Min Vårkyckling med Gräddsås och Sockerärtor

Klassisk Vårmat

Kyckling förknippas av många med vårmat. Hönsen lägger av naturen oftast knappt några ägg på vintern, så när de första äggen kom på vårvintern blev det fest.

Kycklingarna tog lite längre tid på sig att komma, men när de var lagom stora på våren, blev det fest igen. På små stekta kycklingar med gräddsås, stekt kulpotatis, gelé och inlagd gurka.

Numer är det inte så lätt att få tag på de små portionskycklingarna, men en färsk av den lite större varianten blir också god. Jag ugnsstekte en färsk kyckling länge, med örter och vitlök häromdagen och gjorde en riktigt god gräddsås på skyn.

Kokade små sockerärtor till, men hade ingen inlagd gurka tyvärr. Här hittar Du recept på Ättiksgurka som jag gjorde i höstas.

Det här är en rätt som serverades i många hem och på restaurang på vårsöndagarna till för sådär en 20-30 år sen. En fin tradition att ta upp igen.

Hos mig blev det ett trancherat bröst, med en ört och vitlökssmakande gräddsås. Himmelskt.

Kyckling med Gräddsås

Ugnsstekt Kyckling

3 dl Sky från stekningen

3 dl Grädde

½ tsk Worcestersås

1 tsk Svartvinbärsgelé

Havssalt och nymald Vitpeppar

Reducera skyn, alltså koka ihop på hög värme tills hälften återstår. Sila över i en annan kastrull. Tillsätt grädden, koka upp och rör ner Worcester, kryddor och gelé.

Låt småputtra på svag värme i 30-45 minuter, tills såsen tjocknat. Smaka av om Du vill ha mer kryddning.

Koka Sockerärtor och låt dem rinna av. Häll tillbaks i kastrullen och blanka av med en matsked Smör. Servera med lite grönt och njut av vårens ankomst.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/22/min-varkyckling-med-graddsas-och-sockerartor/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Klarar du vanlig worcestersås, eller kör du med någon glutenfri?

    Gilla

    • Hej Omnivoren och Välkommen hit. Har inte sett att det är gluten i det märke jag använder, Lea and Perrin’s. Men soya köper jag numer glutenfri, Tamarisoya, på hälsokosten.

      Gilla

      • Den innehåller maltvinäger från korn. Måste bli väldigt små mängder man får i sig. För riktigt känsliga kan det nog vara problem ändå.

        Från engelska Wikipedia: ”Some varieties (such as the British Lea & Perrins) contain gluten in the form of malt vinegar from barley, and hence are not suitable for coeliacs. Others (such as the US Lea & Perrins) use spirit vinegar in place of malt vinegar, and are naturally gluten-free. Several brands are specifically labelled as being gluten free.”

        Gilla

      • Hej igen. Här hittade jag en diskussion just om det här inne på Celiakiförbundets Facebooksida.För mig fungerar Lea and Perrins bra, men är man riktigt känslig låter det som den från Risbergs är att rekommendera. Tack för att du tog upp det här, det känns inte bra om någon skulle bli dålig av maten jag rekommenderar.

        ”Enl Livsmedelsverket så har man inte hittat gluten i Worcestershire sauce från Lea & Perrins. Enl deras lista innehåller den inte spannmål. Den som testades var från 2009, kan de ha ändrat receptet?
        den 18 november 2010 kl. 14:38 · 1
        Mats Niesing Anna, nej det tror jag inte. Kom in på en amerikansk sida om Ceilaki och w-såsen. Där skrev de att den amerikanska varianten av Lea & Perrins var glutenfri, men inte den kanadensiska eftersom den innehöll maltvinäger.
        den 18 november 2010 kl. 22:07
        Mats Löfberg Finns en alldeles utmärkt worcestersås från Risbergs import (säljs bl.a. på ICA) som är garanterat glutenfri.

        http://www.risbergimport.se/tryme/index.html

        den 18 november 2010 kl. 22:29
        Mats Löfberg Å andra sidan kan du gott använda den från Lee&Perrins också. Den variant som saluförs i Sverige är tillverkad i Storbritannien och innehåller förvisso maltvinäger, men i slutprodukten finns inget som helst gluten, vilket också livsmedelsverket konstaterat genom sina tester..”

        Gilla

  2. Åh så gott det ser ut! Det där receptet måste jag komma ihåg! Ha en jätte skön helg! Kram Daniella – BakeCake

    Gilla

    • Hej Daniella och Välkommen hit. Tack för ditt beröm. Du får testa den här kycklingen, den är verkligen värd att vänta några timmar på :)

      Gilla

  3. God morgon Birgitta. ÅÅÅH SÅ GOTT det är med vår-
    kyckling. Det är alltid så vackert på din talrik.
    Hörde att det är högt vattenstånd hos Er. Hoppas
    det inte har skadat hus och vägar? Igår kokade jag
    buljong ifölge ditt recept, så frysen är laddat med
    herliga små fyrkanter buljong av bästa sort. Tack för
    att du delar med dig av din kunskap.
    Må bäst
    Elin U

    Gilla

    • Hej Elin, idag blev det ett eftermiddagssvar ;) Har varit och hälsat på Mamma och varit datorlös ett dygn. Skönt ibland :) Vattnet var väldigt högt på sina håll, såg jag från bussen. Många som har det besvärligt nu.
      Kul att min buljong hamnade i din frys. Då har du en fin bas till många goda såser och soppor. Trevlig Pingst.

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 699 andra följare