Rosmarinkryddad Rådjursstek med Gräddsås på Calvados och Äpplen

Jaktsäsong

Nu är det många av oss som fått ett välkommet tillskott till vår kost, i form av säsongens viltkött.

Vilt av olika slag är min absoluta favorit bland köttet. Smaken slår nötköttet med hästlängder. En mustig, fyllig smak blir resultatet av de vilda djurens mathållning.

Viltet äter förstås det ett djur är avsett för att äta. Kvistar från löv och örter  sätter smak och gör att halten av omega-3 ligger på en hög nivå.

Rådjuren är idisslare och äter även en hel del gräs. Köttet är mycket mört, en rådjurssadel behöver bara en kort tillagningstid.

Jag fick en stek av min goda Vän G, som alltid förser mig med rådjur. Vilken lycka det är, att ha så goda vänner.

Torkad rosmarin från förra årets balkongodling, satte fin smak på köttet. Gjorde en grytstek som fick bräsera tillsammans med min favorit bland Svenska äpplen, Discovery.

Den fick puttra i en rejäl skvätt Calvados, som jag fick i sommar av min Kusin från Tyskland. Den är bränd på hans egna, ekologiskt odlade äpplen. Såsen blev en riktig smakupplevelse.

Har Du inte tillgång till vilt, går det bra att göra den här rätten på nötkött eller fläskkött. En Fransyska, Fläskkarré eller Skinkstek, lagad på det här viset, blir nog nästan lika gott.

Här inne hos den duktige Kocken och Matbloggaren, Matpolisen, kan Du läsa ett mycket intressant inlägg om Rosmarin.

Rådjursstek med Äppelgräddsås

1 kg Rådjursstek med ben

2 msk torkad Rosmarin

2 msk Havssalt

1 tsk nymald Vitpeppar

5 dl Grädde

1 gul Lök

1 Svenskt Äpple

3 msk Smör

1 dl Calvados

1 dl Vatten

3 msk Viltfond

1 msk Ekologiskt Buljongpulver

1 msk Calvados

Gnid in steken med finhackad rosmarin, salt och peppar. Lägg i plastpåse på ett fat i kylen i ett dygn. Vänd efter halva tiden.

Skär lök och äpple i tärningar. Bryn smöret och lägg i steken, låt den försiktigt brynas till vacker färg runt om.

Lägg ner äpple och lök runt om och låt dem få lite färg. Häll på Calvados, vatten, viltfond och buljongpulver.

Koka upp och låt steken småputtra på lägsta värme i 1½-2 timmar under lock. Vänd ett par gånger under tiden.

Ta upp steken och svep in den i folie. Låt skyn koka ihop på hög värme en liten stund, till det återstår ca 3 dl.

Häll den reducerade skyn genom nätsil ner i en tjockbottnad kastrull. Passera äpplet och löken med en slev eller ballongvisp genom silen.

Låt skyn koka upp, häll i grädden och låt puttra på svag värme tills den tjocknar. Ju längre den kokar, desto godare blir såsen.

Smaksätt med mer Calvados och gärna lite honung, så lyfts ännu fler smaker fram. Servera steken skuren i tunna skivor tillsammans med såsen, kokt Broccoli, Äppelklyftor och Örter.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/09/12/rosmarinkryddadradjursstek-med-graddsas-pa-calvados-och-applen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

29 kommentarerLämna en kommentar

  1. Älskar det här receptet!

  2. aaah… rosmarin…

    Jag har flera i år, äntligen!
    Nu är det bara renen som saknas…

    • Vad kul att du lyckats bra med rosmarinen, Fjällmor. Min planta som jag hade med som skott från Kreta, har inte tagit sig så bra, tur jag hade torkad sen förra året.
      Ska nog ha lite magrare jord till mina örter nästa år, de ser ju ut att trivas bra i det vid Medelhavet.

  3. Men det låter ju hur gott som helst! Tack för tipset! Nästa helg ska detta provas!

    • Hej Anna och Välkommen till mitt kök. Vad kul att jag kunde inspirera dig med ett nytt rådjursrecept. Ditt såg också riktigt gott ut 😉

  4. Underbart Birgitta!
    Rosmarin, äpple och rådjur är en ypperlig kombination!

    Calvados har jag aldrig smakat, men nu måste jag ju införskaffa en sådan flaska och prova ut ditt fina recept! 😀

    • Vad glad jag blir, när ett jaktproffs tycker om mina vilda skapelser 😉 Calvados är väldigt stark, men ger tillsammans med äpplet en härlig smak till såsen. Hoppas du gillar anrättningen, Ellinor.

  5. Tack för ännu ett härligt recept! Jag har tittat runt lite på sistone, och bl a hittat din smaskiga korv Stroganoff, och i förmiddags gjorde jag Boursin-biff – mycket gott! Du använder Worcestershiresås rätt ofta i dina recept – är det ett ”restaurang-trick”?

    • Hej LatMask och Välkommen hit. Vad roligt att du tycker om min mat 😉 Helt rätt, det är ett trick jag använde mig av mycket på restaurangg. En liten skvätt Worcester, sätter piff på det mesta. Den lyfter fram många andra smaker på ett suveränt sätt. Hoppas du hittar mycket gott att testa 🙂

  6. Detta är mat för gourmer. Jag får ibland viltstek av
    en god vän, då är det kalas.

    Må gott.
    Elin U.

    • Gourmetmat ska man unna sig ibland. Några gånger i veckan sådär 😉

  7. bravo Birgitta this dish looks scrumptious !Pierre

    • Thank’s Pierre. So nice, that I can make a good impression with my Calvados Deer, even in Paris 😉

  8. Vad gott det ser ut 🙂

    • Tack, Karin 😉 Det blev verkligen riktigt bra.

  9. […] ört – lite räcker långt. Självklart är den bra med lammstek och lite vitlök, eller en rådjursstek med gräddsås. Jag lägger den också på ett stort fat med tomater som ska rostas, eller finhackar den och gör […]

  10. Hej Birgitta
    Så gott det vore! Det finns någon köttbutik utanför Falun. Ska nog ringa och fråga vad de har att erbjuda.
    Ska också sätta in en kontktannons: ”Bekantskap med generös jägare sökes!”

    Ha det fint!

    • Hej Lena. Det var en himla bra idé på kontaktannons. Blir kul att höra om du får napp 😉 Tills dess är det ju bra att du har en köttbutik i grannskapet.

  11. Vad underbart att ha vänner som kan förse en med viltkött:-). Vilt är ju så gott och garanterat naturligt. (Kanske just därför…) Känner tyvärr ingen som jagar så det får nog bli en skinkstek istället. Bäst att passa på innan rådjuren kommer och mumsar i sig mina äpplen ;-).

    • Precis, det är för att det är naturligt som det smakar så läckert. Rådjuren hos dig får ju extra god smak av äpplena 😉

      • Haha, jag får kanske smyga ut nån tidig morgon och klubba ner dem :-)!

      • Ett riktigt gammaldags sätt att jaga 😉

  12. Jag har turen att ha en duktig slaktare i närheten som brukar kunna förse med fina rådjursdelar. Håller på med ett litet inlägg om rosmarin för min blogg.

    • Härligt att ha bra slaktare. Det är jag bortskämd med när jag bor utomlands på vintern 🙂 Ska kolla in vad du skriver om rosmarin, det är en läcker krydda till vilt och gris. Ja, den funkar bra till kyckling också. Och Fetaost.. Till det mesta alltså 😉

  13. Tänk om man hade sådana vänner! Känner inte en enda som jagar tyvärr. Visst är Discoveryäpplet gott, min favvo också!

    • Du kanske kan hitta lite vilt i nån välsorterad butik? Ica Kvantum här i Östersund har ofta en hel del sorters viltkött. Det är värt priset 🙂

  14. Åhhh så gott!! Det här ska jag absolut tillaga, ska bara införskaffa lite calvados först ;).

    Har ett recept där köttet kokar i cider, den är också gudomligt god.

    • Och jag har tänkt göra nån gryta med cider framöver. Tycker mycket om Engelsk eller Fransk äkta Cider. Det är annat än den Svenska ”cidern”, som bara smakar söt läsk.


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.