Spett på Lamm, Paprika och Halloumi med Äppeltzatziki

Lamm på spett

Lammspett är en populär rätt på restaurangerna här i Alanya, men ekonomisk som jag är, gör jag dem hellre hemma.

Efter 8 vintrar härnere, blir det färre och färre restaurangbesök. Det är ju så roligt att laga maten själv och de senaste åren har priserna på krogmaten ökat rejält.

Vi har haft en favorit bland restaurangerna i alla år. Sultan’s Filika, som tidigare ägdes av Kaptan Hotel och då hette Kaptan’s Filika.

Då var maten suverän och väldigt prisvärd. Mängder av Turkiska affärsmän och familjer brukade gå dit, men nu syns där mest turister som beställer hamburgare och toast.

Vid vårt senaste besök, hade priserna gått upp till över 150 kronor för en entrecôte, som dessutom var seg och torr.

Så jag tar härmed tillbaks rekommendationen på den restaurangen, de nya ägarna håller definitivt inte måttet.

Vill Du däremot besöka en restaurang av hög klass under Alanyabesöket, så ta en promenad till Damlatasgatan och Eski Ev, Old House.

Där får man den absolut bästa maten i stan, enligt mig och många andra.

Men i år har vi valt att lägga pengarna på att köpa bra kött hos slaktaren och lagar maten hemma. Portionsstorlekarna är inte så stora på LCHF, så det blir inte så dyrt.

Något som jag kommer att lägga en slant på när jag kommer hem, är Dr Andreas Eenfeldt’s bok Matrevolutionen-ät dig frisk med riktig mat.

Den kommer ut i januari, men ligger redan nu etta på Bokus, bland mest köpta böcker. Kul, det här blir en mycket intressant bok att läsa, oavsett om man äter LCHF eller inte.

Äppeltzatziki

1 Äpple

½ Gurka

1 dl Ekologisk Majonnäs

1 dl Turkisk Yoghurt

1 Vitlöksklyfta

1 tsk Äppelcidervinäger

Havssalt och nymald Svartpeppar

Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna. Riv den grovt tillsammans med äpplet. Riv vitlöken fint.

Blanda majonnäs, yoghurt och vinäger. Rör ner äpple och gurka. Krydda med salt och peppar.

Låt stå en stund så smakerna kommer fram. Trä under tiden upp bitar av Lammstek på spett.

Krydda med Chiliflingor och Mynta. Trä bitar av Halloumi och Paprika på egna spett.

Stek spetten några minuter på var sida i Smör. Krydda med Havssalt och Citronsaft.

Servera spetten med kokt Broccoli, stekt Tomathalva och en liten skål med Äppelsås. En klick smör förhöjer smak och näringsvärde på både grönsaker och kött.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/11/29/spett-pa-lamm-paprika-och-halloumi-med-appeltzatziki/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Mumsigt, och alltid lika fina bilder, du är så duktig kära moster! Tror det måste bli lite Halloumi till middag, du frestas så! Kramar från ”parasitöstersund” =)

    Gilla

    • Tack, snälla Systerdotter :) Halloumi är verkligen en hit.
      Vi har ju blivit duktiga på det här med mat och fotografering i vår Familj, vi har nog fått med det i generna tror jag.

      Ser fram emot allt gott vi ska äta till jul. Hoppas att alla får vara friska och att parasiterna utrotas bums. Hoppas ni mår bra. Kram Moster

      Gilla

  2. Jag har plannerat att göra Tzatziki idag!! Det är en klar favorit i min familj!! :D

    Gilla

  3. Lamm i alla former är jättegott.
    Jag har oxå beställt Eenfeldts bok. Ska verkligen
    bli interessant att få läsa den.
    Kallt, strålande väder idag. Har tagit en uppfriskanda
    promenad nu på förmiddagen. Det bet ordentligt i
    skinnet må du tro,men jag njöt ändå.

    Må bäst.
    Elin U.

    Gilla

    • Det blir en bok att diskutera i din läsecirkel, kanske? Han är väldigt insatt i det här med bra mat, så den kommer nog att engagera många.
      Låter skönt med en kall promenad, här var det tvärtom, jag fick hoppa i poolen och svalka mig mitt på dagen :)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 699 andra följare