Glutenfri Ost och Skinkpaj som färdkost

God mat på resan till Turkiet

Nu är vi ute på resande fot igen. Eftersom tågtrafiken varit så osäker i vinter med många timmars förseningar, så åkte jag ner till Arlanda dagen innan flyget tog oss ner till Turkiet igen.

På en så lång resa blev den här pajen perfekt som färdkost, för den är god kall också. Med salladen till blev det en väldigt bra och mättande färdkost.

Vi valde att åka tillbaks till Alanya i vår, eftersom vi fått tag på både billig flygstol och ett så suveränt hotell.

Riktigt hög standard på lägenheten, men ändå det billigaste boende vi haft på flera år.

Cypern får vi ta en annan gång, det finns ju kvar. Hade riktig tur som hade bestämt oss för Turkiet, för alla resor till Cypern var slut nu i början av januari.

Vi hade inte berättat för våra vänner att vi skulle komma ner i vår, så det blev en hel del glada miner på Arlanda.

Vi känner ju många av de andra Svenska och Norska långsemestrarna. En del har precis som vi varit Alanya trogna och övervintrat i snart 10 år.

Pajen fyllde jag med en bit basturökt Skinka, Gräddost och Äpple. Nu dröjer det ju länge innan vi får något griskött igen, så det var en njutbar måltid.

Pajdegen gjorde jag på mörkt Ekologiskt Teffmjöl som jag fått från min Kusin i Tyskland. Teff är en Etiopisk glutenfri gräsart.

Det innehåller lite mindre kolhydrater, men mer fett och protein än vanligt vetemjöl. Här får Du en länk till Nutrition data,  där alla näringsvärden i Teffmjölet finns med.

Teff finns att köpa på hälsokosten, det säljs även under namnet Jyttemjöl.

Det var första gången jag gjorde en glutenfri pajdeg. Blandade i vanlig Mjölmix också, så det inte skulle bli för torrt.

Degen höll ihop bra och var lätt att trycka ut i formen. Pajskalet blev sprött och gott, smaken är lite nötaktig.

 

Glutenfri Paj på Ost och Skinka

2 dl mörkt Teffmjöl

2 dl Glutenfri Mjölmix från Finax

100 gr Smör

1 Ekologiskt Ägg

½ dl kallt Vatten

1 tsk Fiberhusk

1 tsk Havssalt

Pajfyllning

15o gr Basturökt Skinka

150 gr Gräddost

1 Äpple

2 Ekologiska Ägg

1½ dl Grädde

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär smöret i bitar och lägg i en bunke med mjölsorterna, salt och fiberhusk. Kör ihop allt till en smulig deg med elvisp.

När degen börjar gå ihop, tillsätt ägg och vatten och knåda till en smidig deg. Låt vila 10 minuter.

Tryck ut degen i en pajform en bit upp på kanterna. Tryck till kanten med en gaffel och nagga botten.

Vik ihop remsor av aluminiumfolie och tryck till längs kanten, så sjunker degen inte ner vid gräddningen.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme. Förgrädda pajskalet på 200° i 10 minuter.

Skär skinka, fläsk och ost i små tärningar. Tärna äpplet i lika stora bitar, blanda allt i en bunke.

Vispa samman ägg och grädde med kryddorna. Fördela fyllningen på pajskalet, häll över äggstanningen.

Grädda i 40 minuter på 175°.

Jag gjorde en saftig Morotssallad till. Grovrivna Morötter, Granatäppelkärnor, Sesamfrön, Valnötter, Havssalt och med vit Balsamvinäger och kallpressad Olivolja över.

 

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/06/glutenfri-ost-och-skinkpaj-som-fardkost/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag älskar våra vintrar!

    Men det är gott att följa med dig ändå
    ;-)

    Gilla

    • Jag håller med om att vintern kan vara väldigt härlig den med. Förr när jag var frisk åkte jag mycket skidor, både utför och längd. Vårvinterfiske är en favoritsyssla som jag gärna ägnar mig åt nästa gång jag är hemma.
      Kul att ha dig med här i Turkiet igen ;)

      Gilla

  2. Gott nytt år Birgitta!
    Tack för tipset om mjölet. Har hört benämningen Jyttemjöl tidigare, men aldrig provat det.
    Nu när jag vet lite mer om vad det är, ska jag se om jag får tag i det här nånstans.
    Ninna

    Gilla

    • Tack detsamma, Ninna :) Jag har sett Jyttemjöl på hälsokostaffärer, men aldrig köpt just det. Har mycket olika sorters glutenfritt att testa.

      Gilla

  3. Å så deilig å reise på denne tiden!! Jeg synes januar er slitsomt når det gjelder været. Kos dere i Tyrkia og gleder meg til mange oppskrifter og fine bilder :-D

    Gilla

    • Tack, Janicke. Nu blir det några lugna dagar, men sen återkommer jag med lite nylagad Turkisk mat på mitt sätt :) Solen ska komma åter efter att det varit några dagars regn, så då kommer kameran att användas flitigt på promenaderna.

      Gilla

  4. Låter som ett alldeles särdeles bra liv ni lever… :).

    Och varför ändra på ett vinnande koncept?! ;). Gissa om jag är avis på er… Lämnade själv Norrbotten för jag inte grejade vintrarna o nu har dessa mardrömsvintrar tagit sig ända ner till Sörmland!

    Men en dag kommer jag också att göra precis som ni, fly vintern.

    Kram

    Gilla

    • Tack, Dubbelörnen. Vi trivs verkligen bra med livet, känns fint att kunna lägga all energi på att må så bra som möjligt både fysiskt och psykiskt.
      Rekommenderar verkligen alla som har möjlighet att leva så här på vintern. Hoppas ni snart får känna av vårvintersolen i Sörmland :)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 701 andra följare