Stuvad Vitkål

Billig Husmanskost

Stuvad vitkål är ett exempel på riktigt god och nyttig mat. Förr rekommenderades diabetiker att äta vitkål istället för potatis.

Potatisen höjer blodsockret väldigt snabbt efter en måltid, medan vitkålen lägger det på en jämn nivå. Något som var en självklarhet förr, men tyvärr glömts bort en del idag. Vitkålen är dessutom otroligt billig.

Den är väldigt god i sallader, soppor, stuvningar eller bara som en kokt klyfta. Som hos många andra grönsaker blir vitaminer och mineraler lättare för kroppen att ta upp, om smör eller olja används i tillagningen.

En klick smör som får smälta ner på en bit kokt vitkål gör att det blir en riktig delikatess.

Jag varierar ibland smaksättningen på vanlig stuvad vitkål med senap, pepparrot, örter, purjolök eller curry. Den milda och lite söta smaken passar bra ihop med de här kryddorna.

En annan helsvensk favorit är vitkålssallad med lingon. Jag blandar gärna i kallpressad olivolja och balsamvinäger i den.

Grundrecept på Stuvad Vitkål

½ liter Vitkål i bitar

2 msk Smör

2 dl Grädde

1 tsk Ekologiskt Buljongpulver

Havssalt och nymald Vitpeppar

Några droppar Worcestersauce

Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor. Fräs i smöret några minuter på medelvärme, utan att den får färg. Krydda och strö över buljong. Häll på grädde och Worcester, koka upp.

Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då. Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde eller mjölk.

Jag serverade vitkålen till stekt, färskt Sidfläsk. Kokt Morot, Cocktailtomat och Persilja till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/09/stuvad-vitkal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

34 kommentarerLämna en kommentar

  1. Älskar den där buljongen, vitkål är en favorit hos mig med, bara fräsa den är också gott.

    • Hej Retrobohem och Välkommen till mitt kök. Ja, visst är den bra. Vitkål är riktigt gott, det går ju att variera i massor av varianter 🙂

  2. Stuvad vitkål är ju bara så gott, men tyvärr är det en sån rätt som lätt glöms bort. Nu har du påmint mig så det kommer stå på bordet inom snar framtid.

    • Vad kul att jag fick påminna dig om den här fina rätten. Den är verkligen värd att minnas 🙂

  3. Hej Birgitta!
    Vilket fantastiskt recept, såna här gillar jag. Och vitkål som är så gott! Ska prova inom det närmsta. Hopaps allt är toppen med dig. Massa kramar från Öland!

    • Hej Kryddburken, vad fint att du tittade förbi. Och vad kul att du också gillar kål, det blev riktigt populärt det här receptet 🙂 Väntar på våren, men den verkar dröja…
      Här får du en varm kram tillbaks från Jämtland.

  4. Oj, så gott! Jag älskar vitkålsstuvning, äter det gärna till älgfärsbiffar.

    • Älg och vitkål, det är grejer det 😉

  5. Hej!
    Kål är verkligen en tillgång i matlagningen 😀

    Och nu gjorde du mig sugen på gammaldags norska kjøttkaker med kålstuing! 🙂

    • Har sett att du haft en hel del goda kålrecept också. Ser fram emot att få ta del av kålstuingen 🙂

  6. Hej Birgitta… vilket gott recept! du har förresten en liten blomma att hämta hos mig 🙂

    • Tack för det, Sanna 🙂

  7. Har aldrig tänkt på att man kan stuva vitkål, låter verkligen supergott! Tack för ett bra tips igen:-)

    • Varsågod, Johanna. Stuvad vitkål med fläsk eller falukorv är en riktig gammal klassiker, men har väl blivit utmanövrerad av modernare rätter. Men jag gillar gammaldags mat, så här blir det mycket av den varan 😉

      • Mycket intressant idag.
        Du råkar inte möjligen sitta på nåt recept eller ingredienslista på hur man gör egen falukorv? (Eller som den gjordes förr alltså).

      • Har tyvärr aldrig gjort korv här hemma. Men tittade in på Grannens Chark’s hemsida, köper deras goda Viltfalukorv då och då,
        http://www.grannenschark.com/
        Vi har flera bra charkuterier här uppe i Jämtland, som gör korv på gammaldags vis. Ja, de har väl lite moderna konserveringsmedel i förstås..
        Viltfalukorven innehåller;
        kött från gris, nöt och älg, vatten, potatismjöl, fett från gris, koksalt, lök, kryddor, antioxidationsmedel (E300), konserveringsmedel (E250). Kötthalt 60% Fetthalt 17%
        Ring dem så kanske du får lite tillverkningstips 🙂

  8. Oj vad gott det låter, det här måste jag prova!!

    • Hej Lillan. Vad roligt att du också gillar vitkål 🙂

  9. Åh stuvad vitkål, måste jag göra ngn dag. Lite fundersam kring biofoods buljong, har inte sett den på ngn affär. Vet du vart den säljs ngnstans?

    • Hej Väjabruden. Jag köper den på hälsokost, så ta en sväng förbi en sån butik. De har väldigt mycket smått och gott som passar i naturlig mat, utan tillsatser och annat dumt 🙂

  10. Åh Birgitta, så gott det såg ut. Mmmmmmums!

    Ha det gott och tack för alla recept.

    • Varsågod 🙂 Vad roligt att min vitkål blir så populär. Fler och fler vill nog återvända till naturlig, gammaldags mat.

  11. Tack för informationen Birgitta.
    När vi ändå pratar frysning, hur frös man in saker innan plastens tidevarv, vet du det? Virade man inte det i kokta (sterila) tygstycken, eller lät man råvaror helt enkelt ligga frysta som de var?

    • Det använde mycket vaxat papper förr, så det var ju bra att frysa in i också. De kunde ju inte lägga in dem som det är, då blir så mycket förstört av frysbränna. Tyg släpper ju också igenom en hel del luft. Ska höra med mamma, hon vet mycket kring mat. Återkommer 🙂

      • Angående plastpåsar och infrysning, så sa min Mamma att plastpåsarna dök upp ungefär samtidigt som frysboxarna i var mans hem.
        Hon höll med om att innan så användes dubbelvaxat papper och smörpapper för att slå in maten. Som sen förvarades i kallkälla, innan kylar och frysar blev vanligt.

      • Tack för informationen. Mycket intressant =)

      • Varsågod Dennis 😉 Återkom i morgon, då kommer ett riktigt gammalt korvrecept att finnas här.

  12. Håller verkligen med, kål (alla varianter) är en fantastisk råvara. Gräddstuvad kål med pepparrot (gärna savoykål) är en favorit hos mig. Har inte testat att spetsa med senap. Fattar inte att jag inte har kommit på det själv, eftersom jag älskar dijonsenap :-)! Tack för tipset! Odlar en hel del grönsaker, däribland olika kålsorter. Tyvärr hinner oftast rådjuren äta upp det mesta innan det blir skördeklart :(. Måste försöka klura ut hur jag ska skydda dem i år.

    • Hej Nilla. Har ett savoykålshuvud i kylen, det ska få bli pepparrotsstuvat 🙂 Hoppas du hittar nåt bra mot de hungriga rådjuren, kanske nån av läsarna kan komma med ett tips?

      • Det vore toppen om någon har nån idé om hur man räddar odlingarna från dessa sötnosar. Inte för att jag missunnar dem, men… 🙂

  13. Mmm, mums! Minns stuvad vitkål från när jag var liten. Ska återuppliva!

    • Tänkte väl att det här receptet kunde väcka lite såna minnen till liv. Inte en rätt man ser så ofta numer, men suveränt god 🙂

  14. Hej!

    Trevlig receptblogg du har.
    Funderat lite fram och tillbaka på om man kan strimmla och frysa färsk kål (vit, röd, grön etc)?

    Som sagt, kål är billigt, men det känns fel om man tvingas slänga mycket om man inte har kommit dithän än att nyttja det tillräckligt ofta innan det man köper hem blir obrukbart.

    • Hej Dennis och välkommen hit. Roligt att du gillar bloggen 🙂
      Det går alldeles utmärkt att frysa kål, den blir ju lite som förvälld av frysningen. Bra både till sallader och stuvningar.
      Det gäller de flesta grönsaker, man kan förvälla, steka eller frysa in som de är. Bra tips, tack för det 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.