Gammaldags Husmanskost

Rökt Sill med Löksås

Stekt sill med löksås är en av mina favoriter i vår Svenska matkultur. Saltning och rökning av fisk är en riktigt gammal tradition runt om i landet.

I mina barndomstrakter i norra Dalarna, finns en traditionell fisk som varvades med salt i en kruka och grävdes ner i marken. Där fick den sen ligga några månader och syras. Carl von Linné skrev redan 1733 om den rätten, Surfisk, under sin resa genom Dalarna.

Vår granne hemma i byn, gjorde en suveränt god surfisk, som han stekte och bjöd mandelpotatis och tunnbröd till. Syrningen gjorde fisken alldeles röd i köttet. Mycket godare än surströmming, enligt min åsikt.

Idag har jag använt en rökt sill, Kipper. En fisk med ursprung i England, en kallrökt delikatess som börjat säljas i våra fiskdiskar.

Kippers har ett fast kött med en god sälta och röksmak. Jag tycker den är bättre än både böckling och makrill. Ett riktigt gott sätt att få nyttigt Omega-3 via maten.

Vill Du ha ett recept med vår Svenska saltsill så finns recept här.

Kippers med Löksås och kokta Morötter

1 Kipper

1 gul Lök

1 dl Grädde

½ dl Crème Fraiche

2 msk Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

Några korn Råsocker

1 Morot

Skiva löken grovt, fräs i smöret utan att ta färg. Krydda med lite salt, peppar och lite socker. Eftersom sillen är salt, så ska såsen vara mild. Sockret lockar fram mycket smaker i löken.

Häll på grädde och crème fraiche, låt puttra på svag värme i ca 20 minuter. Koka under tiden moroten i stavar i saltat vatten. Värm sillen i ugnen en stund, så blir den ännu godare.

Vid serveringen häller Du av vattnet från morötterna och lägger i en klick smör. Lägg upp sillen med löksås och morötter. Njut av en riktigt gammaldags mattradition.

En traditionell efterrätt, blev en skål med Rårörda Lingon och Grädde. En fräsch avslutning efter den feta, salta sillen.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/28/gammaldags-husmanskost/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

5 kommentarerLämna en kommentar

  1. [...] Stekt Sill med Löksås [...]

    Gilla

  2. Vad roligt med recept på gamla klassiker. Har själv aldrig ätit löksås, men jag blev lite sugen på att testa nu!

    God fortsättning på det nya året!

    Gilla

    • Hej Millan. Vad kul att du delar mitt intresse för gammaldags mat. Löksås är suveränt gott till både sill och fläsk. Så ta och testa, jag tror inte att du blir besviken :) En God fortsättning till dig med.

      Gilla

  3. Oj vad längesedan jag åt sill och löksås – så gott!

    Gilla

    • Javisst är det gott. Kul att höra att fler än jag som är förtjust i den här rätten :)

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 697 andra följare