Vild Köttfärssås från Jämtland

Naturlig mat

Viltkött är väldigt rikt på nyttigheter. Tänk bara vad en älg eller ren stoppar i sig hela dagarna. Kvistar, skott och lavar utgör en stor del av deras föda. Sprängfyllt med nyttiga vitaminer och mineraler, som vi sen får i oss via maten.

Tänk så vad en ko får äta. Är den lycklig så får den gå ute på gräsbete på sommaren och äta konserverat gräs på vintern. Alltså det den är avsedd att äta.

Men i dagens matindustri finns inte stor plats för det naturliga. Så därför blir korna matade med stora delar spannmål. En föda som deras magar inte är avsedda att smälta. Detsamma gäller grisar och höns, de blir också uppfödda på spannmål, så de ska bli stora på kort tid.

Vad vill jag nu ha sagt med det här. Jo, försök köpa kött som kommer från glada kor, höns och grisar. Alltså de som fått leva sina dagar på ett så naturtroget sätt som möjligt.

Jämtländska jaktmarker och fiskevatten

Nu invänder nog många att det är så dyrt med Naturbeteskött. Men en eller ett par gånger i veckan kan Du ju försöka byta ut den vanliga kotletten mot en Ekologisk. Eller en ”marinerad” kyckling mot en färsk. Och minska på något annat, som kanske inte är lika nyttigt.

Du kommer snart att märka en stor skillnad i smak, då är det svårt att gå tillbaka till en kotlett som kostar 30 kr kilot. Eller ett kycklingbröst med insprutat vatten.

Här i Sverige går mindre och mindre av hushållens budget till mat. Kanske dags att försöka ändra på det?

Viltskav och färs är inte så dyrt, byt ut det vanliga nöt eller fläskköttet mot vilt ibland. Då får Du dels betydligt mer smak och som jag skrev i inledningen, betydligt mer naturlig näring.

Låt din viltgryta eller viltfärssås koka riktigt länge, så blir köttet mört. Både färs och skav är ofta gjort på bitar som inte blir möra med kort koktid. Det märker man på att det gnisslar mellan tänderna av en tugga köttfärssås.

Koka såsen minst en timme, precis som en köttgryta, så får färsen en helt annan konsistens. Om Du har ont om tid och inte hinner lägga så mycket tid på middagen, gör då i ordning grytan på kvällen.

Det tar inte lång stund att skära grönsakerna och fräsa på, i med kryddor, buljong och grädde. Sen puttrar grytan av sig själv på svag värme någon timme, medan Du gör något annat. Bara att röra om då och då.

Dagen efter är det bara att värma när det är middagsdags. Då har smakerna kommit ännu mer till sin rätt.

Färska eller torkade örter ger också både god smak och nyttiga ämnen till såser och grytor. Jag hade kvar lite torkad timjan och oregano till köttfärssåsen, sen förra sommarens balkongodling.

Mina örter köper jag hos Marie’s Trädgård i Västerkälen, strax bortom Krokom, längs E14 mot Åre.

Marie har växthus och en studieträdgård med mängder av gammaldags, perenna växter. I sommar kommer hon också att sälja grönsaker från egen odling. Ta en tur dit om Du bor i närheten och ladda upp med örtkryddor till sommaren.

Vill Du ha recept på en riktigt god fiskrätt, så titta in på min Dalablogg. Där serveras Stekt Sill med Löksås idag.

Örter från Marie's Trädgård på min balkong

Köttfärssås på Älgfärs

250 gr Älgfärs

3 msk Smör

2 dl Grädde

10 Cocktailtomater

1 gul Lök

1 Vitlöksklyfta

2 kuber Viltfond + 1 dl Vatten

1 msk Heinz Ekologiska Chilisås

1 tsk Worcestersauce

1 tsk Balsamvinäger

1 tsk torkad Oregano

1 tsk torkad Timjan

½ tsk Paprikapulver

Havssalt och Cayennepeppar

Hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i mindre bitar. Bryn färsen i smöret, krydda med salt, cayenne och paprika. Rör ner löken och låt fräsa med en stund.

Tillsätt tomater, Worcester, vinäger och örter. Låt puttra några minuter, häll så i grädde, buljong och vatten.

Koka upp och låt småputtra på låg värme i en timme. Rör då och då, så det inte bränns. Rör i mer vatten om den blir för tjock.

Jag gör min köttfärssås ganska tjock eftersom jag inte äter pasta utan grönsaker till. Idag blev det Sallad, Gurka och Paprika. Riven Cheddarost på toppen.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/20/vild-kottfarssas-fran-jamtland/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

19 kommentarerLämna en kommentar

  1. Det är vekligen värt att lägga ner den extra pengen på fina råvaror. Störst skillnad tycker jag det är på ekologisk kyckling mot vanlig, ekologiska eller ”hemvärpta” ägg mot burägg för att inte tala om fläskköttet. Jag har helt slutat köpa det billiga danska för det smakar ju inte gott. Hellre en mindre bit av bättre kvalitet!
    Tycker fröken Dill

    Gilla

    • Helt rätt av dig, Fröken Dill. Så har det blivit mer och mer hos mig också. Kvalitet istället för kvantitet ;)

      Gilla

  2. Ja, nog är det skillnad på färs och färs. Jag lägger gärna ner ngn extra krona på riktigt bra nymalen finmald färs, gärna den från kravbönder alt. närproducerat. Har en favoritaffär med en bra slaktare i charken. Han maler färsen medan du väntar och om du köper en större mängd så brukar han dra av 5 kr/kg.

    Hugaligen för den grovmalda färsen som säljs i vac. storpack ofta från andra länder och med höga fetthalter! Skyr dom som pesten!

    Gilla

    • Hej Veronica. Kul att höra om din slaktare, vad bra att det finns butiker som satsar på kvalitet :) Jag tror det kommer att dyka upp fler och fler, när vi konsumenter visar att vi vill ha bra råvaror. Efterfrågan styr utbudet.
      Nymald färs är ju det absolut bästa, det är inte vettigt att sälja veckogammal.

      Gilla

  3. Jag har frysen full med älgfärs så för mig är såna här recept himla uppskattade eftersom jag tappar motivationen att hitta på nya recept med tiden. Biffar och soppa brukar jag göra, men din köttfärssås ska jag nog offra någon påse färs på också :)
    Jag växte upp och tyckte älgfärs var vardagsmat och ”sämre mat”. Tokigt va? Nu har man lärt sig att uppskatta ren, naturlig mat direkt ur skogarna.

    Gilla

    • Hej Malin och Välkommen till mitt kök. Vad lycklig du är som har en sån frys :) Leta dig ner i kategorilistan till Vilt, så kan du hitta lite fler olika rätter på älg. Jag är också uppväxt med älg som vardagsmat. Vilken tur vi hade.
      Jag har alltid varit väldigt förtjust i smaken dessutom, har faktiskt lite svårt för smaken av nötfärs. Den är ju så mesig ;)

      Gilla

  4. Hej Birgitta
    Hade just min dotter i telefon! Hon berättade att hon hittat din blogg via min blogg’s favoriter och din var den bästa hon sett! Jag näst min förstås (sa hon lite diplomatiskt, men jag kan ju aldrig komma upp i din standard, vilket inte gör något)och hon har fått dig som favorit. Själv känner jag mig stolt över att min dotter har så god smak! Hon är en matmamma i vardande på ett sätt jag aldrig hade möjlighet till Kul!

    Ha det fint!

    Gilla

    • Tack, Lena, vad glad jag blir. Vilket beröm! Hon har väl ditt matintresse att brås på kan jag tro. Vi har det allihop i min familj, det är ett fint intresse att dela med de närmaste.
      Ha det bra du med, nu när du har förgyllt min eftermiddag. Hälsa Dottern ;)

      Gilla

  5. Ahh vad gott det ser ut att vara. Jag haller helt med dig och forsoker alltid se upp innan jag koper agg och kott. Har i italien blir det mer och mer ”modernt” att ga till en Agriturismo= lantgard, dar man bade ater deras produkter och kan kopa hem men till valdigt rimligt pris. Dessa lantgardar visar dig alltid runt om sa att man ser att alla deras djur lever och mar bra.
    Oj det blev ett papir:))
    Manga kramar och tack for alla tips o recept!
    Kramar,
    Nena

    Gilla

    • Hej Nena. Vad kul att höra att det går mot mer och mer naturligt även hos er. Tyvärr är det nog en bit kvar till det blir så här, med det rimliga priset. Men intresse börjar öka, jag försöker bidra på mitt sätt att få upp ögonen för naturlig mat. Tack för ditt beröm och ha en härlig dag i Italien :)

      Gilla

  6. Åh vilka härliga bilder du bjuder på! Och många kloka tankar förmedlade! Köttfärs med vilt, balsam, oregano & timjan låter som en riktig höjdare! Önskar dig en himla mysig dag med mycket sol! Kram kram

    Gilla

    • Tack så mycket, Linda :) Det blev smaker som gick väldigt bra ihop.
      Solen är på gång enligt http://www.yr.no. Ha en fin dag på Öland också, är nog lite mer vår där :)

      Gilla

  7. p.s

    ett tips om man vill minska kostnaden är att woka skav tillsammans med grönsaker.
    ;-)

    Gilla

  8. Jo!

    Instämmer i vartenda ord. Du är så klok att man smällar av ;-)

    Vi älskar ren, lamm och fjällfisk och gör allt för att kunna äta det så ofta som möjligt. I alla de former. Färs, hel bit, buljong, suovas, torrkött…

    Igår kom maken hem med 2 nyfångade rödingar och storbarna laddar för fiske till vårflodens dån. Snart är de ute hela nätterna med fluga och spö…

    Och Big Mama vid vedspisen blir lyckligare än lyckligast åt de fantastiska råvarorna som kommer hem!
    :-D

    Gilla

    • Vilken lycka du äger som bor mitt i det vilda landet. Då blir man så där snäll, Tack för de vänliga orden :)

      Gilla

  9. Min pappa köper alltid en hel ren som vi lever på under året. Men vi har ju sån tur att vi lever i områden där det finns mycket samer och renar. Det har blivit väldigt naturligt för mig att det mesta av köttet jag äter kommer från ren. Och gott är det!

    Gilla

    • Hej Emmaluu. Vilken lycka det är att ha tillgång till vilt på det sättet. Jag ska se om jag kommer över lite ren också, det är verkligen gott.

      Gilla

  10. God Morgon Birgitta. Kloka ord,viktigt att äta
    bra och näringsrik mat. Det får jag många och läckra
    recept på när jag tittar in i ditt kök. Solen stråler
    från klarblå himmel och allt växer så det knaker.
    Livet är riktigt gott.
    Ha en fin och god dag.

    Elin U.

    Gilla

    • God morgon, Elin. Vad trevligt att du tittar in och sprider dina vänliga ord varje morgon. Det blir en fin start på dagen för mig.
      Här är mulet och regnet hänger över trädtopparna. Men varmt, hela 12 grader. Och det växer för fullt.
      Snart kommer sommaren hit med. Ha en skön dag i solen :)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 701 andra följare