Lammgryta med Tomatsås och Basilikacrème

Medelhavsmat i skogen

Det blev några hekto kött kvar på benet, efter att vi ätit Lammstek. På de resterna gjorde jag en god gryta med smaker från sydligare breddgrader.

Basen i grytan fick bli en burk Ekologisk Tomatpuré med örter från Domaine du Matès, som jag köpt på EJ’s Hälsokost i Östersund.

En riktigt smakrik tomatsås, långt ifrån vanlig tomatpuré och andra färdiga ”pastasåser”.

Min Kusin hade planterat en del örter runt stugan under sin semester, de passade fint till att smaksätta crème fraichen med.

Han och hans stora familj lever Ekologiskt sen många år. De föder upp egna lamm och odlar en hel del matnyttigt.

Både min Kusin och hans fru har också blivit glutenintoleranta på senare år. De hade tagit med sig en hel del spännande produkter från Tyskland, som jag får prova framöver.

Jag äter inte bröd så ofta, men ibland kan det vara gott att ha nåt att tugga på till pålägget.

En påse Teffmjöl, ett paket kex på Kastanjemjöl och Ekologiskt Fullkornsmajsmjöl var en del av det de lämnat.

Tamarisoya, som är en glutenfri soya, fanns också kvar i köket. Jag hade inte testat den förut, den är riktigt god.

De var fascinerade över att vi har så många kaffesorter i Sverige, men inte i nån av butikerna i norra Dalarna hade de hittat koffeinfritt.

Har man högt blodtryck i Tyskland, så blir man rekommenderad att dricka koffeinfritt kaffe och the.

Tyskarna är långt framme när det gäller alternativ medicin, så det kanske dyker upp nya råd om kaffet här med framöver.

Lammgryta i Tomatsås

3-400 gram stekt Lammkött

2 Tomater

1 gul Lök

3 msk Smör

1 dl Rödvin

½ burk Tomatpuré Domaine du Matès

1 tsk Tamarisoya

1 tsk torkad Timjan

Havssalt och Svartpeppar

Skär lammköttet i bitar 1-2 cm stora. Det går förstås bra med rester från annat kött också.

Hacka lök och tomater i bitar, bryn dem lätt i smöret. Rör ner köttet och krydda med salt, peppar och timjan. Låt fräsa i fem minuter, rör då och då.

Rör ner soya, vin och tomatsås. Koka upp och låt puttra på svag värme i en halvtimme.

Servera med Crème Fraiche blandat med lite Havssalt, hackad Basilika och Persilja.

Jag hade ingen vitlök, men det är förstås gott, antingen i grytan eller i Basilikacrèmen.

Dessert blev vilda Trädgårdshallon med Grädde. En riktig sommarnjutning.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/08/20/lammgryta-med-tomatsas-ochbasilikacreme/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Vad är Heffmjöl för nåt?? Har aldrig hört talas om det! Går det att få tag på i Sverige?? Vet du hur mycket kolhydrater det innehåller och sista frågan: vad använder man det till??

    Gilla

    • Hej Anneli. Ursäkta stavfelet, Teffmjöl ska det vara, ändrat nu..
      Det är ett glutenfritt frömjöl från Etiopien. Kallas också dvärghirs och Jyttemjöl. Finns på hälsokostaffärer och används till att baka glutenfritt bröd med t.ex. Mer protein och fett än mjöl och mindre med kolhydrater.
      Teff per 100g:
      1343 kJ, 9,9 g protein, 63,3 g kolhydrater, 3 g fett, 7,8 g fiber, järn 5,3 mg

      Här kan du hitta några recept på mina experiment med bröd och kex, som har lite kolhydrater. Ta en skiva om dagen så blir det inte många kolhydrater alls ;)

      http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/category/9-3-brod-utan-gluten/

      Gilla

      • Tack Birgitta!! :D

        Gilla

        • Väl bekomme :)

          Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 595 andra följare