Buffé till Examen, Konfirmation, Bröllop och alla andra Festmiddagar

Tips inför säsongens alla stora middagar

Här kommer en uppdaterad repris på inlägget jag hade inför Påskens Buffé. De här rätterna passar förstås året om.

Nu har jag lagt till några nya rätter, så det finns en hel del att välja på till Din Fest. Här är förslag på rätter som jag tycker passar fint på en Buffé.

Vill Du ha tips på en god varmrätt, så titta in på min blogg i Dalarnas Tidningar. Där bjuds på Entrecôte med Ädelostsås.

Marinerade Cocktailtomater

Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Citronsill

Valnötsfyllda Omeletterullar

Vaniljpannacotta med Hallonsås

Smörgåsbord är ju en riktigt Svensk gammal tradition, något som vi ska slå vakt om. Inte minst för att det är så lättsamt under själva middagen, med allt förberett.

Så slipper värdfolket stå vid spisen hela dagen, som ibland vid en trerätters middag. Många av de här rätterna går att förbereda dagarna innan, för att bara lägga upp och garnera strax innan middagen.

Räkmousse

Nu får Du botanisera i de här rätterna några dagar, för nu tar jag och bloggen en liten semester. De närmsta dagarna kommer jag att  sitta i en liten stuga i de djupa skogarna i Sörmland med min Särbo.

Och förstås göra lite utflykter runt om i det vackra landskapet. Det brukar bli en tur eller två till Trosa, en av mina favoritstäder. Där är så fint att strosa längs ån, köpa lite rökt fisk och ha en Picknick.

Eller ta med maten till någon av de fina slottsparkerna, Nynäs Slott och Tullgarn är favoriter. Nynäs Slott har ett så vackert Orangeri, där det brukar vara pelargonutställning så här års.

Jag återkommer snart med lite bilder och recept från resan. Håll till godo med de här rätterna, eller titta igenom mitt arkiv på över 400 recept under tiden.

Du kan hitta recept genom att skriva in rättens namn via sökfunktionen här bredvid, eller genom de olika kategorierna.

För att se de olika förslagen till Buffé, klickar Du bara på länkarna nedan.

Gräddbakelse med Hallon och Blåbär

Bufférätter

Björksnaps

Inlagd Sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Rullströmming med Pepparrot

Gubbröra

Mousse på Matjessill

Räkmousse

Laxmousse

Gravrökt Lax med Hjortronsås

Gravlax med Mammas Dillmajonnäs

Gravad Fjällöring

Rökta Laxfenor

Varmrökt Sik med Örtsås

Laxsallad med Dansk Remouladsås

Grillad Lax med Fetaost och Mango

Vitvinssås

Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Örtmarinerad Rådjursstek

Gratäng med Palsternacka och Pepparrot

Kantarellsås

Pepparsås

Gravad Älgstek

Rökt Renhjärta med Pepparrotsgrädde

Kesofyllda Rostbiffrullar

Rimmad Kyckling

Färskoströra med Avocado

Valnötsfyllda Omeletterullar

Turkisk Morotsröra

Marinerade Cocktailtomater

Marinerad Fetaost

Tomatpesto

Morotslåda

Äggröra med Pepparrot

Rödbetssallad

Hemgjord Majonnäs

Saffransaioli och Fetaoströra

Citronsås

Vitlökskeso

Chokladmousse

Hallonfromage

Pannacotta

Små Blåbärspajer

Ostkaka på Keso

Små Gräddbakelser

Vaniljparfait

Hallonmousse

Mörk Chokladparfait

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/28/buffe-till-examen-konfirmation-brollop-och-alla-andra-festmiddagar/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

29 kommentarerLämna en kommentar

  1. [...] under tiden kan Du titta lite på de rätter jag samlat under rubriken Bufférätter, där finns mycket gott att hämta till [...]

    Gilla

  2. Jösses va mycket gott, jag kommer på kalaset!!!! Mari.

    Gilla

    • Du är så välkommen, Mari. Får titta in hos dig och få lite tips om hur vackert jag kan göra hemma först ;)

      Gilla

  3. Hej, Birgitta!
    Hoppas du mår gott hos os i Sörmland. Provar en hel
    del av dina recept på mina onsdagsträffar med vännerna
    i läsecirkeln. De är mycket överraskade att man kan
    äta riktig god mat på lågkolhydratkost.(Jag börjar
    misstänka att maten drar mer än böckerna.. ler underfundigt.)

    Må bäst.
    Elin U

    Gilla

    • Hej Elin. Vad roligt att jag kan glädja både dig och dina bokvänner. Det är en smal ;) sak att laga god lågkolhydratkost, eller hur?
      Haft en riktigt härlig vecka i ditt fina landskap, nyss kommit hem till kylan igen. Känns lite trist nu när jag börjat vänja mig vid värmen. Badade i Klämmingen igår, härligt.
      Ska lägga in en hel del gott och mycket bilder närmaste dagarna. Ha det bra :)

      Gilla

  4. Hej Birgitta! Har varit bortrest ett tag men tar (läser) igen vad jag missat nu. Och jösses! Vilken fantastisk buffé du dukat upp! Det är bara att tacka och ta emot, välja och vraka! Jag ska inte fixa någon buffé nu men alla recept du nu delat med dig är guld värt!

    P.S. Är lite glad att buffétiderna är över och barnen flyttat för det var ett väldigt och dyrt stök!

    Ha det så bra!

    Gilla

    • Hej Lena. Visst är det mycket jobb med en Buffé, det blir inte så ofta hos mig heller. Knytkalas är inte dumt, då får man smaka mycket gott och slipper slita ut sig. Ha det bra du med :) Kul att du gillade idén.

      Gilla

  5. vilka härliga bufférätter du har lagt upp här Birgitta! Vi hade ju student förra året, men nu dröjer det ytterligare tre år till nästa gång men då blir det dubbelt upp :)
    Jag just idag ett inlägg med lite tips på buffémat till studentfesten. Här är länken:

    http://www.veckansmiddag.com/sommarfest/

    Gilla

    • Hej Sanna. Roligt att du tycker om min Buffé. Det är inte dumt att ha en hel del samlat så här. Och nu fick jag lite mer gott via din länk ;)

      Gilla

  6. Hej Birghitta, vad duktig du är som har 2 bloggar. Jag hinner knappt med en. Tack för alla recept. Hoppas du får en fin tid med din särbo.

    Gilla

    • Hej Yasemin. Jag har varit lite lat där och lägger in gamla recept från den här bloggen, på den nya. Annars hade det tagit för mycket tid ;) På det här viset får ju mina nyare läsare både här och i Dalatidningen ta del av det jag skrev från början.

      Gilla

  7. Menar förstås, för er som inte känner till bloggen.

    http://matfusket.wordpress.com

    Gilla

    • Din blogg är väldigt intressant, Joakim. Hoppas du får lite nya läsare nu :)

      Gilla

  8. Hej Birgitta
    Det är Joakim på Matfusket. Måste berömma dig för riktigt fina rätter, ser riktigt gott ut. Jag lagar själv inte så mycket mat ännu eftersom jag bara är 17 år, men jag ska snart flytta hemifrån om en månad och därför är det på tiden att lära sig. Kommer i försättningen att följa din blogg.
    MVH
    Joakim Olsson

    Gilla

    • Hej Joakim och Välkommen in i mitt kök. Tack för ditt fina beröm. Hoppas kunna hjälpa dig lite på vägen så du blir en bra hemmakock ;)

      Gilla

  9. Hej igen Birgitta.
    Vad glad jag är att det blev en fin dag. Herligt med
    picknick. Birgitta, du hör ju hur många med mig som
    gillar dina fantstiska recept.(kokboken närmar sig).
    Njut av Sörmlands grönska.

    Må bäst.
    Elin U

    Gilla

    • Hej Elin. Vad roligt att du och andra njuter lika mycket av min mat, som jag gör ;) Njuter för fullt av allt gott och vackert här i Sörmland nu. Vädret blev ju riktigt bra till slut. Ha det bra :)

      Gilla

  10. Vilka underbara recept! Tack så jätte mycket för inspirationen! Ha en jätte skön helg! Kram Daniella – BakeCake

    Gilla

    • Tacj Daniella. Ha det så bra du med :)

      Gilla

  11. Vi har examensfest nästa lördag, den 5e. Min C-uppsats är inlämnad och om vi klarar opponeringen har jag en kandidatexamen i Kostvetenskap!

    Det kommer bli just lax vill jag minnas, och typ sparrissoppa som förrätt samt någon chokladmousse till dessert.

    Jag har tipsat min mamma om din blogg och hon blev imponerad. Idag länkade jag hit igen i ett nytt inlägg som bl.a. handlade om fett och carkprodukter. Din goda isterband med stekt ägg och vitkålssallad på bild!

    http://traningslara.se/blogg/om-kolhydrater-mattat-fett-och-skrapmat/

    /Nicklas

    Gilla

    • Hej Nicklas. Tack så mycket för fint beröm och länk. Lycka till med kandidaturen :) Du kommer att bli en suverän Kostvetare, det behövs i samhället idag.

      Gilla

  12. Jag prenumererar på din blogg och läser alltid med förtjusning! Nu har jag varit borta ett par veckor utan tillgång till dator. I dag har hela förmiddagen gått åt till att läsa och läsa. Nu är jag jättehungrig! Dags för lunch! TACK för alla underbara recept och texter! Du är så klok.

    Gilla

    • Hej Gunilla och Välkommen till mitt kök. Vad roligt att du gillar mina recept, så att du sätter av en hel förmiddag ;) Det är fint beröm det.

      Gilla

  13. Ha det så trevligt, Birgitta.
    Hoppas vädret blir något bättre än idag.

    Må bäst.
    Elin U

    Gilla

    • Hej Elin. Vi har haft en härlig dag , rena sommaren jämfört med hemma. Och det är ju så grönt :)

      Gilla

  14. Du har en guldgruva av recept! har tagit mängder o tipsat väninnan som ska ha studentfest.

    så du kommer till mina trakter? Om du har lust, hör av dig :). Igår var jag till just Trosa ;).

    Kram

    Gilla

    • Tack, Dubbelörnen. Både för beröm och inbjudan. Vi får se hur det blir med tiden, brukar ha rätt fullt ;) Det är ju så fint här, idag var vi vid Krampan på Picknick.

      Gilla

  15. Hej!

    Nån kanske redan har tipsat om det förut, men
    vill bara tipsa om att den GREKISKA yoghurten som säljs på LIDL är bättre än den Turkiska man kan köpa på ICA!

    Den grekiska (från LIDL)har 5 g protein, 10 g fett och bara 2 g kolhydrater!

    Bara ett tips till alla LCHF-are!
    KRAM!

    Gilla

    • Tack för tipset Jennie. Min favorit är Milko’s turkiska :)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 595 andra följare