Färsbiffar med Tacosmör

Hej och Välkomna, alla nya läsare

Idag vill jag passa på att hälsa mina nya läsare Välkommen hit. Det rör på sig rejält runt min matblogg just nu. Det här har hänt senaste tiden:

I förrgår fick jag vara huvudperson i en mycket fin artikel, skriven av den fotograferande reportern Denny Calvo. Den var med i Östersundspostens Lördagsbilaga.

I lördags var det också premiär som fotomodell, verkligen en annorlunda upplevelse.  Det blev en lång fotosession här hemma,  med Fotograf Gunno Rask, inför en artikel i Expressen.

Medverkar där med min berättelse om förbättringen i min Fibromyalgi. Hälsovinster som jag fått de senaste 18 månaderna, mycket tack vare övergången till LCHF.

Äter nu helt glutenfritt och med minimalt med vitt socker, potatis och ris. Det blir mat lagad på färska råvaror, med mycket smör och grädde till.

Som bonus har jag gått ner några kilon. Dessutom klarat av att träna upp muskler och leder, som var riktigt besvärliga innan.

Sen augusti har jag också blivit matkrönikör i tidningen 100% Östersund. Känns riktigt roligt att nå ut till läsarna på hemmaplan.

Min första bokmedverkan sker i Energibarn av Kostrådgivare Anna Hallén, som kommer ut den här veckan. Där har jag fått äran att bidra med några av mina recept. Anna har nyss kommit ut med boken LCHF-husmanskost, som på kort tid blivit en succé.

Fontana har börjat dela ut broschyrerna med oss Matbloggare i butikerna i dagarna, inför Fetaostens dag den 15 oktober. Medverkar där med ett Laxpaket med Feta.

Bloggandet på Pralin, bloggcommunityn i Dalarnas Tidningar, har pågått sen i våras. Facebook har jag, efter rätt hårt motstånd, blivit lite mer aktiv på nu i höst.

På söndag flyger jag iväg till Alanya i Turkiet på 2 månader. Då blir det mer tid över för min Särbo L, som här hemma bor i Stockholm. Blir härligt med lite Sambotid och ledigt efter en ovanligt hektisk period.

Men datorn följer förstås med, har trådlös uppkoppling i lägenheten. Då blir det Medelhavsmat på mitt sätt här på bloggen, med färska råvaror från grönsaksmarknader, slaktare och fiskhandlare.

Hoppas Du följer med på resan, ska försöka få till många goda recept där nere i vårt lilla hotellkök. Idag blir det också Medelhavsinspirerat, med örtkryddade pannbiffar.

Färsbiffar med Oregano

Nötfärs kan skilja väldigt mycket i kvalitet. Jag hade turen att få tag på en mycket fin färs från Jämtlandsgården, när jag skulle bjuda på middag.

Till en vanlig köttfärssås, kan ju de billigare sorterna fungera bra, när de får koka länge. Men ska Du göra pannbiffar, så lägg några kronor till på färsen.

Det blir en annan smakupplevelse, precis som det är skillnad på lövbiff och entrecôte.

Jag gjorde ett kryddsmör med Änglamark’s Ekologiska Tacokrydda till biffarna. En krydda utan den vanligaste tillsatsen i de här kryddmixerna, Glutamat E621.

Jag har aldrig varit förtjust i tacokrydda tidigare, troligen för att jag har svårt för just glutamatsmaken.

Jag gjorde en burk Inlagd Paprika till middagen. Det är ett bra sätt att förlänga hållbarheten på paprikan, nu när den är riktigt billig.

Örtkryddade Pannbiffar

1 kg Nötfärs

2 Ekologiska Ägg

2 dl Grädde

1 hackad, stekt Lök

2 rivna Vitlöksklyftor

2 msk Sesamfrön

1 msk Fiberhusk

2 msk Chilisås

1 msk Oregano

1 tsk Chiliflingor

1 tsk Worcestersauce

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smör till stekning

Blanda ägg och grädde med frön, fiberhusk och kryddor. Smula ner färsen i bunken. Häll i löken och blanda snabbt ihop allt med händerna.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Låt svälla en stund. Då håller färsen ihop bättre under stekningen.

Forma till små biffar, jag fick till 20 stycken av den här satsen. Stek biffarna i omgångar, några minuter på var sida. Lägg upp i en form eftersom.

Skölj ur stekpannan mellan stekningarna, med lite rödvin och vatten. Häll skyn över pannbiffarna. Täck med folie och värm  på 175° i 15-20 minuter vid serveringen.

Tacosmör

150 gram Smör

1 msk Ekologisk Tacokrydda

2 msk tärnad röd  Paprika

2 msk tärnad gul Paprika

1 riven Vitlöksklyfta

Lite pressad Citron

1 msk Chilisås

1 krm Balsamvinäger

Chiliflingor

Havssalt

Ta fram smöret så det blir rumstempererat. Häll över alla kryddor och den finhackade paprikan. Rör smöret smidigt och poröst, lägg upp i en skål och kyl.

Ta fram en stund innan serveringen, så kommer alla smaker fram mer.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/04/farsbiffar-med-tacosmor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

38 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] hittar Du annars recept på några olika sorters smaksatt smör som passar bra till entrecôte. Tacosmör, Örtsmör och […]

  2. Hej!

    Tack för tipset om din blog och receptet ovan. Det ser supermumsigt ut! Jag ska prova det vid tillfälle. 🙂

    • Hej Carina och Välkommen till mitt kök. Kul att du gillade det. Din blogg ser riktigt bra ut också, för oss som gillar lågkolhydrat 🙂

  3. […] […]

  4. Vad mkt det händer nu men sånt är ju bara roligt. Ska följa dej på din resa till Alanya o drömma mej bort från det kalla svedala. Tack för alla toppen recept . Ha det såååå skönt i Turkiet.

    • När det händer såna här positiva saker, så är det riktigt roligt. Jag är inne i ett positivt flow just nu.
      Ska försöka skicka hit lite värme genom mina bilder under hösten. Tack för att du uppskattar min mat 🙂

  5. Vad roligt det var igår att plåta löpet med dig på Expressen, när jag kom upp ur tunnelbanan vid Skanstull.
    Och läsa förstås också! Jag kommenterar för sällan men läser alltid här och ser fram emot att få läsa om höstens matresa i Turkiet. Rekommenderar dig ständigt för folk och även för vänner med fibromyalgi men det är svårt att ta till sig att de inte alls verkar se det som en möjlighet också för dem. Motståndet mot så enkla metoder som en kostförändring är svårt att förstå.

    Allt gott!

    • Ser dig stå där med kameran i högsta hugg, Mollalena 😉
      Särbo L tyckte också det var kul att gå runt och se mig på alla löpsedlar runt Stockholm 🙂

      Det behövs inga kommentarer för att kvala in som ressällskap du är så välkommen att hänga med ändå;
      Hoppas artikeln kan göra att fler med Fibromyalgi vågar se att det kan finnas en väg ut ur smärtan.

  6. Ja, du har rätt. Nötfärs kan verkligen variera i valitet. Vad roligt att du blir så uppmärksammad Birgitta! Det är du verkligen värd. Ha det så bra i Turkiet.

    • Tack, Ingmarie. Det är verkligen kul att få sprida mina recept, idéer och tankar vida omkring 🙂

  7. Åh, två månader i Turkiet det låter ju inte helt fel… avundsjuk är bara förnamnet. Turkiet är ett av våra två absoluta favoritländer, har varit där flera gånger, men det är alldeles för länge sen nu. Ska bli kula att följa med på den resan.
    Tacosmöret tackar vi för, ett recept helt i vår smak.

    • Välkommen hit, ni båda i Mårtensson’s kök 🙂 Hoppas ni kommer att tycka om min Turkiska mat och känna igen er lite. Turkisk mat är enkel och god, precis som jag tycker mat ska vara.

  8. Ser jättegott ut! Det går att blanda Taco-krydda själv också. Fick det här receptet av en jobbarkompis
    http://rockmammasrecept.blogspot.com/2010/02/taco-kryddblandning.html
    Jag gillar inte heller glutamat, Min gamla pappa var skeptisk redan för 40 år sen när Aromat var kryddan på modet…

    • Hej Rockmamma och Välkommen hit. Tack för receptet. Han var klok din pappa. Jag gillade aldrig aromat på bröd, som ungarna i skolan såg som en delikatess. De formligen vräkte på aromat på hårdbröd med smör..

  9. Ja du, själv är jag sambo på heltid så jag förstår att det ska bli härligt!
    Väg inte handbagaget på flygplatsen (jag är den där övervikten du får betala extra för ;))

  10. Hej!

    Grattis till allt kul som händer och nu måste till och med JAG köpa Expressen…BARA för din skull ska du veta för annat läsvärt finns nog inte…:-)
    Det är så kul med god och hälsosam mat!

    Tacosmör låter fantastiskt gott, det ska jag absolut testa!

    Hälsningar
    Veronica

    • Hej och Välkommen hit Veronica. Du hade visst fastnat i filtret, men nu hittade jag din kommentar.

      Känns väldigt kul att det går så bra just nu, jag blir så glad åt alla snälla som lyckönskar.
      Smöret blev en hit 😉

  11. Jag tycker verkligen att du förtjänar uppmärksamheten! Grattis!
    Turkiet! Ooh! Jag är grön som en alian av avund! Två månader är ju härligt långt. Tur du tar med datorn så vi får ”följa med” 🙂

    • Tack, snälla Lena. Det ska bli riktigt härligt att få värme i kroppen igen. Klimatet gör att jag mår himla gott, sen att få vara Sambo gör ju saken ännu bättre också. Att ha med mina trogna läsare gör resan ännu skojigare, ja de otrogna är förstås också välkomna 😉

  12. MEN OJ! Vad det händer och sker runtikring dig nu, fantastiskt roligt. När kommer artikeln i Expressen ut? 🙂

    • Visst är det skoj 😉 Den är med i tidningen idag, har just läst den. Bra att få vara med och sprida kunskapen om att LCHF inte bara är för viktnedgång, utan framför allt för en bättre hälsa 🙂

  13. Hej Birgitta!
    Det är så fantastiskt ROLIGT att höra om allt positivt som bra kost kan föra med sig, åt alla håll och kanter!

    Och tacosmöret låter riktigt spännande, det ska jag absolut testa! Och sen måste man läsa Expressen också… BARA för din skull ska du veta:-)!
    /Veronica

    • Tack Veronica. Visst är det fantastiskt att bra mat kan vara bra för hälsan. Borde ju vara självklart, men ibland tar det tid att vakna.
      Tycker det är så roligt att dela med mig av den erfarenheten och alla mina recept också 🙂

  14. Så spennende med så mye som hender 🙂 En bra oppskrift! Barna elsker taco-krydder!! Min pappa likte heller ikke taco før han fikk det helt hjemmelaget hjemme hos oss. Jeg blander en stor porsjon krydder og har på glass til neste gang vi skal ha taco. Så herlig å reise til varmere strøk. Gleder meg til maten du legger ut!!

    • Det känns nästan lite overkligt, att allt händer mig just nu.
      Var på löpsedel, förstasidan och med i en artikel i Expressen idag. Känns himla kul. Länka gärna till ditt recept på tacokryddor här, det är nog många som vill prova det.
      Blir fint att få lite Norskt resesällskap med till Turkiet 😉

  15. Vad bra att du lämnade en kommentar hos mig – för nu hittade jag hit. Jättefin och intressant blogg och massor på gång för din del ser jag. Ska absolut komma tillbaka.

  16. Tur du är så klok att du tar sambotid i värmen precis när livet leker ketchup 😉

    Jag är så innerligt glad för din skull. Du är en klt lysande favorit hos mig Birgitta!

    En fråga,
    du använder ofta Worcestersauce, får en okunnig hemmamatlagerska fråga varför..?

    • Tack, min vän i fjällen. Det var rätt bra i tid den kom resan, ska bli så skönt att få njuta av både sol , värme och L 🙂
      När jag behöver lite ro här hemma i vardagen, då tar jag mig en sväng in till dig. Där genomsyras även en stressig vardag av din lugna filosofi.

      Worcestersauce är ett gammalt kockknep som jag burit med mig genom alla krogår.
      Den kryddiga, lite salta såsen, sätter med en liten skvätt en piff på många rätter, som ingen annan kan efterlikna. En rätt medioker rätt, får vingar… Den är ett måste i mitt kök 🙂

  17. Oj vad det händer mycket med din blogg nu, kul!!

    • Tack Martina. Ja, det är en liten ketchupeffekt, allt kommer på en gång 😉

  18. De här biffarna ska jag absolut testa i veckan. Härligt för er att få komma ner till solen igen. I Alanya har vi tidigare tillbringat många somrar, fast det var väldigt lääänge sedan ;).

    Kram o ser fram emot dina recept

    • Det får du göra, Dubbelörnen. Riktigt lättlagad snabbmat, mycket godare än alla köpta hamburgare 😉
      Alanya har nog förändrats en hel del sen du var där, det är en riktig storstad nu. Men det gamla livet lever kvar, blir kul att få skicka hem bilder på det igen 🙂

  19. Det ser mycket mumsigt ut 🙂
    Skönt för er att få åka iväg till Alanya i vinter, ska bli kul att (som vanligt) få ta del av ert vardagsliv vid Medelhavet 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.