Pepparsås

Ingredienser till Lowcarb Pepparsås

Favorit i Repris #3

Kvarterskrogens Pepparsås på mitt sätt

Det här är min variant av en Pepparsås som vi hade på menyn, när jag jobbade på Kvarterskrogen i Östersund.

Det blev 5 år som Köksmästare där, innan jag drog vidare på nya äventyr.

Pepparsåsen var väldigt populär, jag kokade 10 liter åt gången. Den hade strykande åtgång, så det blev ett antal liter genom åren.

Här hemma kokar jag alltid en stor sats, och fryser in i burkar. Såna här såser blir bättre av att lagas i lite större satser. Den ska också koka länge, så kommer smakerna fram ordentligt.

På den tiden, var det inte många som hade fattat det här med Glutamatets skadlighet. Det är snart 20 år sen.

Så jag använde både Aromat och Knorrs Köttbuljong. Men nu vet jag bättre, nu är det antingen Ekologisk Buljong eller hemkokt fond jag använder.

Det är ju onödigt att stoppa i sig sånt som inte är bra för kroppen, när det finns bättre alternativ.

Pepparsås

1 Gul Lök

25 gr Smör

1 tsk Nymald Vitpeppar

1 tsk Mellanmald Svartpeppar

Lite Cayenne

½ tsk Salt

1 tsk Worcestersauce

1 tsk Japansk Soya

1½ dl Rödvin

2 tärningar Ekologisk Grönsaksbuljong + 1 dl Vatten eller

1 dl Kalvfond

1 liter Grädde

2 tsk Svart Vinbärsgelé

Pepparsås LCHF

Finhacka löken och fräs i smöret utan att den får färg. Blanda i all peppar och bryn en stund.

Häll på vin, Worcester, soya och buljong. Låt koka kraftigt 10 min, så buljongen reduceras.

Rör ner nästan all grädde, salt och gelé. Koka en timme på svag värme, rör då och då, så det inte bränns. Späd med mera grädde och ev lite mjölk om såsen blivit för tjock.

Pepparsås som på Krogen

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/09/18/pepparsas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

35 kommentarerLämna en kommentar

  1. Har hittills aldrig blivit besviken på något av dina recept och det här måste jag också testa! Men blir nyfiken på hur du gör när du värmer upp sås som varit fryst? Sedan jag började med LCHF och därmed slutade redan såser med mjöl har jag haft problemet att de så lätt skär sig när man tinar och värmer en sås som varit fryst…

    • Hej och tack ❤ I och med att såsen är fetare kan den lättare skära sig, så värm försiktigt och späd med lite vatten.

      • Aha – tack för tipset! Antar att du värmer den på spisen också – de gånger jag försökt värma i micron har min sås ALLTID skurit sig… men det är ju svårare att värma försiktigt där när man inte kan röra samtidigt.

      • Det blir alldeles för varmt att värma en sås i micron, så prova du på riktigt sätt på spisen istället 🙂

    • Då ska jag göra så i fortsättningen! Helt suveränt att ha direktkontakt till ett riktigt proffs på detta sätt!!! Tack igen för alla SUVERÄNA recept – både i kokböckerna och här på bloggen!!!

      • Roligt att kunna hjälpa till och tack för att du köpt mina böcker och gillar recepten ❤

  2. Har testat otaliga recept på pepparsås, ingen har hållit måttet. Nu ska jag testa denna men undrar över 1 dl Kalvfond? Om man köper kalvfond så motsvarar det vadå? 2 msk typ som buljongen? Resten är inköpt för ett test 🙂

    • Hoppas du gillar min, det har väldigt många gjort genom åren. Vet faktiskt inte hur mycket det motsvarar köpt kalvfond, aldrig använt sån. Men det borde ju stå på förpackningen? Annars börja med en matsked och smaka dig fram 🙂

  3. […] och god, men såser brukar ju vinna på att kokas länge. Med lite framförhållning lagar jag nog denna pepparsås nästa gång och kanske lägger till både grön- och rosépeppar som i receptet […]

  4. Om man inte tål mjölkprodukter. Vet du om ett bra alternativ till gräddde ? Oatley ?
    Tack för inspirerande goda maträttder 🙂

    • Kokosgrädde eller mandelmjölk går bra. Oatley innehåller havre, så det är inte nåt alternativ för mig. Tack själv 🙂

  5. […] Pepparsås […]

  6. […] bloggens namn och Pepparsås har haft fler […]

  7. Såstips tager jag tacksamt emot, är så dålig på att få till mina såser:) Tack för tipset, ska testas!

    • Hej Lina. Många tror tyvärr att såser bara ska kokas en liten stund, det står så i många kokböcker. Helt fel, de blir bättre och bättre, ju längre de får koka.
      När jag jobbade stod den och puttrade minst 2 timmar, med lite omrörning ibland.

  8. Denne såsen så utrolig god ut! Denne skal prøves 🙂

    • Tror du kommer att tycka om den, Janicke 🙂

  9. Hej
    Första gången jag är på din sida.Fastnade direkt för pepparsåsen! Den måste väl passa bra till bra till älgfile/stek eller…?
    MVH Lena

    • Hej Lena och Välkommen in i mitt kök.Vad roligt att du gillar bloggen:) Såsen funkar toppen till älg, det var det vi åt när jag gjorde den här stora satsen. Grillad älgfilé,gudomligt gott.

  10. Jag har lagat mat hela morgonen och ändå blir jag hungrig när jag läser ditt recept, haha.

    • Goda såser finns det alltid plats för 😉

  11. Hej igen!

    Skrev på fel sås såg jag 🙂

    Ang pepparsåsen då, ska den koka under lock den timmen den ska koka?

    Mvh Nina

    • Hej igen Nina. Såsen kokar du utan lock, så den får reduceras, koka ihop alltså. Ha en trevlig helg 🙂

  12. Hej!

    Har testat kantarellsåsen och den var helt underbar! Nu ska jag testa pepparsåsen tull helgen, en fråga bara. Går det bra att använda det rödvin man har hemma eller blir såsen bäst med just Madeira?
    Mvh Nina

    • Hej Nina och Välkommen till mitt kök. Kul att du gillar mina såser 😉 Du kan använda det vin du har hemma, men till kantarellsås är det extra gott med Madeira, tycker jag. Men det går bra med både vitt eller rött vin också. Lycka till med pepparsåsen.

  13. Hej Birgitta!

    Vi testade din pepparsås ikväll och den var helt fantastiskt god! Tack för receptet!

    Andreas & Andreas med familjer

    • Välkomn hit, Andreas och Andreas. Vad roligt att ni gillade min pepparsås. Den brukar bli uppskattad i min familj också. Både av vegetarianerna och resten. 🙂

  14. Hej!
    Vilken superbra matsida jag hittade när jag letade pepparsås på nätet. Har skrivit ut ditt recept och kommer testa snart. Extra roligt var det att hitta sidan eftersom jag själv är från Östersund.
    Mvh Maria

    • Hej Maria och Välkommen hit. Vad kul att du tycker om bloggen och pepparsåsen.
      Då kanske du varit och ätit på Kvarterskrogen nån gång, var köksmästare där 5 år på 80-90talet. Eller på Verkön, där var jag de två första åren det var igång, alltså för 13-14 år sen.
      Du är varmt välkommen tillbaka 🙂

  15. […] kokade jag mängder med kantarellsås. Det var en mycket uppskattad sås, det var bara Pepparsås som sålde […]

  16. Den här såsen verkar jättegod! Den ska jag prova.
    Tack för tipset!

    • Hej Anita. Det gör du rätt i. Den är riktigt god, tycker jag 😉

  17. Vad kul, en sås jag aldrig tillagat! Måste testas!
    Hälsningar Ia

    • Hej Ia och välkommen hit. Visst är det bra att få lite insidertips ibland? Så kan du laga lika god mat som på krogen 😉


Lämna ett svar till Mörk Chokladmousse med Whisky « Birgitta Höglund´s Mat Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.