Färskost på Fjällfil

Gör Din egen Färskost

Jag fick smaka en riktigt god, hemgjord färskost av min Syster för nåt år sen. Den föll i glömskans vrår, men nu till Midsommar hittade den tillbaks igen.

Ändrade lite på receptet och tog Fjällfil istället för vanlig fil. Då blir färskosten ännu krämigare och godare.

En ost som smakar som Cantadou, men som Du enkelt och billigt gör själv hemma. Smaksättningen går att variera på många sätt.

Pepparrot, Gräslök, Vitlök, Örter, Chili, Kardemumma, Kummin, Valnötter, Flingsalt, Svartpeppar, Soltorkade Tomater, Oliver, Honung eller ät den Naturell.

Här är ett recept på ett gott, Glutenfritt Bröd som passar till. Vill Du ha ett bra recept på vanligt bröd, så hittar Du här mitt Surdegsbröd.

Vasslen som blir kvar när färskosten runnit av, kan Du använda som degvätska, så blir det ett ännu nyttigare och godare bröd.

På min blogg i Dalarnas Tidningar får Du ett förslag på vad resten av Fjällfilen kan ätas med. En riktig Sommarfrukost.

Färskost

½ liter Fjällfil

½ dl Crème Fraiche

Havssalt

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning. Häll i kaffefilter och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt. Blanda i den smaksättning Du vill ha.

Jag tog 2 msk riven Pepparrot, 2 msk finhackad Gräslök och Flingsalt i min.

Jag fick inte bara receptet på osten av Syster. Hon är förutom bra på att laga mat,  även en riktigt duktig naturfotograf.

Här kommer några av hennes helt oemotståndliga foton på en blåmesunge, precis på väg ut ur boet.

Äntligen ute ut holken

About these ads

22 kommentarer

  1. Men en sådan sötnäbb. En helt underbar bild.
    (Lasagnen smakade jättegott).
    Färskosten låter god och lätt att tillaga.

    Må bäst.
    Elin U

    • Visst är det en härlig liten fågel :) Roligt att ni tyckte om lasagnen. Fick just en kommentar igår att den var lite för krånglig att laga. Bra att jag har ett enkelt recept idag, som väger upp det ;)

  2. MEN ÅÅÅH!! Jag smälter!!! Får jag låna dessa bilder till min blogg?

    • Det får du gärna, Johanna. Bara du skriver att de kommer härifrån ;)

      • SJÄLVKLART! Hade INTE tänkt något annat:-) TACK!

      • Förstod väl det ;) Men tänkte att det är bäst att lägga till ändå, för andra som kanske vill göra samma sak.

  3. Tack:-) Nu ligger inlägget på sötnosen uppe. Hälsa din syster att det var ett par styck FANTASTISKA bilder:-) Jag älskar fåglar och är extra svag för just småfåglar:-)

    • Varsågod ;) Har precis mailat henne med en länk till ditt fina inlägg. Tack för dina vackra ord om både bilder och min blogg. Sånt värmer i sommarstormen :)

  4. Oj så gott!

    Vi älskar färskost men jag har haft svårt att få till ett recept krämigt nog…

    Tror minsann det här ska testas så fort örteran i trädgården kommit upp lite till

    Tack Bästa Birgitta!

    • Vasågod, bästaste Fjällmor. Tror nog den här osten på finaste, lenaste Fjällfilen passar dig. Fjällfilen har ju en naturlig fetthalt, på ca 4-4,5%. Så i med en ordentlig skvätt Crème Fraiche, så blir den riktigt krämig. Visst låter jag som en reklamfilm för Milko ;)
      Den söta Fjällkon var min favorit, saknar den på Fjällfilsförpackningarna.

      • Skratt!

        Ny karriär vid sidan av bloggen?
        Reklamare för milko..?
        :-D

      • Lönen tas ut i grädde och smör ;) Det går ju åt en del på den här sidan.

  5. Gillar också färskost, så receptet måste prövas-
    Hjälp så söt fångelunge. Ett riktigt charmtroll.

    • Hej Ingmarie. Ja, det är ju så enkelt att göra egen. Blev alldeles full i skratt när jag så den blundande blåmesen, den är obeskrivlig :)

  6. Det var länge sedan jag provade att göra egen färskost och fjällfil gillar jag redan så nu blev jag allt sugen :-)
    Receptet är sparat – tack Birgitta!

    • Varsågod, Veronica. Visst är Fjällfilen god, absolut min favorit. Förutom Tjuckmjölk, så är det den som smakar mest som fil gjorde förr. Pappa gjorde egen långfil på sommaren när jag var liten, fjällfilen har samma kittlande syra :) Osten blir också bättre än på vanlig fil.

  7. [...] ½ dl Färskost [...]

  8. [...] Färskost på Fjällfil [...]

  9. Hur länge håller sig den här osten i kylen?
    Och tack för underbara bilder. De berör verkligen :-)

    • Du kan nog förvara den i tättslutande burk i åtminstone 4-5 dagar skulle jag tippa. Det har jag gjort utan att det blivit något fel på smaken.
      Tack för det, roligt att mina bilder berör :)

  10. [...] 1 dl Cantadou eller min egen Färskost [...]

  11. [...] ½ dl Färskost [...]


Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 421 andra följare

%d bloggers like this: