LCHF Frukost

Istället för grötfrukost

Vad äter Du till frukost, om inte flingor, gröt eller smörgåsar finns med som alternativ? Den frågan dyker upp här och där.

Några jag pratat med här nere i Alanya har gått över till LCHF, men tycker det är svårt att hitta ett bra frukostalternativ.

Turkisk frukost, utan bröd, är en riktigt fin start på dagen. Med mycket Ost, Gurka, Tomat, Ägg, Smör och Oliver.

Bacon och ägg är något som många har gått över till, istället för gröten. Men det kan man ju inte leva på här i Turkiet.

Något som blivit vår dagliga frukost, är istället stekt kalkonbröst med grönsaker, ägg och smör.

En måltid som faktiskt är bättre än baconet till äggen. Med en frukost på rent fågelkött slipper vi ju nitrit, rökarom, socker och andra tillsatser som det oftast kryllar av i många baconsorter.

På våra långsemestrar till Cypern upptäckte jag att det till och med fanns Glutamat E 621 i de flesta sorterna.

Många har ju också svårt att äta bacon till frukost, just för den starka röksmaken.

Då är kalkon, kyckling eller bogfläsk ett väldigt bra alternativ. Lägger man till en rejäl klick smör, så blir ju fetthalten också på en fin nivå.

Tillsammans med stekta grönsaker som Aubergine, Paprika, Tomat och Äpple, blir det en riktigt bra start på dagen.

En knippe Bladgrönt, Granatäppelkärnor, kallpressad Olivolja och Granatäppelvinäger förhöjer både smaken och näringsvärdet.

Äggen köper jag ofta på marknaden av tanter som säljer sina varor på en filt på marken. Får mina ägg med hem i en plastpåse.

50 kouros styck, ca 2,40 kr, kostar de fina äggen, från höns som lever ett fritt uteliv uppe i bergen.

Smaken och färgen på gulan är underbar, det här är ägg som verkligen innehåller mängder av nyttiga ämnen.

Långsemestertips i Alanya

I söndags fick jag vara med och fira 1a Advent, på ett hotell där många gamla och nya bekanta bland långsemestrande Svenskar och Norrmän samlats.

Tack till G och E, som ordnat glögg och bildvisning från deras utflykt till Sapadere Canyon.

Det var kul att bli bjuden, för tillställningen var på Akya, där vi bodde i tre säsonger för 6-7 år sedan.

Ett av de bättre hotellen här i Alanya, med fint läge precis vid havet. Vi var nästan först bland Svenska långsemestrare där, bara en lägenhet var upptagen när vi flyttade dit.

Sista hösten vi bodde på Akya,  hjälpte vi många att boka både billiga flygstolar och med bokning av hotellet, så de fick prova på att åka på egen hand, utan resebyrå.

Jag hade nog kunnat starta en liten firma kring det här, för det blev väldigt populärt. Det var många som ringde och ville att jag skulle göra bokningarna åt dem när jag var hemma i Sverige.

Jag drog mig ur efter ett tag, när en del faktiskt trodde att jag skulle agera reseledare också.

Men det har spridit sig att det är enkelt att boka egna biljetter, nu är det väldigt många som reser på det här sättet.

Det blir betydligt mindre kostsamt än att åka med de stora researrangörerna. Den billigaste biljetten som jag hittat till Antalya, kostade 148 kronor för en enkel resa.

Hotellpriserna varierar kraftigt, månadspriset ligger nånstans mellan 2500-7000 kronor.

Standarden är också väldigt skiftande, en del hotell är gamla och inte renoverade. De kan ha både gistna englasfönster och dåligt med varmvatten, så där kan bli väldigt kallt att bo på vintern.

Det bästa är att åka ner på en veckas charter, gå runt och titta ut var man vill bo på långsemester och boka direkt med det hotell man tycker bäst om.

Min blogg har spridit sig till många av långsemestrarna, väldigt roligt att den uppskattas även här.

Jag fick en del frågor om hur och vad vi äter. Intresset för LCHF växer sig större i alla läger.

Intresset är också stort att lära sig laga mat av de fina råvarorna som finns på marknader och hos slaktare runtom i staden.

Det känns riktigt kul att få dela med mig av mina matkunskaper. Och samtidigt kunna hjälpa till att sprida kunskapen om hur bra det är för alla att äta naturlig mat utan tillsatser.

About these ads

9 kommentarer

  1. TACK för ett bra och inspirerand blogginlägg!! Jag fick faktiskt svar på några saker jag har undrat över med det här att bo några månadet utomlands!! Det börjar kännas som att det är nåt jag kan tänka mig att göra när de sista barnen flyttat hemifrån!! :D
    Fast det lär ju dröja… yngste sonen är bara 11 år…!
    Men den som väntar på nåt gott, väntar…. eeh…. ALLTID för länge!! ;-)

    • Varsågod, Anneli. Kul att det kunde vara till hjälp. Önskar att du och många andra tar den här chansen, när det blir möjligt. Det är så härligt för både kropp och själ :)

      • Ja, det tvivlar jag inte en sekund på!! :D

  2. Instämmer, tack för goda tips, som vanligt.
    Jag köper inte längre bacon, för tillsatserna och för den eländiga grishållningen, de jättelika anläggningarna i Polen, till exempel, som mycket av vår bacon kommer ifrån.
    Jag gör som du, köper sidfläsk. Och i dag köpte jag faktiskt kalkonbacon från Ingelsta. Gott, inte så fett kanske men bra alternativ till morgonomeletten.
    Fortsatt god tid i Turkiet önskar jag dig.

    • Vad bra att vi blir fler och fler som inte köper det dåliga baconet. Det kanske kostar lite mer ibland med närproducerat, men då har ju djuren oftast haft ett betydligt betydligt bättre liv, det är viktigt att bidra till.
      Kalkonbacon låter spännande, som du märkt har jag ju fått Pippi på kalkon…
      Tack, vi njuter för fullt nu den sista veckan :)

  3. Hej! Fin sida du har. Tänkte fråga om jag får länka till dig från min blogg? (som för det mesta är lösenordsskyddad, men ändå – länkarna kommer man alltid åt)

    Mvh
    Emy, LCHF-are sedan två år.

    • Hej Emy och Välkommen till mitt kök. Vad roligt att du gillar min blogg, du får förstås mer än gärna länka till den. Ju mer vi hjälps åt att sprida läran om bra mat, desto bättre.
      Hoppas många fler gör som du. Blev så glad och stolt häromdagen när Kostdoktorn lagt in en permanent snabblänk hit :)

  4. Spännande och interessant läsning, Birgitta.
    Min frukost är ägg och färskt stekfläsk som
    min slaktare skär i fina skivor åt mig. Urgott
    stekfläsk från utegående,bökande grisar.Inga tillsatser där inte.

    Må bäst
    Elin U

    • Tack, Elin. Både du och Janicke fick mig att börja längta hem efter griskött nu. Vad gott det ska bli med riktig julskinka och min kaffefavorit, getmesost med varmrökt sidfläsk :)


Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 419 andra följare

%d bloggers like this: