Rimmad Fläsklägg i ugn med Timjan

Höstmat

Nu när det rödgula hösttäcket lägger sig mer och mer över oss, är det gott med rejäl Husmanskost.

Rimmad fläsklägg är en både god och billig del på grisen. Men idag är det nog många som glömt den, när matlagning ska gå så fort.

För den tar tid på sig att bli färdig, antingen man kokar den eller låter den ugnssteka på svag värme.

Fördelen är att den under tiden sköter sig själv, så då finns gott om tid till annat.

Det var första gången jag lagat till en fläsklägg i ugn, resultatet blev väldigt mört och gott.

Den blir lite saltare än en kokt lägg, så om Du vill kan den få ligga i en bunke med kallt vatten över natten, innan den steks.

Jag hade köpt en riktigt liten, nätad fläsklägg, men de hela med ben är godare. De tar längre tid på sig att bli klara, lägg på en timme extra i ugnen.

Vill Du ha ett enkelt recept på en värmande soppa, så har jag en Spenatsoppa på Birgittas mat i Dalarnas Tidningar idag.

Ugnsstekt rimmad Fläsklägg

1 nätad Fläsklägg på ½ kilo

2 msk finhackad Timjan

Nymald Vitpeppar

2 Morötter

1 gul Lök

2 msk Smör

Ta bort nätet från läggen och skär ett rutmönster i svålen. Gnid in hackad timjan och peppar.

Lägg i en smord form med rotfrukter skurna i bitar runt om. Fördela några skivor smör över rotfrukterna.

Sätt in i ugnen på 150° och låt steka i 2 timmar. Ös med skyn som bildas flera gånger under tiden.

Känn efter med en stekgaffel om läggen är mör, låt den annars stå en stund till.

Servera med rotfrukterna och en stark senap. Vill Du ha det extra gott, så gör en Pepparrotssås på grädde, sky och riven pepparrot som får koka tjock.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/09/27/rimmad-flasklagg-i-ugn-med-timjan/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

25 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta.

    Jag har bara tillagat fläsklägg en endaste gång tidigare i mitt liv, men då hade jag lite hjälp av min dåvarande kille.
    Idag köpte jag Rimmad Lägg med ben, och nu undrar jag, om jag kan göra ditt recept ovan fastän det är ben med? Ska man då ta bort svålen, el. ska man låta den vara kvar och skåra den?
    Hade tänkt att göra rotmos till detta, men har ej bestämt mig, då jag inte är så där jätte förtjust i Rotmos.

    Vore tacksam för ett svar. :)

    Mvh.
    Linda

    Gilla

    • Hej Linda. Det blir nog ännu godare med fläsklägg med ben. Låt svålen sitta kvar och snitta den och krydda på samma sätt. Men förläng tillagningstiden till det dubbla, så blir det riktigt mört och gott. Lycka till. Hör gärna av dig hur det blev :)

      Gilla

  2. Supergott! Lätt att laga och smakrikt.

    Gilla

  3. [...] med sådana projekt mitt i natten… Läggen steks i ugnen på låg temperatur enligt det här receptet. Fläsklägg på rotsaksbädd Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna [...]

    Gilla

  4. [...] Ugnsstekt Sill med Purjolokssås, Majrova och Lingonsylt [...]

    Gilla

  5. Ska ha oktoberfest i kväll. Har tidigare blivit serverad i tyskland fläskläg med knaperstekt svål men tittar man i kokboken står det bara kokt fläsläg.
    Tack för hjälpen, om 5 min åker den in i ugnen :)

    Gilla

    • Hej Helena och Välkommen till mitt kök. Varsågod, vad kul att jag kunde hjälpa till att fixa en bra Oktoberfest till dig och dina vänner. Du får rekommendera min blogg till dem istället ;)

      Gilla

  6. Hej Birgitta! Denna veckans matsedel bygger på andra matbloggares recept och detta recept hamnar som tips för söndagens middag :)

    http://www.veckansmiddag.com/veckomatsedel-vecka-40/

    Gilla

    • Tack, Sanna. Jag känner mig hedrad att få vara med i din veckomatsedel, där är det alltid så mycket gott :)

      Gilla

  7. [...] Söndag: Rimmad fläsklägg i ugn med timjan (Birgitta höglunds mat) [...]

    Gilla

  8. Vad gott det ser ut :)

    Gilla

  9. Oj, vad mumsigt du gör Birgitta :-)
    Jag gillar lägg, resten av familjen är dock mer tveksam.

    Revbensspjäll däremot – det gillar dom. Så just nu tillagar jag revbensspjäll (som marinerats i två dagar) i stekpåse på låg temperatur i ugnen.

    Till det ska vi äta en kålsallad som jag gjort igår, det har stått i kylen över natten och ”gottat” till sig :-)

    Gilla

    • Oj, nu blev jag hungrig. Det där låter riktigt gott. Har du inte funderat på att börja matblogga ;)
      Spjäll och lägg är ganska lika i smaken, om man tillagar dem länge i ugnen.

      Gilla

  10. God ide att laga fläskläggen i ugn. Det vill jag
    prova nästa gång. Fläsklägg är en favorit.
    Hoppas din mamma är bättre.

    Må gott.
    Elin U

    Gilla

    • Hej Elin. Hon mår riktigt fint nu, hade besök av henne igår. Skönt att de är så duktiga läkarna.
      Nu har jag just varit ute en sväng i finvädret. Räddat ½ liter lingon från att bli uppätna av fåglarna ;)

      Gilla

  11. Jag förstår inte att folk inte har tid att använda fläsklägg. Den gör sig ju själv, nästan.

    Gilla

    • Visst, den ligger bara där i grytan eller i ugnen och blir färdig utan allt för mycket ansträngning. Men det är ju nån generation sen den användes mycket, tyvärr så har den glömts bort hos det stora flertalet, i den stora floden av snabbmat.

      Gilla

  12. Perfekt høstmat:-)Dette er sikkert kjempe godt med knutekål/kålrabi også :-)

    Gilla

    • Det tror jag absolut att det blir. Har en kålrabbi som ligger och väntar på att bli använd i kylen.
      Funderat på en gratäng, med morot, lök, kålrabbi och fetaost. Kan bli gott, tror jag :)

      Gilla

      • Det høres skjønt ut. Det skal jeg prøve :-)

        I går hadde vi raspet kålrabbi, tomatsalat og entrecote til middag. Ble overrasket hvor godt rå kålrabbi og tomatsalat var sammen.

        Gilla

      • Det låter gott, Janicke. Måste jag testa också :)

        Gilla

  13. Jag köpte två fina lägg med ben för några dagar sedan. Den ena ska nu bli ärtsoppa, den andra får vänta på inspiration. Kanske i ugnen som du gjort :)

    Gilla

    • Det var ett väldigt enkelt sätt att laga till den, Lena. Perfekt att ta till en lite trött dag ;)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 699 andra följare