Köttbullar med gräddig Tomatsås

Medelhavsköttbullar

Svenska köttbullar med gräddsås i all ära, men bullarna blir också riktigt goda med örtkryddning och en gräddig tomatsås till.

Tomatskörden har slagit fel här i södra Turkiet i sommar, så de är dyrare än nånsin.

Vi köper på marknaderna av små lokala odlare och de är fortfarande lite billigare. De stora växthusen runt Antalya har drabbats värre.

Med dagstemperaturer över +50 i augusti, så är det inte så konstigt om tomatplantorna tynar bort. Det har varit den varmaste sommaren nånsin, har vi hört av ortsbor.

De stora butikskedjornas tomater brukar ha ett kilopris på 5-10 kronor, men nu kostar de mellan 25 och 40 kr per kilo. Fruktansvärt dyrt för en Turkisk familj.

De använder mängder av tomater i sin dagliga mat. Kan vara en bidragande orsak till att Medelhavskosten är så nyttig.

Tomater innehåller ett ämne, Lykopen, som vi kan tillgodogöra oss ännu bättre om tomaterna hettats upp.

Som kryddning i köttbullarna, hade jag också soltorkade tomater. Så dagens recept är rena hälsokosten.

Örtiga Köttbullar med Tomatsås

700 gr Blandfärs av Nöt och Lamm

2 Ekologiska Ägg

6 soltorkade Tomater

1 dl Turkisk Yoghurt

1 gul Lök

1 riven Vitlöksklyfta

1 msk Fiberhusk

1 msk Granatäppelvinäger

1 msk kallpressad Olivolja

1 msk Oregano

1 msk Mynta

Havssalt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint. Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla köttbullar och stek i smör.

Gräddig Tomatsås

2 tomater

1 Schalottenlök

2 msk Smör

2 dl Grädde

2 msk färsk Timjan

1 msk Äppelcidervinäger

Havssalt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar. Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund. Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter. Rör på slutet ner finhackad timjan.

Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Citron. Några gröna Oliver och färsk Timjan till.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/19/kottbullar-med-graddig-tomatsas/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. You do such a WONDERFUL job with your food, the presentation and layout, the colors, etc. Keep up the great work…I love your blog :)

    Gilla

    • Thank’s so much, Twinkie ;) Nice to hear that my blog makes impression, even far away in the USA.

      Gilla

  2. oj så gott!

    själv har jag i dagarna gjort tjälknöl på älg

    då glömmer man lätt bort att laga annan mat några dagar…
    ;-)

    Gilla

    • Det lät minst lika gott det :) Älg är min absoluta favorit, dröjer ett tag innan jag får känns den smaken igen.

      Gilla

  3. MUMS!!!

    Synd att den kom så sent bara, jag ”stal” ju en bild på dina köttfärsbiffar med tacosmör till mitt senaste blogginlägg. Men köttbullar i gräddsås hade ju passat perfekt också. ;)

    http://traningslara.se/den-vetenskapliga-debatten-om-mattat-fett-samt-en-liten-teaser-infor-min-nya-body-artikel/

    Åt förvånansvärt god kalvstek med gräddsås på en lunchrestaurang här i Uppsala förra veckan. En sportbar med biljard och hamburgare på kvällen och skolbespisningsstuk på dagen. Men köttet var mört som på den mest exklusiva restaurangen.

    /Nicklas

    Gilla

    • Hej Nicklas, kul att du stjäl mina bilder ibland. Ska läsa ditt inlägg nu i kväll, blir intressant, vi har diskuterat mättat fett en del senaste dagarna här nere. Fler och fler blir övertygade att det naturliga är det bästa.
      Kul att du hittat en restaurang som serverar bra stek, det är verkligen en höjdare när den görs på rätt sätt :)

      Gilla

  4. Hej Birgitta-
    hoppas ni har det bra på varmare breddgrader.Har varit
    borta en tid och har använt flera dagar att läsa in
    allt som hänt på bloggarna jag gillar. Idag är Sörmland grått och blött. Hoppas solen skiner på er.

    Må bäst.

    Elin U

    Gilla

    • Hej Elin, vad roligt att hör från dig, saknat dig när du varit borta ;)
      Vi har det härligt här i värmen, njuter för fullt, trots att det inte varit så mycket sol. Eller kanske just därför, då blir värmen mer hanterlig.
      Ha det bra :)

      Gilla

  5. å norske priser på tomater i tyrkia….det må være vanskelig for en tyrkisk familie kan jeg tenke meg…
    Tomater er nydelig! På interrail i italia spiste barna og jeg tomater som godis, smaker så utrolig godt i middelhavslandene. Oppskriften din ser nydelig ut :-)

    Gilla

    • Ja, du kan tänka dig vad dyrt det blir för dem nu. Köttet har också blivit dyrare, det är köttbrist i landet läste jag idag.
      Tur vi gillar fågel och grönt ;)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 703 andra följare