Vintersemester i Turkiet

Väska på villovägar

Nu har vi kommit fram och installerat oss på vårt fina hotell i Alanya. Den här gången bor vi på fjärde våningen, så vacker utsikt över Borgen har vi fått tillbaka.

Resan gick fint, ända tills vi kom till Antalya’s Flygplats. Väntade och väntade på min väska, men antingen är den ute och far någon annanstans i världen eller också var det nån som tog fel i hastigheten.

Borta är den i alla fall, så det blev en del letande på flygplatsen och ifyllande av papper. Med följd att 150 långsemestrare fick sitta i transferbussarna och vänta tills jag var klar efter ca en timme.

Jag har fått mycket bra hjälp av guiden från Ving. Guiderna gör ett fantastiskt jobb för att hjälpa alla långsemestrare med både det en och det andra.

Att serva hundratals övervintrande pensionärer är tyvärr ett alltför dåligt betalt slitgöra, de är värda allt beröm.

Får se om väskan dyker upp närmsta dagarna, annars blir det till att gå ut och handla nya saker för två månaders långsemester.

Som tur är hade jag mest bara kläder i väskan, allt viktigt åkte med i handbagaget. En lärdom jag kan dra av det här, är att alltid märka väskan ordentligt med både extra namnlappar som syns väl och något som utmärker den från annat liknande bagage.

Resan gick annars bra hela vägen, tåget från Östersund var bara 15 minuter sent. Vi fick sen en god natts sömn, testade ett nytt hotell den här gången.

Vi fick ju lov att ta den extra kostnaden, eftersom tåg och flygtrafik varit minst sagt osäkert senaste veckorna.

Quality Airport Hotel ligger bara 5 minuter från Arlanda. De har fri transfer dygnet runt vilket passade fint när jag anlände först 2230.

Hotellet hade riktigt fräscha rum, sköna sängar och en frukostbuffé utöver det vanliga. Den bästa hittills, av de som vi provat på våra resor från Arlanda.

Ekologisk Frukost på Quality Airport Hotel

Sill och Makrill fyllda med nyttigt Omega-3 och vispad Grädde till Kaffet

Quality Hotel’s satsar på bra och hälsosamma råvaror med tydlig skyltning. Det fanns ett stort utbud med KRAVmärkt mat, rena fröjden att gå och välja.

Vi klarade oss länge på en frukost bestående av Ägg, Smör, Kaviar, Makrill, Sill, rökt Korv, Skinka, Philadelphiaost, Camembert, diverse Svenska hårdostar, Keso, Hasselnötter, stekta Champignoner och lite grönt.

Nyttiga Snacks på Arlanda

Flyget gick sen vid lunchtid, bara en timme försenat. Vi hade bättre tur än på hemresan för Jul, när vi fastnade ett dygn i Riga.

Jag hade med en burk av min Kycklinggryta som vi åt på resan, för flygmaten passar inte så bra ihop med en glutenfri lågkolhydratkost.

Nu kommer en lång period igen med Turkisk Medelhavsmat på mitt sätt. Hoppas Du följer med på våra två ljumma vårvintermånader i Alanya.

Här nedan lite bilder på en del av de råvaror som kommer att finnas mycket av på bordet, under vår Mat och Hälsoresa till Medelhavet.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/07/vintersemester-i-turkiet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

29 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] 2 sköna månader i Alanya. 2 resdagar tog det för att ta mig hem, med en övernattning på fina Quality Airport Hotel vid Arlanda på […]

  2. Härligt att väskan kommit tillrätta!! 😀

  3. Ååh, vad härligt Birgitta! Jag började undra var du tagit vägen, din blog har jag som en flik på min pc och den har inte följt med datumet. Den hade stannat på ” Matrevolutionen”.

    Nåja, tur i oturen att det var väskan som försvann och inte du. Fast det är förstås tråkigt, då man alltid har sina favoritplagg som kan vara svåra att ersätta. Hoppas den kommer tillrätta snart.

    Härligt att ni har fått fin utsikt från er bostad, och härliga bilder från marknaden,jag blir varm av glädje.

    I min hemort har vi många inflyttade Kurder från Turkiet, vilka kom redan i slutet av 60-talet, så våra affärer har även mycket av deras varor.

    Det blir speciellt roligt då man kan fråga efter, eller be dem att ta hem något som du har tipsat om.

    Jag har tex börjat med att använda Pekmez, vilket är jättegott, granatäppelolja/vinäger och chilipulver.

    Det här blev långt och du kanske inte gillar det, men det är skrivet i rena glädjen.

    Jag hoppas att ni får en skön tid därnere, och att vi får njuta av dina recept och vackra bilder…

    • Du är så välkommen att skriva långa inlägg, Kia. Särskilt så här positiva 🙂
      Konstigt att uppdateringen inte funkar…
      Nu har väskan kommit till rätta, efter fem dygn dök den upp igårkväll. Riktigt roligt, jag trodde aldrig jag skulle få se den mer.

      Känns fint att du och många andra gläds åt att få följa med på mina resor och marknadsturer, det finns så mycket gott och vackert att förmedla.
      Visst är det bra med alla små invandrarbutiker som dyker upp i Sverige, så får vi en större inblick i andra matkulturer. Kan jag då också genom bloggen inspirera till att smaka på nya godsaker, då blir det ännu roligare att skriva 🙂

  4. Jag gillar verkligen dina sista ord; ”Hoppas fler skulle kunna tänka sig att prioritera sig själv istället för att köpa en massa onödigt”. Det är precis så det är… det handlar helt om att prioritera och ta hand om sig själv! Inte att äta si eller så, eller att gå över till den eller den sidan. Jag tycker det låter jätte härligt med resorna Birgitta, fortsätt med det och njut! 🙂

  5. Nu måste jag fråga dig Birgitta! Har klurat en del på det förr, men sen glömt fråga. Hur kommer det sig att du är så ofta utomlands, och framför allt i Turkiet? 🙂 Verkar riktigt lyxigt och bra, att kunna tillbringa tiden såpass mycket där borta. Ha det gott och njut!

    • Hej Lina. Har varit här nere vid Medelhavet tillsammans med särbo L i 8 år nu, 4-5 månader varje vinter.
      Efter min ryggskada i kockjobbet för 11 år sen, åkte jag hit första gången för att träna upp ryggen inför steloperationen. Träffade då L, som liksom jag trivs bättre i varmt klimat på vintern. Så vi har fortsatt med resorna, ibland till Cypern och Kreta, men oftast hit.
      Prisläget och värmen är stora anledningar till att vi valt Turkiet. De fantastiskt vänliga människorna och suveräna råvaror på marknader och hos slaktaren gör saken ännu bättre.

      Min nervskada och Fibromyalgi mår så mycket bättre när jag vistas i värmen och jag kan träna flera timmar per dag. Det får min kropp att fungera mycket bättre än om jag var hemma i kyla och halka.
      Är sjukpensionerad sen 7 år, så jag kan disponera tiden som jag vill. Trots att jag är pensionerad så har jag råd att bo här, eftersom allt är mycket billigare än hemma. Alla mina pengar går till resor och till att förbättra min hälsa. Hoppas fler skulle kunna tänka sig att prioritera sig själv istället för att köpa en massa onödigt.
      Vi njuter verkligen för fullt 😉

  6. Stackare med väskan! Du hade väl inga goda råvaror där som du inte kan leva utan i Turkiet?
    Härligt med hotellet och dess goda mat och bra för alla andra att få tipset.
    Får man ta med mat på flyget? Det trodde jag inte. Eller år ni den strax före?
    Ha nu en härlig tid där nere så sätter jag mig här och väntar på fler härliga bilder och goda maträtter jag kan bli avundsjuk på! Är det någon jag gillar att vara avundsjuk på så är det dig 🙂 Ja, du förtjänar att ha det härligt ju

    Kram och ha det fint!

    • Tråkigt nog hade jag ett kilo Norsk Geitost med, en till oss och en till en god vän. Lite ättika och buljongpulver som inte finns här var också med.
      Men det värsta att bli av med är tre små mjukdjur som alltid är med ute och reser. Columbus, Noak och Lillkvack är det som fattas mig mest av det som är borta nu. Hoppas de hittar till hotellet så småningom.

      Vi har aldrig haft nåt problem med att få äta medhavd mat på flyget, vi sköter det lite diskret, men vid mellanlandningar så äter vi då istället. Vi köper kaffe och vatten på planet, så får de ju sälja lite till oss i alla fall.

      Känns fint att vara favoritavundsjukblogg 😉 Kramar från ett soligt Alanya.

  7. Härligt att höra att ni är framme och att resan gått bra – förutom den försvunna väskan! Hoppas den kommer åter!!
    Fina bilder som vanligt!! 😀

    • Tack, Anneli. Väntar och väntar på att den ska komma, men idag har jag varit iväg och köpt lite nödvändiga saker. Tur man har försäkring 🙂

      • Ja, försäkring är bra att ha när olyckan är framme!! Men hoppas, hoppas att väskan med hela sitt innehåll kommer tillrätta snart!!

      • Jag har hört en del som struntar i försäkringen, de tycker att det blir för dyrt. Men det är värt varenda krona när det händer nåt. Jag kommer att bli väldigt glad när väskan dyker upp, det är ett som är säkert 🙂

  8. Så härligt för dig att vara vid Medelhavet igen! Önskar dig allt gott under den här vistelsen och hoppas att din väska kommer till rätta.

    • Tack, Janicke. Ja, det är riktigt skönt, även om det är vinter här också. Det är bättre än att halka runt i kylan därhemma i alla fall 😉

  9. Kul att ni fått ett sådant fint hotell. Så trevligt det låter att du varit på marknaden och handlat. Men trist det där med väskan Birgitta. Kläder kan ju ersättas, men man har ju sina favoritplagg. När vi åkte till Madeira häromåret försvann min väska. Efter sex dagar anlände den till vårt hotell. Den hade gått med planet till Marocko istället och blivit stående där på flygplatsen…… Så ge inte upp hoppet utan stöt på reseledarna igen om du inte hör något de närmaste dagarna. Lycka till.
    PS! Vi har riktigt vackert väder med 0 grader och strålande sol idag. DS

    • Tack för uppmuntran, Ingmarie. De ringde från Ving idag och hade fått in en väska, men när vi kom dit var det tyvärr inte min… Men den dyker kanske upp senare.
      Ja, här bor vi nästan lika bekvämt som hemma, skönt med varm och bekväm lägenhet på vintern när man är inne mer 🙂

  10. Ha en riktigt skön övervintring, och hoppas din väska kommer om någon dag.
    När fd. och jag var i väg på sem. Lade vi alltid ½-½ i väskorna, så vi båda hade lite första dagarna om en väska försvann.
    Här nere i Nynäshamn kom det 20 cm snö i går igen.Nu har vi nog mer än i Jämtland, vad jag kan förstår efter samtal med min bror i Järpen…
    Elisabeth

    • Tack, Elisabeth. Har också gjort så förut, att jag haft med en del sånt i handbagaget. Men nu tar dator, kamera och alla laddare så stor plats, så allt annat hamnade i resväskan.. Men får börja tänka på det igen.
      Ha så skönt i nysnön, hemma var det inte alls särskilt mycket när jag for.

  11. Jag börjar bli lite avundsjuk på detta rännande till Turkiet… Jag har varit där en gång och jag kommer verkligen ihåg vissa grejer med maten, tex har jag aldrig ätit så goda tomater som där, inte ens nyplockade från plantan var lika goda. Många verkar ha blivit magsjuka när de varit där, men jag hade inga sådana problem trots att jag inte var speciellt försiktig. En dag ska jag åka tillbaka!

    • Förstår det, Elin 😉 Det är verkligen härligt att kunna få vistas härnere på vintern, eftersom min värk blir så mycket bättre och jag kan träna rygg och ben på ett annat sätt än hemma.
      Tomaterna är verkligen goda, köpte ett kilo organiskt odlade på marknaden idag för 14 kronor. Vilken doft och smak…
      Jag har sällan haft problem med magen här, däremot hemma i Östersund nu i julas.. Värre parasiter i vattnet där nu.

  12. Otur med väskan, jag hoppas att den kommer fram under dagen. Önskar jag er en riktigt skön medelhavsvistelse 🙂

    • Tack, Veronica. Det vore fint om den dök upp, det är ju bara personliga kläder och saker som inte har nåt stort värde för nån annan.
      Roligt att ha dig med på resan igen 🙂

  13. Som alltid underbara bilder, hoppas som sagt att väskan kommer fram! Hälsa L. Kram

    • Tack, Jessica. Har varit och köpt mig en ny morgonrock, men det övriga får vänta några dagar. Jag lever på hoppet 🙂
      Han hälsar tillbaka, hälsa du med och ge Alicia en puss från Gammelmoster.

  14. Vilka härliga bilder! Hoppas du ger oss mer av detta nu framöver. Njut och ha det härligt. Här hemma har det börjat töa idag, droppar från hustaken….

    • Tack, Martina. Har just kommit hem från marknaden med grönsaker, ägg och lite nya bilder. Så det kommer att bli en hel del av den varan 🙂
      Gå försiktigt i halkan.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.