Gravlax med Mammas Dillmajonnäs

Recept lånat av Mamma

Den här såsen brukar min Mamma ofta ha till fisk, den är suverän till t.ex smörstekta Abborrfiléer.

De flesta förknippar gravlax med en söt Hovmästarsås. Den går ju bort för en lågkolhydratare, eftersom den innehåller väldigt mycket socker.

Men det är väldigt gott med en majonnäsbaserad sås till också. Gör Du majonnäsen själv, så blir den betydligt nyttigare och godare. Det är enkelt och den håller sig minst  en vecka i kylen.

Mamma är väldigt duktig på matlagning. Hon kunde inte laga mat när hon gifte sig med Pappa, men lärde sig genom att köpa och läsa Stora Kokboken ingående.

Jag har ärvt mitt stora matintresse från henne. Ja, inte bara jag, min Syster och hennes Familj är också stora matfantaster. Vi äter gott varje gång vi träffas, mycket matprat blir det också.

Mammas Dillmajonnäs

1 dl Majonnäs

½ dl Crème Fraiche

1 msk finhackad Smörgåsgurka

1 tsk spad från gurkburken

1 tsk finhackad Kapris

1 tsk  Senap

Lite pressad Citron

1 msk finhackad Dill

Havssalt och nymald Vitpeppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche. Blanda ner övriga ingredienser och ställ in i kylen en timme. Då utvecklas smakerna bättre.

Servera till några skivor gravad Lax. Garnera med Cocktailtomat och Citron.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/02/21/gravlax-med-mammas-dillmajonnas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Gravlax med Mammas Dillmajonnäs […]

  2. […] Gravlax med Mammas Dillmajonnäs […]

  3. Smart knep med hackad smörgåsgurka i en sådan kall sås. Det ska jag lägga på minnet för jag tror att det kan bli RIKTIGT gott! Mamma vet bäst! (I alla fall ibland.)
    Hälsar fröken Dill

    • Visst är det bra med mammor, Fröken Dill, dem kan vi lära oss många knep av 🙂 Kaprisen sätter rejäl piff på såsen också.

  4. Tänk att jag klarar inte gravlaxsås! Jag tycker den dödar smaken på laxen! Min din sås här verkar härlig! Den ska jag göra nästa gång jag inte ska dillstuva potatis till! Mums verkar det!

    • Tack, Lena. Dillstuvad potatis är gott till lax också. Men för mig blir det dillstuvad vitkål numera. Inte heller dumt 🙂

  5. Va roligt att du skrev ett inlägg hos mig så jag hittade hit. Du håller på med LCHF ser jag. Jag tror att det jag håller på med är en variant av detta. Jag har tagit bort all pasta, ris och potatis och så försöker jag äta mer fett än innan och dra ned på kolhydraterna. Bröd äter jag dock fortfarande.

    Ska kika vidare här hos dig nu.

    Ha det bra
    /Nina

    • Hej Nina och Välkommen hit. Ja, det är lite kul att man kan hitta till nya intressanta bloggar via andras bloggar 🙂
      Jag kör en egen variant av LCHF. Blandar lite med GI-tänkandets låga glykemiska index, så jag äter mer grönsaker än många inom LCHF. Medelhavskost är också en livsstil som intresserar mig, alltså den riktiga varianten som ätits vid Medelhavet i alla tider. Inte den Svenska, fettsnåla sorten 😉
      Hoppas du hittar nåt gott du kan ha nytta av.

  6. Gravad lax är ju så himla gott – min mamma är också en stor källa till inspiration för mig, hon är riktigt duktig på klassisk matlagning och gör de smarrigaste bakverk man kan tänka sig 🙂

    • Hej Veronica. Vi kan vara glad som har matintresserade mammor. På det sättet har vi sluppit mycket av snabbmaten och annat elände 😉

  7. hello birgitta back to nothr then !!
    a swede who cook a gravlax .. I follow you !!cheers from french foodie Pierre

    • Hi Pierre. Yes, now it’s wintertime for me too… -18C and a lot of snow. Springtime in Paris now ?


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.