Pannbiff med 2 sorters Lök

Svenska biffar

Ibland kan det vara gott med något Svenskinspirerat, när vi är borta så länge som två månader.

Många av oss långsemestrare brukar ha med Svenska delikatesser, som bacon, korv, lingonsylt, ost och kaviar i packningen.

Sill och kaffe var det enda vi tog med den här gången. När paketen med Mollberg’s blandning tog slut, har vi fått gå över till Jacob’s Monarch, ett ganska gott kaffe från Tyskland.

Annars är det Turkiska kaffet riktigt bra, men på morgonen är en kanna presskaffe att föredra.

Vi har på senare år gått över till att äta nästan uteslutande den mat vi hittar på plats, det finns ju så fantastiskt fina råvaror att frossa i här vid Medelhavet.

Med lite modifikation kan man få fram välbekanta smaker. Har en bit kalkonbröst på rimning, som jag ska göra en jul”skinka” av till helgen.

Till den blir det Rödbetssallad, något jag brukar göra till 1a Advent varje år här nere.

Dillkött och kalops är det jag hör lagas mest hos de Svenska pensionärerna. Ja, förutom alla grönsakssoppor som verkar puttra i mångas kök.

Jag hittade riktigt fin kalvfärs i Saluhallen häromdagen. Gjorde en enkel pannbiffsmet, där den fina köttsmaken kom fram ordentligt.

Bra att ta till när man är riktigt hungrig eller inte vill lägga ner så mycket jobb på matlagningen.

Löken till pannbiffen fick lite sötma av äpple och syra av äppelcidervinäger. Det blev ett gott tillbehör, istället för lingonsylt.

Pannbiff med Lök

250 gr Nötfärs

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

2 tsk Fiberhusk

Havssalt och nymald Svartpeppar

2 Vårlökar

1 gul Lök

½ Äpple

3 msk Smör

1 msk Äppelcidervinäger

Havssalt

Blanda snabbt ihop färsen med ägg, grädde och fiberhusk. Krydda.

Låt färsen svälla medan grönsakerna skärs i bitar. Forma till biffar och stek i smör.

Stek löken och äpple mjuka, utan att få för mycket färg i några minuter.

Salta och häll på vinägern som får koka in en liten stund. Servera med stekt Zucchini och ett Ekologiskt Ägg.

Ett gott exempel på Svensk Husmanskost, som går riktigt snabbt att laga. Med zucchini istället för potatis, står maten på bordet på mindre än 20 minuter.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/11/25/pannbiff-med-2-sorters-lok/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Å vad härligt med pannbiff ägg och lök, det ä gött det!
    Och så rödbetssallad sen, det är underbart gott och hur länge sedan som helst sedan jag lagade!
    Jag skall testa din variant av majjo med mixerstav under helgen och fixa till en sallad :)

    Önskar er en härlig adventshelg!

    Gilla

    • Rejäl mat som håller i längden. Egen rödbetssallad är en av favoriterna till jul, så oändligt mycket godare än den köpta.
      Ha en fin helg i Värmlandsskogarna. Kram :)

      Gilla

  2. Åh, rimmad kyckling. Låter VÄLDIGT gott. Men hur kan du steka den i 20min? Använder du vatten eller steker du bara på väldigt låg temperatur? Tack för svar mvh Malin

    Gilla

    • Hej Malin och Välkommen till mitt kök. Jag bryner kycklingen på lite högre värme, drar ner och låter eftersteka på svag värme, vänder då också flera gånger. Om det är tjockare bitar, med lock på slutet. Blir det för varmt kan man hälla i en skvätt vatten, så kycklingen bräseras färdig utan att riskera att brännas :)

      Gilla

  3. Pannbiffar hade jag till lunch idag. Har alltid frysen
    fylld med pannbiffar. är så behändigt att ta ut när
    man har lite bråttom.Som vanigt herliga bilder. Jag
    behöver att få titta på dom då bilderna utanför mitt
    fönster är snöoväder och grått.grått,grått. Väder att
    vara inne och njuta.

    Må så gott.
    Elin U

    Gilla

    • Visst är det bra att ha ett gäng på lut, det är samma här. När man ändå gör en kladdig pannbiffsmet så är det bra att göra fler.
      Här har vi lite ruggigt med regnskurar, men fortfarande varmt :)

      Gilla

  4. Mumsigt! :) Och vilket perfekt ägg du har fått till.. Lyckas aldrig med att få mina stekta ägg snygga.

    Gilla

    • Det är viktigt att se till att köpa så färska ägg som möjligt. Då håller de höjden bättre, annars flyter vitan ut och det blir platt och trist. Och så köper jag ekologiska ägg, de är både finare och nyttigare :)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 697 andra följare