumpa och lite grönt som tillbehör.

 

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/10/pannbiff-med-lok-och-rosmarinstekt-pumpa/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta!
    Pumpa och squash är ett riktigt gott tillbehör till allehanda kötträtter!

    Jag hade planerat att odla endel själv i fjol, men tiden gick för fort, det blev inget av. I år hoppas jag hinna med att beställa fröer och få dem i backen till rätt tid :)

    Kram!

    Gilla

    • Hej Ellinor. Det är väldigt gott, kommer ihåg när Mamma odlade pumpa i växthuset när jag var liten, det funkade fint i vårt kalla klimat i Dalarna’s fjälltrakter :)
      Hon gjorde mest inlagd pumpa, med nejlikor och ingefära. Det blev syrligt och gott till kött.
      Lycka till med dina odlingsplaner, nu är det ett bra läge att börja beställa fröer och drömma om allt gott i trädgården. Ser Det goda livet på TV1 och blir riktigt sugen att odla själv till sommaren :) Kram

      Gilla

  2. Mmmm!! Det ser väldigt gott ut!! :D

    Gilla

  3. Ser väldigt gott ut! Här bjuder jag på tre recept på hemmagjorda pannbiffar!

    http://foodelicious.se/pannbiffs-gratang-med-spenat/

    http://foodelicious.se/kalvfarsbiffar-potatis/

    http://foodelicious.se/italienska-pannbiffar/

    Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 700 andra följare