Chilimarinerade Lammrevben med Avocadosallad

Revbensspjäll på Lamm

Revben från lammet, är precis som dem från grisen, riktigt saftiga och möra.

Om man låter dem puttra länge vill säga, för de är ju lite magrare än grisens.

Revbenen fick ligga och marinera med äppelcidervinäger, chili och honung i 2 dygn, vilket gav en smak som passade riktigt bra till det smakrika köttet.

De fick sen en fin stekyta i smör, för att sedan få koka färdigt länge under lock.

Riktigt goda blev de till middag en härlig höstkväll, med en fantastiskt vacker utsikt från balkongen.

En kväll när det första kryssningsfartyget för i höst, angjorde bryggan i Alanya’s Hamn.

Tidigare år har det varit många fartyg här på besök, men eftersom de flesta varit från Israel, har det blivit stopp för den trafiken i år.

M/S Amadea, går en 15-dagarstur i östra Medelhavet. Klicka på länken och läs mer om den vackra båten, om en riktig lyxkryssning för ca 30000 är något Du funderar på framöver.

Marinerade Lammrevben

6 st Revben av Lamm

2 msk Honung

2 msk Äppelcidervinäger

1 tsk Chiliflingor

Havssalt

Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg revbenen i en plastpåse, häll över marinaden och se till att den blir fördelad jämnt över spjällen.

Låt dem få fin färg runtom i brynt smör, salta lätt. Häll över marinaden från påsen, tillsätt lite vatten och låt koka upp.

Lägg på lock och låt puttra i 1½ timme på svag värme. Vänd spjällen flera gånger under tiden.

Nedan kommer min version av den Turkiska Avocadosallad vi får på Brunchen på Citirim. Lite annorlunda med dill i, men riktigt gott. Det är en ört som används mycket här nere.

Avocadosallad

1 välmogen Avocado

1 Tomat

2 msk finhackad Dill

1 msk pressad Citron

1 msk kallpressad Olivolja

Chiliflingor

Flingsalt

Skär avocado och tomat i mindre bitar. Häll över citron och olja, blanda försiktigt ner dill och kryddor.

 

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/11/05/chilimarinerade-lammrevben-med-avocadosallad/trackback/

RSS feed for comments on this post.

22 kommentarerLämna en kommentar

  1. Sak bli kul att läsa om ert besök på Güverte.
    Vi har i alla fall gjort avokadosalladen ikväll och den var hur god som helst! Kommer att blogga om middagen imorgon och länkar till dej och receptet då, om det är ok.

    Ha en skön helg

    • Tack, jag blir väldigt glad åt länkar. Då hittar ju så många fler hit 🙂 Får se när det blir nåt besök på Güverte i år, äter mest hemma.

  2. Lamm är så gott, har just inhandlat en svensk, färsk lammstek som ligger på vänt i kylen.
    När vi var i Alanya för läääänge sen så åt vi lammracks på en restaurang som låg uppe på höjden, vi satt med hela hamnen nedanför oss. Underbar utsikt. Det var dom godaste racksen vi ätit någonsin! Undrar om restaurangen finns kvar, minns inte riktigt vad den hette, det var något med Kapten … Dom serverade också en tomatsallad med mozzarella som var helt makalöst god.
    Jaja, avokadosalladen är lagd i ”provapåhögen” kanske den kunde passa fint till lammsteken.
    Ha det fortsatt skönt!

    • Visst är det gott, det är lycka att ha fint lammkött på lut.
      Undrar om det är Kaptan’s Güverte du menar, de har verkligen suverän mat. Och en oslagbar utsikt över hamnen. Här en länk till ett inlägg från den restaurangen i fjol.

      Dagens Rätt på Kaptans Güverte


      Vi fortsätter vår Hälsoresa i njutningens tecken, kul att ni hänger med 😉

      • Ja, så hette den. Vi letade upp bilder i fotoalbumet och hoppades på att vi skrivit vad den hette, men icke. Vi åt där flera gånger, så kul att den finns kvar. Skulle nästan kunna resa tillbaka bara för att äta där. Ska bli kul att läsa om ert besök hos dom.

        Klart vi hänger med!

      • Roligt att det var den du menade, de har verkligen bra mat. Det fanns en systerrestaurang vid Kleopatrastranden. Den hette Kaptan’s Filika tidigare, nu är det ny ägare och den heter Sultan’s Filika. Har skrivit flera gånger om den och deras fantastiska mat vi har njutit av deras mat i 8 år.Men tyvärr har ägarbytet gjort den till en dyr turistfälla.
        Vi får testa Güverte nästa gång, de håller nog fortfarande lika hög klass 🙂

  3. Ja, Hurtigrutten ska vara såå fin!! Men ack så dyr…!! Men där kan man ju välja att bara åka en viss sträcka så på det sättet kan man ju styra kostnaden lite grann!

    • Ja, det är inga 30000 vi pratar om där 🙂

      • Nä som tur är!! Fast det ÄR rätt dyrt ändå…!!

      • Ja, det får nog bli en liten tripp bara 😉

  4. Den där lyxkryssningen låter ju inte helt fel…! Om man kan hosta upp 30 000:- vill säga…!
    Det är i såna här stunder jag funderar över varför jag inte gifte mig med en miljonär…!! 😉
    Fina foton – som vanligt!! 😀

    • Tack, Anneli. Visst blir man lite sugen.. Men jag hittade inte heller någon miljonär, men är glad att ha råd att sitta på en sån här balkong och njuta av båten från det här hållet i alla fall 😉

      • Ja, det är ju inte helt fel det heller!! 😀
        Dessutom har jag svårt för att bränna så mycket pengar på nåt som man ”bara” har minnena kvar efteråt…! Det finns såå mycket vettigare jag hellre la pengarna på om jag hade dem!

      • Du har så rätt, Anneli. Men Hurtigrutten ska jag åka nån gång, kosta vad det kosta vill 🙂

  5. Åhh vad gott med revben, det äter man alldeles för sällan! Hoppas allt är bra! Kram

    • Visst är det gott, kära Systerdotter. Vi får kanske införa det bland allt annat på julbordet också? Här är allt fint, hoppas ni mår gott också. Pussa på Alicia från mig och Kram till dig och Anders 🙂

  6. Lamm är bäst.Som vanligt fantastiska bilder.
    Idag ska jag servera din sesampanerade strömming med
    gräslöksstuvad mangold till lunch. Är en av mina många
    favoriter från dina recept.
    Hoppas allt är bara bra med er i Alanya, Sörmland är
    vackert i alla sina färger.

    Må bäst.
    Elin U

    • Visst är det. Strömming är också högt upp på listan. Får bli en sesampanerad Hamsi snart, sardinerna smakar nästan som strömming.
      Här mår vi gott, ha en skön Sörmlandshelg 🙂

  7. Avocadosalaten så kjempe god ut. Elsker avocado, tomat og dill! Det må være helt fantastisk sammen :-)Bruker mye bladpersille sammen med tomat og avocado, men skal ta dill neste gang! Ønsker deg en super helg!!

    • Bladpersilja konsumerar vi i stor mängd också, får pröva det nästa gång till avocadon 🙂 Önskar dig en fin helg med.

  8. Hej i tidig förmiddag!
    Oj vad sugen jag blev på lammribba nu när jag läst ditt recept!
    Just nu är hektiska dagar här hos oss, både förvärvsarbete och fritid ger en hel del att ”bita i”.
    Här blir mest mycket lättvindiga maträtter med malkött eller fisk. I min matlåda finns också ofta ägg, sill och ett gott kryddsmör, jag verkar ha en sillperiod just nu 🙂
    Men snart hoppas jag få tid till att ta fram av lammribban i frysen och göra i ordning saftig ribba med ett stort glas rött till 😉

    Värmlandshälsningar ♥

    • Hej, Ellinor. Kul att du tittar förbi en sväng på morgonen. Visst är det bra att ta till köttfärs och annat enkelt, när det är fullt ös. Här äts det mycket skivat kalkonbröst nu, snabbt, gott, billigt och enkelt.
      Snart nog kommer kylan även här, då blir det mer tid till lite mer arbetad mat.
      Har två sillburkar med från Arlanda, de blir goda framåt december 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.