Vaniljpannacotta med Hallonsås

Gräddig Lowcarb-dessert enligt Njutmetoden

Pannacotta är en dessert som är väldigt enkel att göra. Perfekt att förbereda långt innan middagen.

Tyvärr är pannacottan i original väldigt söt, men här har jag testat fram en variant med bara lite sötning. Är Du väldigt försiktig med kolhydrater så använd Sukrin eller Björksocker. Jag tog honung.

Hallonsåsen gjorde jag av 2 dl Hallon som fick koka upp med 1 tsk Citronsaft och 1 tsk Björksocker. Mixa den och passera genom nätsil och kyl ner.  Såsen har ganska kort hållbarhet men fungerar fint att frysa in till nästa gång det vankas dessert.

Rör ut lite Yoghurt med Grädde till garneringen. Lägg några droppar på rad och dra med en tandpetare så blir det hjärtan.

Pannacotta med Vanilj

2 dl Grädde

1 blad Gelatin

1-2 tsk Honung eller Björksocker

½ krm Äkta Vaniljpulver

Blötlägg gelatinet i kallt vatten, minst fem minuter. Koka upp grädden. Ta från spisen och rör ner det nu mjuka bladet. Vispa i vaniljpulver och det sötningsmedel Du använder.

Smaka av så Du får en bra balans i sötma och vaniljsmak. Häll upp i portionsformar och kyl några timmar.

Doppa formen i varmt vatten och lägg upp på en spegel av hallonsås. Garnera med några fina hallon.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/28/vaniljpannacotta-med-hallonsas/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

17 kommentarerLämna en kommentar

  1. [...] Idag på morgonen innehöll det ljuvliga lilla programmet ”Klassikern”,  strax efter ”Spanarna”, betraktelser kring ”Rådmannens kalkon” http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3980 tillagad enligt recept från den legendariska Hiram – Märit Huldt http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4rit_Huldt.  Lyssnade du inte på programmet rekommenderar jag att du genast tar chansen att insupa lite tankar kring äkta kärlek till mat och ätande.  I mitt fall öppnades en liten dörr till mina egna tankar kring mat och min, ibland lite besvärande, receptanarkism. När jag googlade efter mera, mera, mera, i ämnet Hiram, ställde jag först en alldeles för öppen, riktigt dålig,  fråga om hennes matkrönikor. Medan jag lyssnade på programmet hade jag  – helt självklart – kommit att tänka på Birgitta Höglund, en äkta Hiram-arvtagerska för vår tid, med en alldeles egen stark röst, värd att spridas ännu längre än hon redan idag gör, genom sin blogg och sina matkrönikor.  Birgittas recept är anpassade för totala amatörer, lika mycket som för andra proffs, som likt henne själv vill förmedla kärlek till väl tillagad ärlig och hälsosam mat. Hon ger nya impulser till andra, såväl proffs som amatörer, som behöver boosta sin inspiration till matlagning. Inte alls förvånande blev den enda träffen jag fick vid första sökningen just Birgittas blogg!  Det visade sig att Hiram hade nämnts i en kommentar hos Birgitta 28 mars 2010.  http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/28/vaniljpannacotta-med-hallonsas/#comments [...]

    Gilla

  2. [...] tycker det är riktigt gott. Om Du vill prova  mina tidigare recept, så finns här ett recept på Vaniljpannacotta med Hallonsås och här en Kolapannacotta med [...]

    Gilla

  3. Your Påsk menu looks and sounds absolutely delicious! Would love to try making some of your recipes for my Easter table too :-)

    GLAD PÅSK!

    Cheryl

    Gilla

    • Thank’s Cheryl. So glad that You like my recipes. Your Chocolatecake looked really great too, especially with the Crocus flowers around it. Happy Easter :)

      Gilla

  4. [...] Pannacotta [...]

    Gilla

  5. Hej där!
    Här kan du hitta Hirams kokbok:

    http://www.bokborsen.se/page-start?issearch=1&sall=1&scat=0&maincat=1&extendedsearch=0&mediatype=0&sallstr=hirams+kokbok&screator=&stitle=

    En mycket trevlig sida där du hittar det du inte hittar på andra ställen! Jag har hittat alla Peter Mayle’s böcker där, av dem jag inte hade, t.ex.!

    Lycka till!

    Kram/ Lena

    Gilla

    • Hej Lena. Tack för tipset. Det var så kul att se Hiram’s Kokbok hos dig, det är en riktig gammal matbibel. Det är så bra att den gamla kokkonsten fått sin renässans. Fint att du är med och sprider den :)

      Gilla

  6. Jag älskar panna cotta och den ska vara söt. Mycket fina bildr. I Italien äter man inte med bär o s v. Man äter naturell. Men allt förvanskas. Se bar på pizzorna. Nu kan man ha vad som helst på dom. Italiensk bondmat.

    Gilla

    • Hej Helena och Välkommen hit. Visst är det synd att originalen förvanskas för mycket. Men i det här fallet tycker jag att det är bra att även vi som inte vill eller kan äta sött, får njuta av en sån fantastisk dessert :)

      Gilla

  7. Alltid lika kul att läsa dina recept. <3

    Gilla

    • Hej Lynn och Välkommen in i mitt kök. Hoppas det är lika kul som jag tycker det är med snälla kommentarer :)

      Gilla

  8. Åh så vackert! Och så enkelt, och tack för att du lärde mig hur jag ska få till ♥

    Gilla

    • Hej Janicke. Det är ofta det enkla som är det godaste ;)

      Gilla

  9. a dessert with rapsberry one of my favourite fruit !! thanks !! have a good in up there in the North today is beautiful in Paris Pierre

    Gilla

    • Same here, Pierre. Well, with raspberries, not the weather :)

      Gilla

  10. Tror det här blir nästa dessert att göra, såg verkligen gott ut :-)

    Gilla

    • Tack, Veronica. Den blev riktigt bra :)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 701 andra följare