Ugnsbakad Lax med Kantareller och Gräslöksmajonnäs

Lax med Smörstekta Kantareller, Zucchini och Gräslöksmajonnäs

Lång Kantarellsäsong

Min Svåger, som jagar älg i fjälltrakterna, hittade 192 st fina kantareller förra i söndags. Ja, han räknade dem eftersom han plockade. Otroligt fina var de, jag fick en stor påse. Tack, J. Det har funnits kantareller sen i slutet på juli, det har varit en bra växtsommar för svampen i år. Kanske inte så bra väder för oss andra.

Kantareller är godast bara smörstekta, som tillbehör till lax passar de fint. Laxens milda smak får ett lyft av de smakstarka svamparna. Jag stekte zucchinin i samma smör som svampen, så fick de suga i sig all god smak också.

Ugnsbakad Lax med Gräslöksmajonnäs

1 bit Lax

Citronsmör, se #1.2 Kalla Såser

Chilisalt

Lägg laxen i en ugnsform, jag tog fisken direkt från frysen idag. Dålig planering, brukar alltid ta fram på morgonen, det som ska ätas under dagen. Lägg några skivor citronsmör på laxen och strö över chilisalt. Ställ in i kall ugn, värm sakta till 175°. Det tar ca 25-30  min tills laxen är tinad och klar. Gör under tiden i ordning det övriga.

Gräslöksmajonnäs

2 msk Ekologisk Crème Fraiche

2 msk Kavli Ekologisk Majonnäs

1 msk finhackad Gräslök

Havssalt och nymald Vitpeppar

Lite Worcestersauce

Pressad Citron

Rör ihop allt till såsen. Jag bakade en bit Paprika tillsammans med laxen, blir en god skål till såsen. Bryn Smör och stek kantarellerna tills de får färg, salta och peppra. Stek tunna skivor Zucchini i smöret. Servera laxen med den brynta svampen, zucchinin, lite sås i paprikan och resten bredvid. Cocktailtomat och Persilja är gott till.

Nyplockade Fjällkantareller

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/09/26/ugnsbakad-lax-med-kantareller-och-grasloksmajonnas/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. å det ser underbart gott ut!vi åt goda små kantareller igår och det är ju helt fantastiskt gott.

    Gilla

    • Tack :)
      De små svamparna är mina favoriter. Det är så mycket smak och härlig konsistens i dem.

      Gilla

  2. Jag gillar både lax och svamp så det här kan ju inte vara annat än gott!

    Trevlig helg önskar
    Mor-Mia

    Gilla

    • Samma här, de milda smakerna hos fisk och svamp passar verkligen fint ihop.

      Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 723 andra följare