Smörstekt Lax med Coleslaw på Medelhavsvis

Norsk lax på villovägar

Som Du säkert känner till vid det här laget, så handlar jag mest närproducerad mat.

Tycker det är bättre att köpa kött från en lokal bonde, än från djur som fått växa upp på andra sidan jordklotet.

Men när jag är i Turkiet, så blir det ett undantag från den regeln.

Norsk lax är bland det godaste jag vet i fiskväg, så det blir att vi köper den då och då. Mat med Omega-3, får vi oftast för lite av.

Metro, den stora mat och tillbehörsbutiken för hotell och restauranger, har en fantastiskt fin fiskdisk.

Vi bor rätt nära, så det blev  en promenad dit för att bunkra upp med lite basvaror häromdagen. Där finns sånt som inte går att hitta i Alanya’s många Supermarkets.

Det är en fröjd för en gammal Kock att strosa runt på Metro. En mycket bra stekpanna av restaurangkvalitet för bara 60 kronor, blev ett av dagens bästa inköp.

Hotellens stekpannor är ofta av rätt dålig kvalitet, så det brukar vi alltid köpa nya. Ska man steka fisk eller omelette, så är det inte så kul om de bara fastnar.

Coleslaw med Dill och Persilja

½ liter finstrimlad Vitkål

1 dl Grädde

½ dl Majonnäs

½ dl finhackad Dill

½ dl finhackad Bladpersilja

1 riven Vitlöksklyfta

1 msk Äppelcidervinäger

1 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Häll olja, vinäger, salt, peppar och vitlök över den strimlade kålen. Krama med fingrarna så den blir mjuk.

Rör ihop ingredienserna till såsen och häll över kålen, blanda väl och ställ i kylen en stund. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Jag stekte hela, små spetspaprikor till, i smör på hög värme. Saltade lätt och lät dem brynas några minuter på var sida.

Sen fick de dra efter under lock vid sidan av spisen, medan jag stekte laxen i smör. Smaken blir lite som grillad paprika, mjuk och rund.

Här nedan ser Du en del av dagens inköp. Ingredienser som dyker upp i en eller annan form härinne, den närmsta tiden.

 

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/16/smorstekt-lax-med-coleslaw-pa-medelhavsvis/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Den laxen såg saftig och fin ut, vilket fynd med stekpanna för 60 kr – helt klart värt pengarna istället för att stå och svära och vara arg över en sämre variant.

    Gilla

    • Laxen var av lika hög kvalitet som stekpannan. Har förvånats många gånger här nere genom åren, på Svenska långsemestrare som svurit över den dåliga köksutrustningen på hotellen. Det är ju faktiskt enkelt avhjälpt :)

      Gilla

  2. Laks er det beste jeg også får :-) Vi hadde kålsalat til middagen i går vi også, men hadde stekt fläskfilet til. Spennende å handle på en slik butikk og så billig stekepanne! Ha en fin lørdag :-)

    Gilla

    • Den var verkligen fin, den Norska laxen :) Köpte en likadan stekpanna där i fjol, som varit med på flera resor. Suverän på gasspisen på Cypern i vintras. Men nu var den slut, började bränna fast. Bra att åka hit en gång per år och köa ny ;)
      Ha en fin helg, du med.

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 723 andra följare