Jämtländsk Tapastallrik

Tapas på Jämtska

Tack alla Ni som röstade på mig i Tapastävlingen. Tyvärr räckte det inte för att komma till final, mina svampar fick vara kvar på hemmaplan.

Det var kul att delta, spännande in i det sista. Jag fick väldigt många röster, men när juryn sagt sitt, räckte de inte till. Får väl prova på någon mer avancerad rätt nästa gång.

En av mina favoriter kom tyvärr inte heller med, fast hon också var med i toppstriden ända till slutet. Chili con Karin, även hon från Jämtland, tävlade med Bruschetta med vit Caprin,  Trattkantareller och Tranbär.

Med inspiration från Karin’s bidrag, gjorde jag en tallrik med smörstekta Kantareller från Jämtlandsfjällen. Gravad, lättstekt Älgstek från samma fjällsluttning. En näve Lingon från skogen utanför mitt hus, för färg och smak.

Till det några skivor Silver, en källarlagrad ko-ost från Kittelberget’s Gårdsmejeri i Offerdal. Framställd med stor kunskap och kärlek av äkta paret Hjördis och Olde Ljuslin. Osten är från deras egna kor, opastöriserad och lagrad i jordkällare ett år.

En fantastiskt krämig och smakrik ost, som passar mycket bra som tapas eller på ostbrickan. De har också en Gammalost som är lagrad två år, som jag fick provsmaka på Jamtli’s Vårmarknad. Det var krut i den osten.

Kantarellerna stekte jag i deras Gårdssmör, ett smör som smakar som smör gjorde förr. Med en härlig syra och sälta, långt ifrån stormejeriernas.

Idag bjuder jag alltså på en genuint Jämtländsk Tapas, som passar fint till ett glas rött i sommar.

Den gravade älgen har jag haft på flera menyer där jag jobbat, här har jag stekt den lätt. Bra för dem som inte är så förtjusta i rått kött. Jag tycker verkligen om den gravade med mycket kraftig älgsmak, men även den lättstekta har blivit en favorit.

Vill Du ha en liten kaka till kaffet, så ta en sväng till Dalarna också. Där har jag en Glutenfri Nötkaka idag.

Gravad Älgstek

1 liten Älgstek på ca 500 gram

1 msk Havssalt

1 msk Råsocker

1 tsk torkad Timjan

1 tsk torkad Rosmarin

5 Enbär

5 Vitpepparkorn

Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna. Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel. Blanda med salt och socker.

Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse. Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn. Vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka. Bryn en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.

Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden. Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.

Frys de bitar som blir över och ta fram eftersom under sommaren, närhelst Du är sugen på något gott tilltugg.

Här nedan är numren till Kittelberget, ifall Du vill åka på studiebesök i sommar och smaka på deras ostar själv. Ta också en tur förbi Glösa i Alsen och besök Älgklanens folk.

Där kan man se de vackra hällristningarna från stenåldern. Här har de i modern tid hamnat på en ljuslykta, ganska otippat för dem som ristade in dem i hällarna för sådär 8000 år sen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/26/jamtlandsk-tapastallrik/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] nedan en bild på ett annat av mina favorittilltugg, Gravad Älgstek med källarlagrad Ko-ost från Kittelbergets […]

  2. […] Gravad Älgstek […]

  3. Vad trist, men det var en tuff omgång med många bra bidrag. Men man såg också så olika smak man har. Många rätter jag tyckte lät goda, hade inte fallit andra i smaken. Det du bjuder på här ser oerhört gott ut. Kul med lokala smaker.

    • Tack, Emmy. Ja det var inne med fisk och skaldjur kan man säga, bara de som kom till final. Här i Jämtland blir det mer av vilt och ost, det är riktigt bra det med 🙂

  4. Hej!
    Kikar in på din andra blogg varje dag och idag är min fråga: Om jag inte har tahini hemma och vill baka kakorna,vad tar jag istället denna gången?
    Kakorna ser jättegoda ut och jag kan sakna en kaka ibland.

    • Hej Britt-Marie. Roligt att du är en trogen besökare på Dalabloggen. Ta lika mycket crème fraiche eller grädde istället. Visst är det gott med nåt till kaffet ibland, det går att göra mycket goda bakverk utan mjöl och för mycket socker. Lycka till 🙂

  5. Sörmland hälsar dig välkommen i sin vackraste skrud,
    hängbjörken niger och önskar att du får det varmt och trevligt.
    Måste berätta att kycklingen blev en stor succe.Mina
    vänner,katten och jag tyckte det var jättegott.Katten
    väckte mig kl.05.00 i morse och förde mig till kylskåpet. Detta gör hon alltid om hon misstänker att
    det finnes läckerheter i mattes kyl.(Det påstås att min katt bestämmer,hm..)

    må bäst.
    Elin U

    • Tackar ödmjukast. Både för inbjudande hälsning från det vackra Sörmland och för beröm från dig och katten. De är ju kräsna, katterna, så jag blir stolt över att hon gillade kycklingen. Ja, att du och vännerna tyckte om den var förstås också kul 😉

  6. åh så gott!

    Jag tror jag måste klura ut en variant från södra lappland

    hmm…

    😉

    • Tack. Ser fram emot den, Fjällmor. Kanske nåt med en ostkaka med Gompa i ? 🙂

  7. God morgon, Birgitta.
    Dette ser gott ut. Tänk att du har allt till Tapasen
    like in på knuterna. Jag älskar ostar och älgkött.
    Lite trist att du inte gick vidare i tävlingen,men
    kul att du var med.Vem vann?

    Må bäst.
    Elin U

    • God morgon, Elin. Visst är det härligt med lokala delikatesser. Jag gillar de importerade också, men de här smäller högst. Tävlingen avgörs på söndag, det var 6 stycken som togs ut av juryn till final. Lägger in en länk till tävlingsresultatet sen.
      Det är som att bo i ett kylskåp här just nu. Förödande för lederna.. Men i dina trakter är det varmare, dit far jag snart 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.