Smörstekt Harr på Jämtlandsvis

Smörstekt Harr med Gräslökssås smaksatt med Getmese. Haricot Verts och Blomkål till

Harr fångad i älven vid min hemby

Ja, det var ju inte jag som lyckades få upp dem, utan min systerdotters pojkvän. Tack A för att jag fick 2 fina harrar av dig. Det är guld värt att få så fin fisk.

Harren är i mitt tycke väldigt god. Den tillhör laxfiskarna, alltså en fet fisk med mycket Omega-3. Det lite speciella med harren, är att man måste ta ur den direkt och äta den samma dag. Annars blir köttet löst. Den här blev nerfrusen direkt, det fungerar också bra.

Thymallus thymallus / Harr

Vi har gott om harr i älven hemma, när jag var barn brukade jag simma bland dem. De är så oskygga, så det gick nästan att nudda dem när jag simmade bredvid dem under vattnet. Inte riktigt som att simma med delfiner förstås, men nästan.

Smörstekt Harr med Gräslöksgräddsås

2  Harrar

Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

½ dl Vitt vin

2 msk hackad Gräslök

3 dl Grädde

2 msk Getmese

Haricot Verts och Blomkål

Koka upp vatten med salt, lägg i bönor och blomkål. Bryn smöret, lägg i fisken och stek en minut på var sida. Salta och peppra lätt. Häll i vin, grädde och getmese. Rör runt försiktigt i såsen, medan fiskarna får ligga kvar och puttra några minuter bara. Ta sen upp fiskarna, rör ner den hackade gräslöken och låt såsen koka ihop en stund tills den tjocknat. Lägg då tillbaka fisken och låt den bli varm. Häll vattnet av grönsakerna och blanda ner en klick smör.

Servera på varma tallrikar med några Cocktailtomater. Njut av en riktigt gammaldags fiskrätt från Jämtland. En del har dill i också, men det här är min variant. Vin hade de säkert heller inte i förr i tiden, men syran blir så fin mot sötman i getmesen.

Smörstekt Harr

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/09/13/smorstekt-harr-pa-jamtlandsvis/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 kommentarerLämna en kommentar

  1. Harren blir allra bäst om man vacumpackar den färsk, nästan som nyfångad när man tar fram den och steker den! Tack för receptet!

  2. […] Vill Du ha tips på en god sås som serveras traditionellt till fjällfisken häruppe, så finns den här i inlägget om Smörstekt Harr på Jämtlandsvis. […]

  3. Underbart god sås! Hittade hit av en slump och testade detta med en öring, harr och lax. Kanongott och tack;)

    • Hej Ronny och Välkommen hit. Vad kul att du uppskattade mitt såsrecept. Det har jag använt i många år på restauranger i Jämtland. Fint att du har tillgång till så bra fiskar. De är de bästa vi har i Sverige 🙂

      • Har en kompis som varje år åker upp till sin syster och svåger i Kiruna och jagar Älg och inför hemresan alltid brukar få med sig Harr eller Röding. Själv brukar jag åka till Föllinge och jaga Hare och fågel så hustrun och jag lever av det som skogen ger.

      • Vilken lycka med så god tillgång till den bästa maten ❤

  4. Jag fiskar mycket men har aldrig fiskat eller ätit harr. Harr fiskas med fluga va?
    Det är något jag måste testa..och lära mig flugfiske också=)

    • Harren nappar lättast på fluga, men den kan vara lite svårflirtad. Jag har aldrig lyckats lära mig riktigt flugfiske, men det funkar bra med flugtafs också.
      Grannen hemma i byn brukade ta dem på långspö med liten krok och mask. Han var en skicklig fiskare, som visste var de stod.

  5. oooh, harr är en favorit här hos oss. Småtassarna gillar mest aborre dock 😉
    Snart är det dags för sikfiske, men först:

    ikväll kommer renen, buljongkok here I come!

    😀

    • Bara riktiga godsaker i ditt kök, Fjällmor! Härligt för en matfantast att läsa 😉

  6. Blä med Gädda. 😉 Puss. Hoppas du har det bra!

    • Hej kära lilla systerdotter. All fisk är väl god 😉
      Jag har det fint, hoppas du hade en härlig fjällvandring i Grövelsjön.
      Kram Moster

  7. Här på Åland, där jag bor, finns ingen harr. Däremot har vi gott om abborre och gädda. Här äter vi även braxen, som ju av en svenskar anses vara en skräpfisk. Men det är en riktigt fet och fin fisk, särskilt rökt eller ugnsstekt!

    • Jag har lärt mig att uppskatta fisk av min mamma som kommer från Pargas i Åbolands skärgård. Hon gillar all fisk.
      Gädda, som många här i Sverige anser vara skräpfisk, blir en riktig delikatess när hon ugnssteker den 🙂

  8. Så gott det ser ut. Färsk fisk är det bästa 🙂
    Jag är mycket nyfiken på limekräftorna…låter riktigt läckert faktiskt 🙂

    Ha en underbar söndag!

    • Hej Helena. Fisk borde vi äta oftare, det är ju så bra mat. Kräftorna var mycket goda, lägger in lite bilder i eftermiddag. Ha det bra./ Birgitta

  9. Men så gott det ser ut! Finns inget bättre än färsk fisk.

    • Hej Lina. Visst är det gott med fisk! Särskilt ädelfisk, det är den bästa tycker jag.
      Ha en skön söndag 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.