Kvällsthé med Kokosbröd

Ett nytt LCHF-Bröd

Mina baktankar kring lågkolhydratbröd fortsätter. Den här gången blev det ett lite sconesliknande bröd, som smakar gott till en kopp thé.

Det är riktigt skoj att blanda ihop lite olika ingredienser med väldigt få kolhydrater, lägga till några feta saker och så röra ner en god smaksättning.

Så gjorde jag alltid förr när jag bakade bröd, tyckte om att blanda i mycket gott i dem med. Men numer är det Glutenfria bröd som gäller för mig.

Glutentestet kom tillbaks utan synliga antikroppar mot gluten i veckan, som tur var. Skönt att få veta att jag inte är Glutenintolerant. Slutade helt med mjöl i min mat i september.

Jag har ju märkt att min mage mår dåligt så fort jag provar att äta bröd eller pasta, så valet att avstå är inte svårt för mig. Kakor och bullar har jag inget sug efter längre. Det var verkligen en riktigt stor passion förut.

Fast min kompis Ruttan’s Biskvier äter jag nån gång ibland, när jag vill ha något riktigt gott till kaffet. Bakade med mandelmassa och mycket smör, så är de en riktig njutning.

En ny kokbok med LCHF-bakverk har sett dagens ljus, läste jag hos Kostdoktorn häromdagen. Bakglädje med LCHF – Baka utan socker och mjöl, av Annika Rogneby.

Den får jag titta i inför kaffekalas i framtiden. Mina försök att baka med lite socker blev väl inte direkt uppskattade av Familjen i fjol. Så jag har en del att lära där.

De här bröden smaksatte jag med lite björksocker. Stevia, sukrin eller honung går också bra, eller hoppa över sötningen helt om Du vill. Kokos och kanel ger i sig lite sötma åt brödet.

Kokosbröd

2 dl Ekologiska Kokosflingor

1 dl mixade Ekologiska Jordnötter

2 Ekologiska Ägg

1 dl riven Åseda Gräddost

3 msk Ekologisk Crème Fraiche

1 msk smält Ekologiskt Kokosfett

2 tsk Kanel

2 tsk Björksocker

½ tsk Fiberhusk

½-1 krm Havssalt

Blanda de finmixade jordnötterna med kokos och fiberhusk. Knäck i äggen, rör ner dem med crème fraichen. Riv osten grovt och rör ner.

Smaksätt med kanel, salt och socker. Rör till sist i det smälta kokosfettet. Blanda allt väl och låt stå en halvtimme, så sväller Fiberhusken. Smaka av om smeten är lagom salt.

Värm ugnen till 200°. Klicka ut smeten i matskedsstora högar på bakplåtspapper. Platta till dem lite, så blir de jämnare gräddade.

Baka i 12-15 minuter så de får lite färg. Låt svalna på galler.

Frys in och tina eftersom i brödrosten. Ät dem som de är, med smör eller med en god ost, t.ex Camembert. Perfekt att ta med ut som utflyktsmackor i vårsolen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/13/kvallsthe-med-kokosbrod/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommentarerLämna en kommentar

  1. Nyfiken!!! Borde äta strik LCHF, men kommer att se vad kan jag ha nytta av det du gör.( ändra kanske vissa saker)
    Gabby

    • Hej, ja prova dig fram vad som passar just dig, det är så jag gjort i 11 år nu 🙂

  2. Hej!
    Jag har köpt boken bakglädje med LCHF.
    I denna bok finns ett recept på Kladdkaka.sid.31
    Jag undrar om det står rätt i boken det står en o,5 msk fiberhusk. Kan det verkligen vara rätt. Jag har baka denna kaka och den blev ganska seg
    Tacksam för svar.

    • Hej Siv. Har tyvärr inte köpt den boken, jag testar mest att baka själv. Så jag vet inte vilka andra ingredienser som ingår i kladdkakan. ½ msk Fiberhusk är ju inte någon stor mängd.

      Här får du recept på min kladdkaka, den blir väldigt krämig och god

      Får jag bjuda på en kopp Kaffe med dopp?

  3. Hej Birgitta! Vilke fantastisk sida du skriver, jag följer den sen minst ett år tillbaka, hittade den via Anna Hallen. Min fråga på detta recept är ”ekologiskt kokosfett” är det sånt vitt man kan köpa i vanlig mataffär fast det ska vara ekologiskt eller är det sånt man kan köpa i hälsokostaffärer? om jag inte har det hemma funkar det med vanligt smör? Mvh Louise

    • Hej Louise och välkommen till mitt kök. Roligt att du följt mig så länge. Fick mina recept först publicerade hos Anna för ett år sen. Det känns jättekul, för hon är den bästa i kostbranschen, tycker jag.
      Jag köper ekologiskt kokosfett på hälsokosten, det är inte så processat som det i vanliga butiker. Testa annars smör, det blir ju god smak av det, men kanske en lite annan struktur på bröden. Kokosfett har högre fetthalt än smör. Lycka till med baket, jag tyckte de blev väldigt goda 🙂

  4. hi birgitta
    I did not translate but I guess this is bread no?
    cheers from a Sunny Paris ! Pierre

    • Hi Pierre. That’s right, I made a Coconutbread very low in carbohydrates. Tastes really good, perfect when you don’t want flour in your bread 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.